Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Sancties wanordelijkheden betaald voetbal: 6 maart 2023

KNVB Media
KNVB Media
6 maart 2023, 10:31

PSV heeft een voorwaardelijke straf gekregen vanwege het afsteken van vuurwerk door de aanhang en het niet invullen van het KVV. - Foto: KNVB Media

Onderstaand een overzicht van de door de onafhankelijke aanklager betaald voetbal opgelegde (door bvo’s geaccepteerde) sancties, vanwege wanordelijkheden in en rondom de stadions.

Eredivisie

Met ingang van 6 maart 2023:

PSV: een geldboete van € 10.250,-, het opstellen van een plan van aanpak wanordelijkheden en het spelen van een thuiswedstrijd van het eerste elftal zonder (indien mogelijk het verantwoordelijke deel van het) publiek in de competitie, bekercompetitie of play-offs van de KNVB. De thuiswedstrijd zonder publiek is geheel voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Dit vanwege wanordelijkheden door aanhang van PSV tijdens de wedstrijd PSV – Sparta Rotterdam d.d. 7 januari 2023, te weten: het afsteken van vuurwerk.

FC Groningen: een geldboete van € 10.000-, het opstellen van een plan van aanpak wanordelijkheden en het spelen van een thuiswedstrijd van het eerste elftal zonder (indien mogelijk het verantwoordelijke deel van het) publiek in de competitie, bekercompetitie of play-offs van de KNVB. De thuiswedstrijd zonder publiek is geheel voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Dit vanwege wanordelijkheden door aanhang van FC Groningen tijdens de wedstrijd FC Groningen – Fortuna Sittard  d.d. 13 november 2022, te weten: het afsteken van vuurwerk.

FC Groningen: een voorwaardelijke geldboete van € 7.500,- met een proeftijd van 2 jaar. Dit vanwege wanordelijkheden door aanhang van FC Groningen tijdens de wedstijd Excelsior - FC Groningen d.d. 8 januari 2023, te weten: het afsteken van vuurwerk.

Keuken Kampioen Divisie

Met ingang van 6 maart 2023:

Telstar: een geldboete van € 3.750,- met een proeftijd van 2 jaar. Dit vanwege wanordelijkheden door aanhang van Telstar tijdens de wedstrijd Telstar - ADO Den Haag d.d 11 november 2022, te weten: he afsteken van vuurwerk.

Met ingang van 3 maart 2023:

Roda JC: een voorwaardelijke geldboete van € 3.750,- met een proeftijd van 2 jaar. Dit vanwege wanordelijkheden door aanhang van Roda JC tijdens de wedstrijd Willem II – Roda JC d.d. 6 januari 2023, te weten: het afsteken van vuurwerk.

Tuchtrechtelijke aansprakelijkheid voor wanordelijkheden

Betaaldvoetbalorganisaties (bvo’s) zijn in beginsel tuchtrechtelijk aansprakelijk voor wanordelijkheden die door hun aanhang worden gepleegd in en rondom stadions. Te denken valt daarbij aan vernielingen, kwetsende en racistische spreekkoren, het gooien van voorwerpen en het afsteken en gooien van vuurwerk. Alleen als een bvo kan aantonen dat zij voor, tijdens en na een wedstrijd alle noodzakelijke maatregelen heeft getroffen om wanordelijkheden te voorkomen, tegen te gaan of schuldigen te identificeren, vervalt die aansprakelijkheid.

Indien de aanklager na onderzoek van oordeel is dat een bvo aansprakelijk is voor betreffende wanordelijkheden, kan zij de bvo een schikkingsvoorstel doen of de zaak direct voorleggen aan de onafhankelijke tuchtcommissie betaald voetbal. Indien een bvo een schikkingsvoorstel van de aanklager niet accepteert, wordt de zaak eveneens behandeld door de tuchtcommissie. De strafkaart van een bvo weegt mee bij het bepalen van de hoogte van eventuele sancties die door de onafhankelijke tuchtrechtelijke organen kunnen worden opgelegd.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen