Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Tijdlijn: de crisis bij FC Twente

KNVB Media
KNVB Media
7 april 2016, 9:15

De Grolsch Veste, thuishaven van FC Twente - Foto: KNVB Media

FC Twente blijft in de Eredivisie. De beroepscommissie licentiezaken heeft geoordeeld dat de club haar licentie mag behouden en een boete van 181.000 euro moet betalen. Daarmee komt er een einde aan de gebeurtenissen die de club uit Enschede sinds 2014 naar de rand van de afgrond brachten. Een feitelijk chronologisch overzicht.

Februari 2014: Doyen Sports

FC Twente moet van de KNVB de contracten met Doyen Sports - waarmee het sinds december 2013 een samenwerkingsverband heeft - aanpassen. In de contracten is sprake van te veel invloed op het transferbeleid door de investeringsgroep. 

11 april 2014: boete van licentiecommissie 

FC Twente krijgt van de licentiecommissie een boete van in totaal €35.000,-. De club heeft de jaarstukken over het seizoen 2012/'13 te laat ingeleverd, hetgeen een sanctie van €10.000,- tot gevolg heeft. Voor het niet tijdig, juist en volledig informeren van de licentiecommissie moet Twente €25.000,- neertellen. 

5 juni 2014: terug naar categorie 1

De licentiecommissie van de KNVB maakt bekend dat FC Twente  per ingang van 1 november 2013  in categorie 1 (onvoldoende) zit. De financiële situatie wordt als zorgwekkend beschouwd en de club komt onder verscherpt toezicht van de KNVB te staan. FC Twente moet zelf werken aan financieel herstel en een plan van aanpak opstellen. Daarin legt de club zichzelf financiële doelstellingen op om binnen drie jaar minimaal in categorie 2 (voldoende) terug te keren.

Hakim Ziyech — Foto: KNVB Media

22 oktober 2014: boete na transfer Ziyech

Opnieuw een sanctie van de licentiecommissie. Ditmaal dient de club een boete van €45.250,- (is de maximale boete die op grond van de regelgeving kan worden opgelegd) te betalen, omdat bij de transfer van Hakim Ziyech van sc Heerenveen naar FC Twente de regels zijn overtreden. FC Twente zit in categorie 1 en moet om die reden een dergelijke investering ter goedkeuring voorleggen aan de licentiecommissie. De club heeft echter verzuimd aan deze verplichting te voldoen. 

9 januari 2015: publieke waarschuwing

FC Twente krijgt een publieke waarschuwing van de licentiecommissie, omdat de club zich voor het eerst niet aan de doelstellingen in het zelf opgestelde plan van aanpak heeft gehouden.

5 maart 2015: eerste keer puntenaftrek 

Opnieuw voldoet FC Twente niet aan de financiële doelstellingen in het door de club opgestelde plan van aanpak. Na de publieke waarschuwing van januari volgt nu een volgende sanctie: puntenaftrek. De Tukkers moeten van de licentiecommissie drie winstpunten van hun huidige Eredivisietotaal inleveren.

10 april 2015: tweede keer puntenaftrek

Een maand later is het weer raak. Voor de derde keer voldoet FC Twente niet aan de financiële doelstellingen in het plan van aanpak, dat door henzelf is opgesteld. De licentiecommissie bepaalt wederom dat de club uit Enschede in de Eredivisie drie punten moet inleveren.

23 juli 2015: aanpassing plan van aanpak 

FC Twente heeft zijn plan van aanpak aangepast en krijgt daarvoor groen licht van de licentiecommissie. Die gaat akkoord met het bijstellen van de financiële doelstellingen. De termijnen en het sanctietraject van het oorspronkelijke plan van aanpak blijven van toepassing. 

24 november 2015: nieuwe documenten Doyen boven water

Documenten over de overeenkomst tussen FC Twente en Doyen Sports verschijnen online via Football Leaks. Hierbij zitten additionele documenten die niet bij de licentiecommissie van de KNVB bekend zijn. De licentiecommissie stelt een onderzoek in en geeft FC Twente tot en met woensdag 9 december om alsnog alle relevante informatie over de samenwerking met investeringsmaatschappij Doyen Sports te verstrekken.

15 december 2015: uitsluiting Europese competities

Na bestudering van de nieuwe documenten oordeelt de licentiecommissie dat FC Twente bepaalde toevoegingen in het contract met investeringsmaatschappij Doyen Sports heeft verzwegen. Daarmee is de licentiecommissie doelbewust misleid. Dit leidt tot een nieuwe straf. De licentie van FC Twente wordt ingetrokken, tenzij de club volledig meewerkt aan een onafhankelijk onderzoek naar de huidige structuur van de club en de aanbevelingen van het onderzoek volledig doorvoert. Ook mogen de Tukkers de komende drie seizoenen niet deelnemen aan Europese competities en is er een geldboete van €45.250,- opgelegd.  Misleiding contract Doyen Misleiding contract Doyen FC Twente accepteert straf: drie seizoenen uitsluiting Europees voetbal en geldboete.

8 januari 2016: start onderzoek Knüppe

Onderzoeker Ben Knüppe start het onafhankelijke onderzoek naar de bestuurlijke organisatie van FC Twente. In opdracht van de licentiecommissie brengt hij in kaart welke personen een bestuurlijke of toezichthoudende rol vertolkten bij onregelmatigheden die zich hebben voorgedaan bij FC Twente. Dit met als doel dat deze personen in de verdere toekomst geen functie bij FC Twente meer kunnen vervullen. Ook worden de huidige organisatie en structuur van de club onderzocht en worden er aanbevelingen gedaan deze te verbeteren.

17 februari 2016: uitstel halfjaarcijfers

FC Twente krijgt tot uiterlijk 1 mei om de halfjaarcijfers 2015/’16 bij de licentiecommissie in te leveren. De licentiecommissie komt hierbij gedeeltelijk tegemoet aan het dispensatieverzoek om uitstel te verlenen tot 1 juni. De redenen voor het verlenen van uitstel zijn de lopende onderzoeken bij FC Twente, waarvan de resultaten van invloed kunnen zijn op de financiële cijfers van de eerste seizoenshelft. De oorspronkelijke datum voor het inleveren van de halfjaarcijfers was 1 maart.

1 maart 2016: schoon schip maken (Rapport Knüppe)

Knüppe rondt zijn onderzoek af. Alle bestuursleden die tussen juni 2013 en 2015 indirect of direct betrokken waren bij de financiële misstanden van FC Twente, moeten hun functie bij de club neerleggen. Ook doet Knüppe aanbevelingen over het bestuursmodel van FC Twente en moet de club hard werken aan financieel herstel. Alle aanbevelingen uit het onderzoek moeten uiterlijk 1 mei door de club zijn doorgevoerd. Aanbevelingen Knüppe Aanbevelingen Knüppe Lees ook het gehele rapport van onderzoeker Ben Knüppe over de situatie bij FC Twente.

21 maart 2016: jaarrekening ingetrokken

FC Twente trekt de ingeleverde jaarrekening van het seizoen 2014/'15 in. Reden hiervoor zijn aanpassingen in dat boekjaar met betrekking tot de transfer van Dusan Tadic naar Southampton. De licentiecommissie neemt het besluit van de club in beraad.

29 maart 2016: boete FIFA

Ook FIFA bestraft FC Twente wegens het contract met Doyen Sports. De wereldvoetbalbond verstuurt een boete van €170.000,- omdat de overeenkomst niet volgens de regels is. Investeringsgroep Doyen had te veel invloed op het transferbeleid van Twente. 

4 april 2016: derde keer puntenaftrek, laatste kans

Weer moet FC Twente in de Eredivisie drie punten inleveren. De club heeft naar oordeel van de licentiecommissie opnieuw niet tijdig voldaan aan een financiële doelstelling uit het plan van aanpak dat gericht is op financieel herstel. Het is de vierde overtreding op dit vlak. Vorig seizoen kreeg FC Twente al een publieke waarschuwing en twee maal drie winstpunten in mindering. FC Twente kan zich geen misstap meer permitteren. Indien het de club niet lukt de volgende financiële doelstelling te halen, dan is de laatste sanctie het verlies van de licentie voor het spelen van betaald voetbal. Opnieuw drie punten in mindering FC Twente Opnieuw drie punten in mindering FC Twente Lees hier de toelichting van de Rechtbank Midden-Nederland.

7 april 2016: de hoop keert langzaam terug

De hoop keert langzaam terug bij FC Twente. Directeur Onno Jacobs heeft aangegeven het gevoel te hebben dat de weg omhoog voorzichtig kan worden ingeslagen, en informeerde het personeel over de laatste ontwikkelingen.

18 mei 2016: FC Twente krijgt tweede kans in de Jupiler League

De licentiecommissie concludeerde dat FC Twente had voldaan aan de voorwaarden om mee te werken aan een onderzoek onder leiding van Ben Knüppe en diens aanbevelingen op te volgen. Tegelijkertijd stuitte de commissie op nog meer belastende informatie. Op basis van het licentiereglement had de licentiecommissie ogenschijnlijk twee opties. De eerste optie was een boete van 45.250,- euro. In de ogen van de commissie is deze straf disproportioneel licht. De tweede optie was het intrekken van de licentie dat door het verleden gerechtvaardigd is. Op basis van al het goede werk van het afgelopen half jaar, vindt de commissie dat echter disproportioneel zwaar.

Daarom wil de licentiecommissie de licentie intrekken, waardoor het recht op spelen van betaald voetbal vervalt. Daarna wil de commissie FC Twente echter direct een nieuwe licentie verlenen, omdat de club schoon schip maakte. Met die nieuwe licentie stroomt FC Twente dan in op het laagste profniveau en dat is de Jupiler League. FC Twente maakt bij monde van directeur Onno Jacobs bekend in beroep te gaan tegen deze uitspraak. Zowel bij de beroepscommissie licentiezaken als de voorzieningenrechter.

10 juni 2016: Rechter stelt licentiecommissie in het gelijk

De Utrechtse rechtbank heeft vrijdag geoordeeld dat de licentiecommissie van de KNVB de licentie van FC Twente mocht intrekken. Ook heeft de licentiecommissie volgens de rechter mogen besluiten FC Twente een nieuwe licentie te verlenen voor komend seizoen om uit te komen in de eerste divisie.

Toelichting uitspraak Toelichting uitspraak Lees hier de toelichting van de Rechtbank Midden-Nederland.

17 juni 2016: Beroepscommissie: FC Twente behoudt licentie 

FC Twente behoudt de huidige licentie voor het spelen van betaald voetbal. Wel krijgt de club uit Enschede een boete van in totaal 181.000 euro, vanwege vier ernstige overtredingen van het Licentiereglement. Dat is de uitspraak van de onafhankelijke beroepscommissie, die de afgelopen periode de zaak van FC Twente opnieuw behandelde. Dit betekent dat FC Twente het seizoen 2016/’17 actief blijft in de Eredivisie en dat De Graafschap volgend seizoen definitief uitkomt in de Jupiler League.

Alhoewel de beroepscommissie de licentiecommissie op een aantal aspecten in het gelijk stelt, is er een cruciaal verschil in de interpretatie van de zogenoemde ‘schoon-schipverklaring’, die FC Twente in mei op verzoek van de licentiecommissie afgaf. Daarmee verklaarde de club dat het alle misstanden uit het verleden bij de licentiecommissie bekend had gemaakt. Volgens de beroepscommissie is met de schoon-schipverklaring bij FC Twente het vertrouwen gewekt dat de overtredingen die de club bekendmaakte in de periode tussen december 2015 en april 2016, niet zouden worden meegewogen in de beoordeling voor het behoud van de licentie. Terwijl de licentiecommissie dat wel deed.

 

 

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen