Ajax aan de bak, AZ al bijna zeker van plaatsing

24 augustus 2016, 13:00

Ajax-aanvoerder Davy Klaassen zorgde in de heenwedstrijd (1-1) voor de gelijkmaker. - Foto: KNVB Media

Twee Nederlandse clubs zijn nog in race voor plaatsing voor de groepsfase van het Europees voetbal. Ajax en AZ strijden voor een plek in respectievelijk de Champions League en Europa League. Waar AZ al zo goed als zeker lijkt te zijn, wacht Ajax in Rusland nog een flinke klus.

Ajax zag zichzelf vorige week dinsdag niet beloond na het goede spel dat de ploeg van Peter Bosz op de mat legde. De fris en aanvallend spelende Amsterdammers kregen het stugge Rostov niet op de knieën en moesten genoegen nemen met een 1-1 gelijkspel. AZ deed heel goede zaken met het oog op plaatsing voor de Europa League. In Servië werd FK Vojvodina eenvoudig aan de kant gezet (0-3).

Flinke klus Ajax

Na een goede openingsfase kwamen de Amsterdammers in de zestiende minuut toch op een achterstand. Pas vlak voor rust kwam Ajax langszij door een benutte penalty van aanvoerder Davy Klaassen. In de tweede helft hield het elftal van Dimitri Kirichenko, op een paar hachelijke momenten na, betrekkelijk eenvoudig stand. Dat houdt in dat Ajax woensdagavond (20.45 uur) in Rusland een zware klus te wachten staat tegen de nummer twee van de Russische competitie van vorig seizoen.

AZ-trainer John van den Brom.

Formaliteit

AZ kan een ticket voor de Europa League bijna niet meer ontglippen. In het Servische Novi Sad boekte de Alkmaarse club vorige week een 0-3 overwinning op FK Vojvodina. Daardoor lijkt donderdagavond (20.00 uur) de terugwedstrijd in Alkmaar een formaliteit.

Stijn Wuytens was in Servië de gevierde man aan de kant van de Alkmaarders. Hij was verantwoordelijk voor de eerste en derde treffer. Tussendoor scoorde Fred Friday vlak voor rust het tweede doelpunt voor AZ. Het zou de zesde achtereenvolgende keer zijn dat AZ zich plaatst voor de Europa League. FK Vojvodina wist nog nooit de kwalificatieronde voor Europees voetbal door te komen.