Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Heracles, NAC en VVV naar 'goede' derde categorie

KNVB Media
KNVB Media
28 mei 2018, 10:30

VVV-Venlo gaat van categorie 2 naar categorie 3. - Foto: KNVB Media

Voor de laatste keer heeft de licentiecommissie de clubs ingedeeld in categorieën in de huidige vorm. Met ingang van het seizoen 2018/’19 worden clubs niet langer in numerieke categorieën ingedeeld.

Bij deze laatste categorie-indeling zitten dertien clubs in categorie 3 (goed), negentien clubs in categorie 2 (voldoende) en zit één club in categorie 1 (onvoldoende). Ten opzichte van het laatste meetmoment stijgen Heracles Almelo, NAC Breda en VVV-Venlo van categorie 2 naar categorie 3.

Categorie-indeling

Categorie 3 (goed): Ajax, AZ, SC Cambuur Leeuwarden, Feyenoord, Go Ahead Eagles, FC Groningen, sc Heerenveen, Heracles Almelo, NAC Breda, PSV, Sparta Rotterdam, VVV-Venlo en Willem II.

Categorie 2 (voldoende): ADO Den Haag, Almere City FC, FC Dordrecht, FC Eindhoven, FC Emmen, SBV Excelsior, De Graafschap, Helmond Sport, MVV Maastricht, N.E.C, FC Oss, Roda JC, RKC Waalwijk, Telstar, FC Twente, FC Utrecht, Vitesse, FC Volendam en PEC Zwolle.

Categorie 1 (onvoldoende): FC Den Bosch

De licentiecommissie deelt Fortuna Sittard vooralsnog niet in. De reden is dat definitieve besluitvorming vanuit de licentiecommissie volgt nadat over een specifiek en technisch aspect meer duidelijkheid is.

Aanpassing licentiesysteem vanaf 2018/’19

Bovenstaande categorie-indeling is de laatste die op de huidige manier plaatsvindt. Met ingang van het seizoen 2018/’19 krijgen clubs door middel van het aangepaste financieel rating systeem (FRS) één keer per seizoen een puntenaantal toegekend. Dit gebeurt op basis van de jaarcijfers en prognoses van de clubs. Als een club in het nieuwe systeem 15 punten (van de 40) of minder haalt, ondergaat hij een zogeheten clubontwikkelscan.

Dit betekent dat de club wordt doorgelicht en verbeterpunten inzichtelijk worden gemaakt. Mede op basis van de uitkomsten van deze scan moet de club vervolgens een plan van aanpak indienen bij de licentiecommissie betaald voetbal. Het plan van aanpak is erop gericht dat de club binnen een termijn van drie seizoenen structureel meer dan 15 punten behaalt.

Gedurende het traject houdt de licentiecommissie de clubs strikt aan de gemaakte afspraken in het plan van aanpak. Ook hierbij is het doel van het systeem om de continuïteit van de competities betaald voetbal, en in het verlengde daarvan de continuïteit van de clubs, te waarborgen.

AVBV bereikt overeenstemming over aanpassingen licentiesysteem AVBV bereikt overeenstemming over aanpassingen licentiesysteem Meer informatie over het nieuwe licentiesysteem.

Voetballen bij een club

De KNVB is er voor voetballers op het veld, in de zaal en op straat. Voor pupillen, profs en 65-plussers. Voor jongens en voor meisjes.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen