Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Van Basten zet Messi op één maar looft Iniesta

KNVB Media
KNVB Media
11 januari 2016, 13:16

Foto: KNVB Media

Marco van Basten is maandagavond aanwezig bij de uitreiking van de Gouden Bal, waar Lionel Messi, Cristiano Ronaldo en Neymar mogen hopen op deze prestigieuze voetbalprijs. De assistent-coach van het Nederlands elftal is als oud-winnaar uitgenodigd en zal de verkiezing in Zwitserland vanuit de zaal aandachtig volgen.

'Messi kan alles'

Zoals iedereen heeft ook Van Basten zijn persoonlijke voorkeuren en hij hoeft niet lang na te denken wie hij bovenaan zijn lijstje zet: “Lionel Messi kan alles, het grootste talent. Hij is in één woord fantastisch. Dribbelen, passen, scoren. Bovendien heeft hij een enorme hoeveelheid prijzen gewonnen met Barcelona vorig jaar, dus voor mij is hij de nummer één.”

Iniesta

“Andres Iniesta had wat mij betreft ook een nominatie verdiend. Zijn overzicht, gevoel voor positie en de rust waarmee hij kan voetballen zijn uniek. In die zin is hij belangrijker voor een elftal dan pakweg Neymar of Suarez. Dat zijn natuurlijk ook fantastische spelers, maar op mijn lijstje staat Iniesta daar toch net boven.”

Goed gezelschap

Van Basten won de Gouden Bal zelf in 1992, nadat hij in 1988 en 1989 al was verkozen tot Europa’s beste. De verkiezing tot beste voetballer van de wereld bestaat pas sinds 1991. “Het is toch wel bijzonder dat je verkozen wordt tot de beste van de wereld. Voetbal is natuurlijk een teamsport – je hebt altijd de hulp van je ploeg nodig – maar individueel is deze prijs toch wel het hoogst haalbare. Een prijs die er toe doet.” Van Basten is in goed gezelschap; monumenten als Zidane, Romário en Ronaldinho werden ook verkozen tot beste van de wereld, voordat Lionel Messi en Cristiano Ronaldo er sinds 2008 een onderlinge strijd van maakten. De laatste twee Gouden Ballen gingen naar de Portugees.

Het gala om de Ballon d’Or wordt gehouden in het Kongresshaus in Zürich en begint maandagavond om 18.30 uur. FIFA.com houdt op haar website een live-blog bij.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen