Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Categorie-indeling: Sparta Rotterdam naar 'goede' derde categorie

KNVB Media
KNVB Media
31 januari 2018, 10:00

Sparta promoveert van de tweede naar de derde categorie. - Foto: KNVB Media

De nieuwe categorie-indeling van clubs in het betaald voetbal is bekend. De licentiecommissie stelde de indeling samen op basis van de jaarcijfers 2016/’17 en prognosecijfers 2017/’18.

Tien clubs zitten in categorie 3 (goed) en drieëntwintig in categorie 2 (voldoende) en één club in categorie 1 (onvoldoende). Sparta Rotterdam stijgt ten opzichte van het vorige meetmoment van categorie 2 naar 3, Almere City FC, Excelsior en VVV-Venlo zakken van categorie 3 naar 2. FC Den Bosch is als enige club ingedeeld in categorie 1.

Categorie-indeling

  • Categorie 3: Ajax, AZ, SC Cambuur Leeuwarden, Feyenoord, Go Ahead Eagles, FC Groningen, sc Heerenveen, PSV, Sparta Rotterdam en Willem II.
  • Categorie 2: ADO Den Haag, Almere City FC, FC Dordrecht, FC Eindhoven, FC Emmen, Excelsior, Fortuna Sittard, De Graafschap, Helmond Sport, Heracles Almelo, MVV Maastricht, NAC Breda, N.E.C, FC Oss, Roda JC, RKC Waalwijk, Telstar, FC Twente, FC Utrecht, Vitesse, FC Volendam, VVV-Venlo en PEC Zwolle.
  • Categorie 1: FC Den Bosch

Over de categorie-indeling

De licentiecommissie beoordeelt de financiële situatie van de clubs aan de hand van een puntensysteem. Per jaar zijn er drie meetmomenten. Clubs worden per meetmoment ingedeeld in een van de drie categorieën. Doelstelling van het systeem is het waarborgen van de continuïteit van de competities betaald voetbal en in het verlengde daarvan de continuïteit van de clubs.

VVV-Venlo zakte van categorie 3 naar 2.

Clubs in categorie 1 moeten werken aan financieel herstel. Zij zijn daar zelf verantwoordelijk voor en bepalen zelf op welke wijze zij dit doen. Daartoe maken de clubs een plan van aanpak dat er op gericht is de club binnen maximaal negen meetmomenten (een termijn van drie jaar) structureel naar categorie 2 of 3 te brengen.

Gedurende het traject houdt de licentiecommissie betaald voetbal de clubs strikt aan de gemaakte afspraken in het plan van aanpak. Als de club daar zonder toestemming van afwijkt, volgen sancties oplopend van een waarschuwing, winstpunten in mindering tot intrekking van de licentie.

Aanpassing licentiesysteem vanaf 2018/’19

Met ingang van het seizoen 2018/’19 wordt er niet langer in numerieke categorieën ingedeeld. Door middel van een vereenvoudigd financieel rating systeem (ook wel FRS genoemd) krijgen clubs één keer per seizoen een puntenaantal toegekend. Dit gebeurt op basis van de jaarcijfers en prognoses van de club. Als clubs in het nieuwe systeem 15 punten (van de 40) of minder halen, ondergaan ze een zogeheten clubontwikkelscan.

Dit betekent dat de club wordt doorgelicht en verbeterpunten inzichtelijk gemaakt worden. Mede op basis van de uitkomsten van deze scan moet de club vervolgens een plan van aanpak indienen bij de licentiecommissie betaald voetbal. Ook hierbij is het doel van het systeem om de continuïteit van de competities betaald voetbal, en in het verlengde daarvan de continuïteit van de clubs, te waarborgen. In mei van dit jaar zal de laatste categorie-indeling op de huidige manier plaatsvinden. Meer informatie is hier terug te vinden. 

Licentiesysteem Licentiesysteem Lees hier meer over het huidige licentiesysteem en de categorie-indeling.

Waarom is er een categorie-indeling? Waarom is er een categorie-indeling? Lees hier meer over het hoe en wat achter de categorie-indeling.

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen