Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Reactie uitzending Nieuwsuur over seksuele intimidatie

KNVB Media
KNVB Media
28 november 2017, 23:00

De KNVB heeft het thema seksuele intimidatie binnen het voetbal hoog op de agenda staan. - Foto: KNVB Media

Het actualiteitenprogramma Nieuwsuur heeft dinsdag 28 november een uitzending gewijd aan seksuele intimidatie in de voetballerij. Aanleiding was de veroordeling in 2016 van een voetbaltrainer voor ontuchtige handelingen met een speler.

De KNVB is op de hoogte van deze buitengewoon ernstige zaak. We zijn erg geschrokken en leven mee met de slachtoffers. Het leed wat de slachtoffers is aangedaan, is onbeschrijfelijk. Daarom zijn we blij dat we als sportbond noodzakelijke stappen hebben kunnen zetten.

Maatregelen

Omdat er door het slachtoffer eerder geen melding is gedaan bij de bond, kon er niet tuchtrechtelijk worden ingegrepen. Nu heeft het bondsbestuur van de KNVB direct maatregelen getroffen na een verklaring over een geanonimiseerd vonnis dat naar de in Zuid-Europa werkzame trainer te herleiden was.

De betreffende maatregelen richting de bij verstek veroordeelde trainer zijn:

  • Het intrekken van zijn KNVB-lidmaatschap
  • Het intrekken van zijn trainerslicentie
  • Het inlichten van de betreffende Zuid-Europese voetbalbond, UEFA en FIFA

De KNVB staat voor een veilige en betrouwbare sportomgeving. We willen zo goed mogelijk de veiligheid van spelers garanderen en kwetsbare groepen beschermen. Daarom heeft de KNVB het thema seksuele intimidatie binnen het voetbal hoog op de agenda staan. Sinds 2010 zijn er vertrouwenscontactpersonen waar slachtoffers zich kunnen melden. In 2015 is er een gespecialiseerde tuchtcommissie in het leven geroepen. Sinds 2017 bestaat er een kernteam seksuele intimidatie, dat zich richt op beleid, voorlichting, ondersteuning en communicatie.

Oproep: Goede samenwerking met overheid

Om seksuele intimidatie in de sport tegen te gaan is verregaande samenwerking met de overheid nodig. Vervolgstappen op het gebied van informatiedeling en opsporing zijn van wezenlijk belang om ervoor te zorgen dat de sport voor iedereen veilig blijft.

Inmiddels wordt er inhoud gegeven aan een convenant tussen justitie, politie en sport om nauwere samenwerking te bewerkstelligen bij vermoeden van een strafbaar feit. Zodat we samen direct, snel en effectief kunnen optreden ten aanzien van seksuele intimidatie in de sport. Helaas kan ook in de toekomst dit soort gevallen zich voordoen. Als het gebeurt, moeten we het goed aanpakken en er in samenwerking met alle betrokken partners een bijdrage aan leveren dat het zo min mogelijk voorkomt.

Seksuele intimidatie Seksuele intimidatie Meer informatie over de inspanningen van de KNVB om seksuele intimidatie in het voetbal tegen te gaan.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen