Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Twee kandidaten voor voorzitterschap KNVB

KNVB Media
KNVB Media
16 mei 2019, 14:05

Op maandag 27 mei wordt tijdens de bondsvergadering gekozen wie Michael van Praag opvolgt als voorzitter van de KNVB gekozen. - Foto: KNVB Media

Op maandag 27 mei wordt tijdens de bondsvergadering de nieuwe voorzitter van de KNVB gekozen. De 60 bondsafgevaardigden (30 afkomstig uit het amateurvoetbal en 30 uit het betaald voetbal) kunnen dan kiezen uit twee kandidaten: Just Spee en Pieter de Waard.

Op 3 mei is bekendgemaakt dat het bondsbestuur van de KNVB Just Spee voordraagt om de huidige bondsvoorzitter, Michael van Praag, in december op te volgen. Na een uitgebreide wervings- en selectieprocedure kwam volgens de speciaal hiervoor samengestelde selectiecommissie Just Spee van de in totaal 70 kandidaten als meest geschikte kandidaat naar voren. Dit advies werd overgenomen door het bondsbestuur.

Just Spee

Just Spee was als lid van de Raad van Commissarissen van de Eredivisie Media & Marketing betrokken bij de exploitatie van de commerciële rechten van de eredivisieclubs, heeft internationale ervaring en beschikt dankzij zijn werk als CEO bij Endemol en Stage entertainment over een groot netwerk in de media/entertainmentwereld.

Daarnaast bestond er ook de mogelijkheid dat een ander KNVB-lid zich kandidaat stelt voor het voorzitterschap. Volgens de regels moest hij of zij dan minimaal 10 (van de in totaal 60) stemmen vooraf verzamelen. Via deze weg is Pieter de Waard officieel als kandidaat aan de benoemingsprocedure toegevoegd.

Pieter de Waard

Pieter de Waard is al ruim twaalf jaar voorzitter van SC Telstar in Velsen-Zuid, een van de 34 betaald voetbal organisaties in Nederland. Daarvoor had hij een bureau voor coaching, advies en communicatietraining op en voor de werkvloer.

De bondsvoorzitter is voorzitter van de KNVB, een vereniging met daarbinnen een sectie betaald voetbal en een sectie amateurvoetbal. De bondsvoorzitter is de voorzitter van het bondsbestuur, dat naast de bondsvoorzitter zelf bestaat uit de directeur-bestuurder amateurvoetbal (voorzitter bestuur AV) en de directeur-bestuurder betaald voetbal (voorzitter bestuur BV).

Benoeming en verantwoording

Als voorzitter van de bond zit hij of zij de vergaderingen van het bondsbestuur voor. Datzelfde geldt voor de bondsvergadering die bestaat uit zestig personen. Dertig leden hebben een achtergrond in het betaald voetbal, de andere dertig in het amateurvoetbal. De bondsvoorzitter wordt benoemd door de bondsvergadering en legt in het verband van het bondsbestuur ook verantwoording af aan de bondsvergadering.

Zie ook het eerdere bericht: https://www.knvb.nl/nieuws/organisatie/berichten/55404/bondsbestuur-draagt-just-spee-voor-als-nieuwe-voorzitter-knvb

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen