Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Voormalig international Tonny van der Linden (84) overleden

KNVB Media
KNVB Media
23 juni 2017, 12:50

Het Nederlands elftal op 3 april 1960, voor de interland tegen Bulgarije (4-2) waarin Tonny van der Linden - staand in het midden - driemaal zou scoren. - Foto: KNVB Media

Hij debuteerde als international in Bernabéu, maakte het allereerste Eredivisiedoelpunt en bezorgde de stad Utrecht in 1958 de eerste en enige landstitel. Met droefenis heeft de KNVB kennis genomen van het overlijden van Tonny van der Linden. De 24-voudig international was al geruime tijd ziek en overleed vrijdag op 84-jarige leeftijd in zijn woonplaats Vianen.

Van der Linden debuteerde op 30 januari 1957 in het Nederlands elftal, in de vriendschappelijke interland in Madrid tegen Spanje (5-1). Hij droeg tussen 1957 en 1963 in totaal 24 keer het Oranjeshirt en deed hij wat hij bij zijn club DOS ook altijd deed: veel en vaak scoren.

Drie voltreffers

Tonny van der Linden scoorde zeventien keer voor Oranje.

Van der Linden was een complete spits die zijn behendige techniek combineerde met efficiënte doeltreffendheid. In zijn 24 optredens in Oranje scoorde de geboren Utrechter liefst zeventien keer. Hoogtepunt was het vriendschappelijke treffen met Bulgarije in het Olympisch Stadion. Dankzij drie voltreffers van Van der Linden won Oranje met 4-2.

Hij noemde het later 'een van de beste interlands die ik heb gespeeld'. "Met drie mooie doelpunten. Landen als Bulgarije en Hongarije lagen me beter dan bijvoorbeeld België, tegen dat land heb ik niet vaak uitgeblonken. Die spelstijl lag me niet terwijl het tegen technisch vaardige tegenstanders meestal lekker ging", vertelde Van der Linden na zijn loopbaan in een interview met de Utrechtse sportjournalist Hans van Echtelt. "Ik was toen op mijn top, waarschijnlijk had ik toen beter naar collega Faas Wilkes moeten luisteren. Hij beweerde dat Italië aan mijn voeten zou liggen, maar ik ging liever op vakantie naar Texel om telefoontjes van makelaars te ontlopen. Ik speelde op safe en bleef bij DOS."

Klassespelers

De bescheiden aanvaller was een generatiegenoot van iconen als Coen Moulijn, Faas Wilkes, Kees Rijvers en Abe Lenstra. Volgens velen zou Van der Linden meer interlands hebben gespeeld als hij naar een grotere club was overgestapt. Ook vanuit het buitenland was vaak genoeg interesse, maar hij bleek honkvast. Van der Linden zei zelf 'niet ontevreden' te zijn over zijn aantal interlands, ook vanwege de concurrentie. "We hadden toen klassespelers. Daar kwam je niet zomaar tussen."

In Utrecht en omstreken is Van der Linden altijd op handen gedragen. Hij was de spits van het kampioenselftal van DOS - een van de drie clubs waaruit FC Utrecht is gevormd - dat in 1958 landskampioen werd. In de beslissingswedstrijd in Nijmegen tegen SC Enschede maakte Van der Linden in de verlenging de enige treffer voor de Gele Kanaries. De meegereisde supporters droegen hem op handen De Goffert uit.

Eerste goal Eredivisie

De naam van Van der Linden blijft ook in de Eredivisie voor eeuwig in de boeken, als maker van het allereerste Eredivisiedoelpunt in 1956. Hij zou in de jaren die volgden nog 207 goals maken en staat daarmee op de eeuwige topscorerslijst van de Eredivisie op de vijfde plaats, achter Willy van der Kuijlen, Ruud Geels, Johan Cruijff en Kees Kist.

De KNVB wenst alle nabestaanden en betrokkenen veel sterkte met het verwerken van het verlies.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen