Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Bondsbestuur draagt Just Spee voor als nieuwe voorzitter KNVB

KNVB Media
KNVB Media
3 mei 2019, 17:05

Het bondsbestuur draagt Just Spee voor als kandidaat bondsvoorzitter. - Foto: KNVB Media

Het bondsbestuur van de KNVB draagt Just Spee voor als kandidaat voor het voorzitterschap van de voetbalbond. Dit is op (unaniem) advies van de speciaal hiervoor samengestelde selectiecommissie. Tijdens de bondsvergadering op maandag 27 mei wordt de nieuwe bondsvoorzitter benoemd. Deze volgt in december Michael van Praag op, die vanwege het bereiken van zijn maximale zittingstermijn aftreedt.

De selectiecommissie vindt Just Spee van alle kandidaten het meest geschikt om de komende jaren de functie van voorzitter van de KNVB te vervullen. Samengevat: "Just Spee is een nationaal en internationaal zeer ervaren bestuurder. Hij heeft zowel in het bedrijfsleven, als in de voetbalwereld zijn sporen verdiend. Geworteld in het (top)amateurvoetbal en bekend met het betaald voetbal, is hij een voetbalman die in persoon de verbinding tussen de top en de breedte is. Just Spee is een bewezen teamspeler met voor onze organisatie relevante en complementaire kennis en netwerken."

Ervaring

Just Spee is een voetbalman die in persoon de verbinding tussen de top en de breedte is

Just Spee is als lid van de Raad van Commissarissen van de Eredivisie Media & Marketing vijf jaar lang betrokken geweest bij de exploitatie van de commerciële rechten van de eredivisieclubs. Hij werkte daar als commissaris namens Endemol samen met betaald voetbalorganisaties en de KNVB. De ervaring van Spee als CEO bij zowel Endemol en Stage entertainment is interessant voor de voetbalwereld en de KNVB, in de wetenschap dat (kennis van) media/entertainment van cruciaal belang is in het hedendaagse (top)voetbal.

Verder is hij ervaren in het opereren in internationaal verband. Dat is een groot voordeel met het oog op de taken van de bondsvoorzitter in relatie met de UEFA, de FIFA en de internationale ambities van de KNVB. Just Spee heeft meerdere bestuurlijke functies bekleed, waarbij zijn maatschappelijke betrokkenheid doorklinkt in zijn commissariaten bij onder meer UNICEF Nederland en OLVG en zijn vrijwilligerswerk voor onder meer Future Female Leaders. Zelf voetbalde hij bij de Koninklijke HFC, waar hij tevens penningmeester was.

Proces

Het proces waarmee de nieuwe bondsvoorzitter wordt geselecteerd, is in mei 2018 voorgesteld. In december 2018 zijn het profiel en de processtappen vastgesteld door de bondsvergadering. Er is een breed samengestelde selectiecommissie geformeerd die als opdracht meekreeg om op basis van het profiel en het vastgestelde proces te komen tot een kandidaat voor de functie van bondsvoorzitter.

Voor deze systematiek is gekozen om een zorgvuldig traject van werving en selectie vorm te kunnen geven en tegelijk een breed draagvlak te creëren. Uit het oogpunt van openheid is ervoor gekozen de vacature in februari 2019 breed te publiceren. Iedereen kon daarbij solliciteren. 

Uit oogpunt van zorgvuldigheid en vertrouwelijkheid vond de selectie plaats in de beslotenheid van de selectiecommissie. De commissie heeft vervolgens unaniem Just Spee als beste kandidaat geselecteerd en dit kenbaar gemaakt aan het bondsbestuur, dat dit advies heeft overgenomen en hem voordraagt. De benoeming van de nieuwe bondsvoorzitter gebeurt in de bondsvergadering op 27 mei. De nieuwe bondsvoorzitter treedt op 17 december in functie, de dag nadat de huidige bondsvoorzitter aftreedt. Hiervoor is gekozen zodat er ruim de tijd is om ingewerkt te worden.

Bondsvoorzitter

De bondsvoorzitter is voorzitter van de KNVB, een 1,2 miljoen leden tellende vereniging met daarbinnen een sectie betaald voetbal en een sectie amateurvoetbal. De bondsvoorzitter is de voorzitter van het bondsbestuur, dat naast de bondsvoorzitter zelf bestaat uit de voorzitter van het bestuur Betaald Voetbal (directeur betaald voetbal Eric Gudde) en de voorzitter van het bestuur Amateur Voetbal (directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee).

De bondsvoorzitter zit ook de bondsvergadering voor, die bestaat uit zestig personen die gezamenlijk de algemene vergadering van de KNVB vormen. Dertig leden hebben een achtergrond in betaald voetbal, de andere dertig in het amateurvoetbal. De bondsvoorzitter wordt voor drie jaar benoemd door de bondsvergadering en legt in het verband van het bondsbestuur ook verantwoording af aan de bondsvergadering.

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen