KNVB steunt wet voor meer gym op school

KNVB Media
KNVB Media
11 december, 15:38

Bijna de helft van alle kinderen tussen de 4 en 11 jaar voldoet niet meer aan de beweegrichtlijnen. - Foto: KNVB Media

Nederlandse kinderen moeten vaker en beter bewegen. Vandaag wordt de initiatiefwet van Michiel van Nispen (SP) over meer bewegingsonderwijs besproken in de Tweede Kamer. Het Kamerlid wil vakleerkrachten en een minimaal aantal uren voor bewegingsonderwijs verplicht stellen en heeft de volle steun van de KNVB.

Nederlandse kinderen zijn Europees kampioen stilzitten. Ze zitten gemiddeld ruim 10 uur per dag en bijna de helft van alle kinderen tussen de 4 en 11 jaar voldoet niet meer aan de beweegrichtlijnen. Ook leren ze niet meer goed en veelzijdig bewegen. Dit heeft negatieve effecten op hun gezondheid en motorische ontwikkeling.

Compenseren tijdens training

Ook in het voetbal is dit zichtbaar. "Trainers en coaches moeten het gebrek aan bewegingsoefeningen tegenwoordig compenseren tijdens voetbaltrainingen. Eerst aan de slag met de basisvaardigheden; opvangen en rollen voordat de bal in het veld komt", signaleert Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal. "We maken het met zijn allen niet meer aantrekkelijk genoeg om te bewegen en buiten te spelen op schoolpleinen of in buurten. Kinderen van nu hebben hierdoor nu minder spiermassa. Juist in wijken met lage sociale klasse speelt dit probleem.

Dit is een groot maatschappelijk probleem, waarin iedereen zijn rol moet pakken. Wij hopen dat de politiek vandaag regie durft te nemen.

Daar moet snel verandering in komen, onder meer door lichamelijke opvoeding door vakleerkrachten weer verplicht te stellen op scholen, vindt de KNVB. "Dit is een groot maatschappelijk probleem, waarin iedereen zijn rol moet pakken. Wij hopen dat de politiek vandaag regie durft te nemen. Het onderwijs, gemeentes, buitenschoolse opvang, de sportwereld kunnen samen ervoor zorgen dat alle kinderen voldoende en verantwoord leren bewegen. Want ieder kind verdient een goede beweegbasis", aldus Van der Zee.

Oproep bondscoaches

Eerder dit jaar nam sportwereld door middel van de petitie 'Ik beweeg mee' initiatief om de politiek wakker te schudden. Op maandag 25 juni deden onder anderen bondscoaches Ronald Koeman, Jac Orie en Sarina Wiegman een oproep richting de politiek en overheid om bewegingsarmoede onder kinderen te stoppen.

Ik beweeg meeStop bewegingsarmoede onder kinderen. Teken de petitie.

Ondanks alle bijval is er helaas nog weinig veranderd. Afgelopen bondsvergadering sprak Erik Scherder (hoogleraar neuropsychologie) over de negatieve effecten van het niet meer goed leren bewegen. "Dat heeft vergaande negatieve consequenties op de ontwikkeling van je hersenen en het cognitieve vermogen van onze kinderen", aldus Scherder.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven