Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Afscheid recordinternational en bondsridder Makhoukhi in Zwolle

KNVB Media
KNVB Media
23 januari 2017, 11:32

Samir Makhoukhi viert in 2013 de kwalificatie voor het EK, na de zege op Bosnië. - Foto: KNVB Media

Met 120 interlands is hij recordinternational onder de zaalvoetballers. Meer dan genoeg aanleiding om Samir Makhoukhi (34) nog één keer in het zonnetje te zetten, dacht de KNVB. Van de voormalig aanvoerder van Oranje wordt maandagavond – voorafgaand aan de interland tegen Rusland in Zwolle – afscheid genomen.

120 keer trok hij het Oranje-shirt aan. 120 keer het Wilhelmus. 120 keer kippenvel. "Ik vond het bijzonder om voor het Nederlands team te mogen spelen. Steeds weer. Dat verandert niet." Net als het dragen van de aanvoerdersband, die van 2005 tot 2014 stevig om zijn arm zat. "Elke keer als ik die band omdeed, maakte mij dat nog een beetje meer trots."

Het reizen - en het ontmoeten van zoveel verschillende mensen - was voor mij echt een bonus.

Terug naar 2003. Een zaalvoetballeven geleden. Een jonge Samir maakt voor het eerst zijn opwachting in Oranje. Omringd door spelers als Maarten Frankfort, Dick Hulshorst, Patrick Thomassen en de huidige bondscoach: Max Tjaden.

Van Argentinië tot China

Hij reisde met het team heel de wereld over. "Ik ben op zoveel mooie plekken geweest. Van Argentinië tot China. Heb veel landen gezien, verschillende culturen meegemaakt. Ik weet nog dat we in Brazilië een keer naar een rivier gingen, waar zoet en zout water samen kwamen. Heel bijzonder. Het reizen - en het ontmoeten van zoveel verschillende mensen - was voor mij echt een bonus."

Samir Makhoukhi als aanvoerder van Oranje (onderste rij, tweede van rechts).

Terugkijkend op zijn rijke zaalvoetballoopbaan valt meerdere malen het woord. Trots. Het is het gevoel dat past bij zijn statuur. En bij zijn statistieken. 120 interlands, 47 doelpunten. "Net geen vijftig. Maar ik ben er meer dan tevreden over. Ik ben ook benoemd tot bondsridder van de KNVB. Vond ik ook een hele eer."

EK 2005 hoogtepunt

Voor de huidige speler van Eredivisionist WSV/Shoepimp uit Apeldoorn is het niet lastig de hoogtepunten te filteren."In 2005 speelden we in Tsjechië het EK en dwongen we de A-status af bij het NOC*NSF. Dat was een mooi moment. Net als de wedstrijd tegen Bosnië in 2013. Toen we ons in Almere via de playoffs plaatsten voor het EK van 2014. Prachtig was dat."

Het leven is tegenwoordig anders ingevuld. De aanvoerder van weleer vervult ook buiten de lijnen een voortrekkersrol in het project 'De Graafschap helpt scoren' voor vroegtijdige schoolverlaters.

Samir Makhoukhi reikte tot 120 interlands en is daarmee nog altijd recordinternational voor Oranje.

Academie in Apeldoorn

En er blijft de band met zijn geliefde sport: zaalvoetbal. "We lanceren maandag een zaalvoetbal academie in Apeldoorn, onder de naam FSG Academy. Onder meer met ex-international Joey Ngarigota. Het idee is om jongeren uit binnen- en buitenland middels een studiebeurs te laten studeren, wonen en zaalvoetballen bij de WSV Futsal Academy. Oud-bondscoach Vic Hermans is ambassadeur."

’s Avonds staat hij nog één keer in de schijnwerpers. In een uitverkochte sporthal in Zwolle, waar Oranje tegen topland Rusland speelt. Nog één keer gaan de handen op elkaar voor Samir Makhoukhi.

Uitverkocht Uitverkocht Oranje speelt maandag en dinsdag in Zwolle tegen Rusland. Beide interlands zijn uitverkocht.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen