Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB pleit voor brede motorische ontwikkeling bij kinderen

KNVB Media
KNVB Media
10 september 2018, 15:30

Jan Dirk van der Zee en Gijs Ronnes overhandigden onlangs namens de KNVB en NOC*NSF een petitie aan politiek Den Haag. - Foto: KNVB Media

Kinderen bewegen veel te weinig en daar moet verandering in komen. Dat was de boodschap van directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee maandagmiddag op bezoek in de Tweede Kamer. 

Het zijn alarmerende cijfers: bijna de helft van de Nederlandse kinderen beweegt te weinig. Volgens cijfers van het CBS voldoet 45 procent van alle kinderen tussen de 4 en 12 jaar niet aan de beweegrichtlijnen. 

Ik beweeg mee

Niet alleen de jongeren, maar ook ouders, politiek, sportverenigingen en scholen moeten actie ondernemen

De KNVB en sportbonden luiden daarom de noodklok met de campagne ‘Ik beweeg mee’ (www.ikbeweegmee.nl). Deze oproep wordt gedragen door de gehele sportwereld en komt vanuit het hart van de Nederlandse sportwereld; verenigingen, clubs, sportbonden, trainers, coaches en sporters. “Om iets te veranderen moeten niet alleen de jongeren, maar ook ouders, politiek, sportverenigingen en scholen actie ondernemen”, zo hield Van der Zee maandagmiddag zijn gehoor voor. De directeur amateurvoetbal kwam daarbij met een aantal concrete aanbevelingen:

  • Minimaal twee uur (liever drie uur of vijf uur) lichamelijke opvoeding door een vakleerkracht of bevoegde leerkracht.
  • Aandacht voor bewegen in pauzes en andere lesuren, bijvoorbeeld door uitnodigende buitenruimtes, gebruik van kunstgrasvelden, schoolpleinen en klaslokalen.
  • Een naschools beweegaanbod in de schoolomgeving (BSO of in de buurt).
  • Veelzijdig beweegaanbod bij de sportvereniging.

Leren bewegen

Johan Cruijff gaf ooit aan dat buitenspelen een vak moest worden op de basisschool, zo begon Van der Zee zijn pleidooi. “Wij willen dat kinderen weer leren bewegen en met plezier beter gaan bewegen. Jong geleerd, betekent een leven lang plezier in sporten en bewegen. Sporten is bovendien goed voor de motorische, sociale en cognitieve ontwikkeling van kinderen.”

Jan Dirk van der Zee (rechts) met Gijs Ronnes, bondscoach van het beachvolleybal en ambassadeur van de ‘Ik beweeg mee’-campagne.

Wij willen dat kinderen weer leren bewegen en met plezier beter gaan bewegen

De KNVB draagt alvast zijn steentje bij met het organiseren van het schoolvoetbaltoernooi en de ontwikkeling van Kluppie, een buitenschools beweegprogramma voor alle kinderen, maar in het bijzonder de kinderen die niet automatisch de weg vinden naar de sportvereniging. In Kluppie worden offline en online met elkaar gecombineerd. De bal is het middel om kinderen breder motorische te ontwikkelen.

Belangrijke partner

De KNVB ziet in het onderwijs een belangrijke partner voor het duurzaam in beweging houden van Nederlanders. “We willen graag samen met het onderwijs op een vernieuwende wijze aanbod ontwikkelen, zodat we jonge mensen vaker en met meer plezier in beweging kunnen brengen. Tijdens schooltijd en daarbuiten.”

Alles voor trainers

Opleidingen van beginners tot het betaald voetbal

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen