Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Pilot MO17 in Zeeland/West-Brabant afgerond

KNVB Media
KNVB Media
25 augustus 2022, 11:00

Onder andere op basis van bevindingen uit deze pilot is het vernieuwde competitieaanbod voor de MO13 t/m MO20 vormgegeven - Foto: KNVB Media

De KNVB organiseerde in het seizoen 2021/'22 een pilot voor de Meiden onder 17 in Zeeland/West Brabant in het kader van het vernieuwen van het competitieaanbod voor meiden-junioren. Deze pilot vond plaats om te onderzoeken of spelen met een flexibele wedstrijdvorm een wenselijke verbetering is voor het vernieuwde competitieaanbod bij deze doelgroep. Onder andere op basis van bevindingen uit deze pilot is het vernieuwde competitieaanbod voor de MO13 t/m MO20 vormgegeven en heeft daar in maart 2022 besluitvorming over plaatsgevonden.

In de pilot werd geëxperimenteerd met een flexibele wedstrijdvorm. Het belangrijkste onderdeel van de pilot was dat teams als basis 11 tegen 11 spelen, maar ook konden uitwijken naar 9 tegen 9 (structureel of incidenteel). Hierdoor waren er mogelijk meer verenigingen die een team konden samenstellen in deze leeftijdscategorie en kon er incidenteel bij een tekort aan speelsters toch gevoetbald worden, waardoor er minder wedstrijden verplaatsen en/of afgelast moesten worden.

De pilot verliep in drie fases: de eerste fase tot aan de herfstvakantie, de tweede fase tot aan de kerstvakantie en de derde fase het gehele voorjaar. In het najaar speelden de meiden fase 1 en 2 van de pilot Meiden onder 17 in Zeeland/West-Brabant. Nadat er een uitgebreide evaluatie heeft plaatsgevonden met speelsters en verenigingsfunctionarissen van de betrokken verenigingen, kreeg de pilot een vervolg in fase 3 waarin verbeteringen zijn doorgevoerd. Zo zijn er voor de derde fase “spelregels” opgesteld m.b.t. het structureel spelen van 9 tegen 9 en het uitwijken naar 9 tegen 9. Omdat in een eerdere fase bleek dat onnodig uitwijken naar 9 tegen 9 een grote ergernis was. Voorbeeld was dat een team met 13 speelsters bij een wedstrijd was en er toch 9 tegen 9 werd gespeeld. Uitwijken naar 9 tegen 9? Dit zijn de voorwaarden.

Meer en leukere wedstrijden

Uit eerder onderzoek is gebleken dat speelsters liever uitwijken naar 9 tegen 9, dan dat de wedstrijd niet door kan gaan omdat één van de teams niet voldoende speelsters heeft om dat weekend 11 tegen 11 te spelen. Dan is 9 tegen 9 volgens de meiden een goed alternatief. Ook het spelen in meer fasen moest ertoe leiden dat leukere wedstrijden gespeeld werden met kleinere uitslagen. Dit werd mogelijk gemaakt in deze pilot door eerder en vaker te herindelen.

 

Bevindingen pilot MO17 Zeeland/West-Brabant Bevindingen pilot MO17 Zeeland/West-Brabant Bekijk meer informatie over de pilot.

Feiten & cijfers

De bevindingen over de wedstrijduitslagen op basis van de 3e fase zijn als volgt. 

Meest opvallend in de analyse is dat de hele kleine en kleine uitslagen gezamenlijk van 62% naar 71% zijn gegaan. De hele grote uitslagen zijn van 19,4% naar 8,3% gedaald.

 

Uit bovenstaande cijfers blijkt dat er veel minder wedstrijden zijn geëindigd in een grote uitslag, met name doordat er na fase1 al is heringedeeld. Maar ook de herindelingen na fase 2 zorgen voor nog meer 'hele kleine uitslagen'. De impact van dit snellere herindelen is dus duidelijk terug te zien en leidt tot spannendere en gelijkwaardigere wedstrijden.

In fase 3 zijn er 154 wedstrijden gespeeld waarvan 49 wedstrijden 9 tegen 9. Wedstrijden die anders mogelijk niet door hadden kunnen gaan vanwege een gebrek aan voldoende speelsters of met (veel) te jonge speelsters was gespeeld. Uiteindelijk zijn er 2 teams die op het laatste moment hebben moteen uitwijken naar 9 tegen 9. De overige teams speelde dus structureel 9 tegen 9.

Bevindingen speelsters en verenigingsfunctionarissen

Ter afsluiting van de pilot hebben de speelsters en betrokken verenigingsfunctionarissen wederom een vragenlijst ingevuld over het verloop van de gehele pilot. Helaas is deze door slechts een klein aantal speelsters en functionarissen ingevuld, waardoor het geen zuiver beeld geeft. Wel zien we wederom een diversiteit aan inzichten op tussen speelsters en verenigingsfunctionarissen, een conclusie die we ook al konden trekken uit eerdere onderzoeken rondom het competitieaanbod voor meiden-junioren. De speelsters geven vooral aan dat ze het liefste 11 tegen 11 spelen en alleen in uiterste nood willen uitwijken naar 9 tegen 9. Daarnaast hechten ze veel waarde aan sportiviteit en respect op het veld, zowel van hun eigen teamgenoten, trainer en publiek, als van de tegenstander. Ook de rol van de scheidsrechter op het spelplezier wordt vaak benoemd.

Bij de functionarissen is het vooral de 9 tegen 9 variant die voor verdeling zorgt tussen de respondenten. Het is een balans die gezocht moet worden tussen kwalitatief goede wedstrijden tegen een gelijkwaardige tegenstander, eventueel in de 9 tegen 9 variant, en de reisafstanden. Die balans was niet altijd in evenwicht werd aangegeven door de respondenten, wat ten koste ging van het spelplezier.

Wederom zijn nog een aantal belangrijke adviezen meegegeven ter verbetering van het aanbod. Op basis van de input van de speelsters en verenigingsfunctionarissen en de eigen observaties van de KNVB zijn er een aantal aanpassingen doorgevoerd in het competieaanbod voor het nieuwe seizoen.

De uitwijkmogelijkheid naar de 9 tegen 9 wedstrijdvorm is opgenomen in het competitieaanbod, maar 11 tegen 11 blijft de standaard wedstrijdvorm waarin gespeeld wordt. We blijven verenigingen dan ook ondersteunen en vragen om zoveel mogelijk 11 tegen 11 te blijven spelen, omdat dit aansluit bij de wensen van de speelsters zelf. Blijf daarom als vereniging werken aan werving & behoud van speelsters en zorg voor goede opleiding en begeleiding van de trainers van deze teams. Daarnaast is er altijd de mogelijkheid om een samenwerking aan te gaan met een buurvereniging, om zodoende zo veel mogelijk meiden op hun eigen niveau en eigen leeftijdscategorie te laten spelen. Bekijk de mogelijkheden.

Vernieuwen competitieaanbod MO13 t/m MO20 Vernieuwen competitieaanbod MO13 t/m MO20 Lees alles over het vernieuwde competitieaanbod voor de MO13 t/m MO20.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen