Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Een jaar na het overlijden van Johan Cruijff

KNVB Media
KNVB Media
24 maart 2017, 11:56

Johan Cruijff: voor altijd icoon en sieraad van het Nederlandse voetbal. - Foto: KNVB Media

Vandaag, vrijdag 24 maart, is het precies een jaar geleden dat Johan Cruijff overleed. Nederlands beste voetballer ooit overleed op 68-jarige leeftijd, nadat hij enige tijd zeer ernstig ziek was. Onze gedachten zijn ook vandaag nog altijd bij zijn echtgenote, familie en vrienden.

Het gemis van Cruijff is onbeschrijfelijk. Er is een leegte in het Nederlandse, maar ook internationale voetbal die nooit meer opgevuld zal kunnen worden. Als speler, trainer en persoonlijkheid was hij ongeëvenaard en bracht hij Ajax, FC Barcelona en het Nederlands elftal tot de Europese en wereldtop. Maar ook nu Cruijff niet meer onder ons is, blijft zijn gedachtengoed een onuitputtelijke bron van inspiratie voor het Nederlandse voetbal.

Herinnering

Johan Cruijff in een typerende pose in de beeldentuin.

Johan Cruijff is één van de elf spelers die deel uitmaken van het Oranje van de Eeuw, dat op de KNVB Campus te vinden is. Het behoeft geen betoog dat zijn beeld met afstand het meest bekeken wordt, ook door internationale bezoekers. Die - voor hem - karakteristieke houding zal, samen met zijn rugnummer en taalgebruik, voor altijd verbonden zijn en ons herinneren aan Johan Cruijff.

Eerbetoon

Morgen speelt het Nederlands elftal - net als in 2016 op 25 maart - een interland. Vorig jaar scoorde Blaise Matuidi, de nummer 14 van Frankrijk, de winnende treffer. Dit jaar staat het belangrijke WK-kwalificatieduel tegen Bulgarije op het programma. Het zou een prachtig eerbetoon zijn aan de beste Nederlandse voetballer ooit, wanneer Oranje net als in 1974 met 4-1 van de Bulgaren wint, liefst met een Nederlandse treffer in de 14e minuut.
 

Johan Cruijff in Oranje Johan Cruijff in Oranje Een terugblik op de belangrijke rol van Johan Cruijff in het Nederlands elftal.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen