Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Wat doet de KNVB met herdenkingen?

KNVB Media
KNVB Media
21 maart 2019, 12:45

De vlaggen in Zeist hangen halfstok. - Foto: KNVB Media

De KNVB heeft veel reacties binnengekregen toen bekend werd dat er vanavond bij de wedstrijd Nederland - Wit-Rusland geen minuut stilte wordt gehouden of met rouwbanden wordt gespeeld. Dit om de slachtoffers van het schietincident in Utrecht te herdenken. 

Voor herdenkingen rondom wedstrijden van Oranje bestaat een protocol. De richtlijn geeft daarbij aan dat er herdacht wordt bij officiële interlands als de overheid een nationale dag van rouw heeft uitgeroepen (iets wat nu niet is gebeurd) of als het een icoon uit de voetbalwereld betreft.

Niet gemakkelijk

Is het altijd even makkelijk om zo’n richtlijn te volgen? Nee, zeker niet. Binnen de voetbalbond werken vele mensen, mensen met allemaal een eigen mening en emoties. Ook bij ons wordt er veel over het incident gesproken. Maar dat is dan ook juist de reden waarom hier ooit een protocol voor is opgesteld. Discussies mogen niet leiden tot een punt waarop het ene incident als erger dan het andere moet worden bestempeld.

Niemand kan namelijk zoiets bepalen, en wij zeker niet. Vandaar dat wij de afgelopen jaren de neutrale richtlijnen van dit protocol hiervoor respecteren. Hierbij volgen we de overheid, die vaststelt of iets een nationale dag van rouw is. En we volgen de UEFA, dat de landenwedstrijden organiseert en internationale incidenten op de agenda zet. Zo konden de aanslagen in Brussel in heel Europa worden herdacht.

Nationaal niveau

Daarnaast doen we wat we kunnen op nationaal niveau. De vlaggen in Zeist hangen halfstok omdat een van de slachtoffers een KNVB-lid is, een vader die in Utrecht voetbalde en hier ook twee jeugdteams trainde. Voor ons voelde het dan ook als een hele logische beslissing om alle amateurverenigingen de mogelijkheid te bieden om bij de eerstvolgende wedstrijden een minuut stilte houden. Ook wij zijn diep geraakt door ‘Utrecht’.

We hopen met deze uitleg enig inzicht te hebben geven in ons handelen in deze situatie. Degenen die ons vragen hierover hebben gestuurd, kunnen snel een reactie verwachten.


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen