Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

8.606 geslaagden aan de KNVB Academie

KNVB Media
KNVB Media
11 oktober 2017, 17:00

In het seizoen 2016/'17 slaagden 4.323 trainers-coaches voor hun opleiding aan de KNVB Academie. - Foto: KNVB Media

De KNVB Academie heeft afgelopen seizoen in totaal 8.606 trainers/coaches en (assistent-)scheidsrechters opgeleid. Dit staat in het KNVB jaarverslag over het seizoen 2016/’17, dat eind oktober wordt gepubliceerd.

Van de in totaal 8.606 uitgereikte certificaten gingen er 3.929 naar scheidsrechters en 4.323 naar trainers/coaches. Zij slaagden voor hun opleiding aan de KNVB Academie.

Robert Phielix, gediplomeerd trainer van JO19-1 van sv Zeist.

JVTC succesvol

Nieuw dit jaar was de module voor beginnende trainers/coaches in het jeugdvoetbal. De Jeugd Voetbal Trainer Coach (JVTC) werd succesvol afgerond door liefst 1.124 deelnemers en kreeg een waarderingscijfer van 7,7. Het betreft een cursus op instapniveau 1, bijvoorbeeld voor ouders of leden die op vrijwillige basis een jeugdteam trainen en praktische handvaten zoeken. 

De KNVB Technisch Jeugd Coördinator (KNVB TJC) leert de clubs voetbaltechnisch beleid op te zetten.

Bij verenigingen bleek veel animo voor deze nieuwe cursus die een zogenoemde 2-in-1-verpakking kent. Naast de puur praktische kant van de cursus krijgt de vereniging tegelijkertijd op voetbaltechnisch gebied ondersteuning voor de lange termijn. "Je ziet vaak, vooral bij kleinere verenigingen, dat er niemand werkelijk verantwoordelijk is om de trainers aan te sturen. De KNVB Technisch Jeugd Coördinator (KNVB TJC) leert de clubs voetbaltechnisch beleid op te zetten", legt René van Baren, Medewerker Voetbalontwikkeling uit.

Eigen kader scholen

De KNVB TJC bezoekt de club voor een intake waarbij er doelen worden gesteld voor de langere termijn, zoals bijvoorbeeld een technisch jeugdcoördinator werven of helpen ontwikkelen. "De clubs leren hoe ze zelf verantwoordelijk kunnen zijn en hoe ze beleid moeten voeren. Zodat ze in het vervolg intern het eigen kader nog beter kunnen scholen en begeleiden", aldus Van Baren.

In vier bijeenkomsten krijgen de cursisten praktische en theoretische kennis over het trainen en coachen van jeugdteam en de omgang met jonge voetballers. Vier avonden, op de eigen club en op instapniveau 1. Dat maakt de drempel voor veel belangstellenden lager. Door het scholen van de trainers, die veelal bij lagere jeugdteams aan de slag zijn, wordt het algehele niveau van het jeugdvoetbal omhoog geschroefd. En het wakkert meer ambities aan. Op de vraag of er behoefte is aan een vervolgcursus antwoordde 25 procent positief (15 procent heeft geen interesse, 60 procent weet het nog niet). "Die zijn gemotiveerd en stromen in de toekomst hopelijk door naar de opleiding Pupillentrainer of Juniorentrainer. De clubs weten dat ze vervolgens in de juiste mensen gaan investeren."

Ideaalplaatje

De module JVTC wordt ook in het huidige seizoen aangeboden. Van Baren: "Het ideaalplaatje is dat verenigingen hierna zelf aan de slag gaan, structuur opzetten en intern scholing bieden aan hun trainers. De KNVB zet vervolgens nieuwe ondersteuning in bij een volgende vereniging die dit keihard nodig heeft." 

Door het scholen van de trainers wordt het algehele niveau van het jeugdvoetbal omhoog geschroefd.

KNVB Academie

De KNVB Academie is hét opleidingsinstituut van het Nederlandse voetbal en richt zich op het opleiden, bijscholen en begeleiden van docenten, praktijkbegeleiders, trainer/coaches, (assistent-)scheidsrechters en vrijwilligers. Met als doel om met Nederland als voetballand door opleiding en ontwikkeling te blijven groeien.

Scheidsrechter Scheidsrechter Bekijk de verschillende opleidingen van de KNVB Academie voor de arbitrage.

Alles voor trainers

Opleidingen van beginners tot het betaald voetbal

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen