Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vragen en antwoorden over het FC Twente-dossier

KNVB Media
KNVB Media
16 december 2015, 13:13

Foto: KNVB Media

De licentiecommissie deed dinsdag uitspraak over de straf die is opgelegd aan FC Twente, naar aanleiding van het feit dat de club bepaalde toevoegingen in het contract met investeringsmaatschappij Doyen Sports heeft verzwegen. Naar aanleiding van uiteenlopende vragen die onder supporters en voetbalvolgers kwamen, zetten we een aantal feiten op een rijtje.

De straf

FC Twente verliest de licentie betaald voetbal, tenzij de club volledig meewerkt aan een onafhankelijk onderzoek naar de huidige structuur van de club. Bovendien mag de club uit Enschede de komende drie seizoenen niet deelnemen aan Europese competities en is er een geldboete van € 45.250,- opgelegd.

Is dit een unieke straf?

Het is de zwaarste straf die de licentiecommissie ooit heeft opgelegd. De straf is in die zin dus uniek. FC Twente moet volledig meewerken aan een onderzoek in de organisatie en de aanbevelingen daarvan doorvoeren. Bovendien mogen bestuurders en toezichthouders die betrokken waren bij de overeenkomst met Doyen, geen dergelijke functie meer bekleden bij de club. FC Twente moet dus echt dit seizoen nog volledig schoon schip maken.

Er wordt de vergelijking gemaakt met clubs als AGOVV, Veendam en MVV. Wat is het verschil met deze straf?

Het is begrijpelijk dat die vergelijking wordt gemaakt, maar in principe gaat die niet op. Clubs als AGOVV en SC Veendam gingen failliet, waardoor zij de licentie niet konden behouden. Dat is bij FC Twente niet het geval. De situatie van MVV en FC Emmen, die in het verleden punten in mindering kregen, is ook anders. Die clubs voldeden toentertijd niet aan de afspraken in het plan van aanpak. Daar staat punten in mindering tegenover. Overigens is die situatie te vergelijken met die van FC Twente in het seizoen 2014/’15. Zij kregen toen voor deze overtreding zes punten in mindering.

Waarom wordt de club ook Europees gestraft?

FC Twente heeft, nu is gebleken, in het seizoen 2014/’15 ten onrechte een UEFA-licentie ontvangen en deelgenomen aan de Europa League. Zij verkregen deze licentie namelijk op basis van onvolledige en onjuiste informatie. De club heeft daar, ten koste van een andere Nederlandse club, dus sportief en financieel voordeel van gehad. Dat heeft de licentiecommissie meegenomen in de strafmaat.

Is voor FC Twente nu de zaak afgesloten?

Dat nog niet. De licentiecommissie kan alleen het handelen van FC Twente beoordelen aan de hand van het licentiesysteem. Vanwege het achterhouden van informatie, zijn ze gestraft. De zaak wordt nu ook voorgelegd aan de aanklager betaald voetbal en FIFA. Zij kunnen oordelen of de contracten tussen FC Twente en Doyen inhoudelijk tegen de regels zijn. Het is lastig om te zeggen wat daar uit gaat komen. Daar is deze zaak te uniek voor.

Wat vindt de KNVB van deze hele kwestie?

Het is al langer bekend dat de situatie bij FC Twente zorgelijk is. We juichen het dan ook toe dat een onafhankelijke partij de bestuurlijke inrichting van de club tegen het licht houdt. Voor het Nederlandse voetbal en met name de supporters van de club is het te hopen dat FC Twente voor het voetbal behouden blijft en zich houdt aan de voorwaarden die de licentiecommissie heeft gesteld.

Licentiecommissie bestraft FC Twente Licentiecommissie bestraft FC Twente
 

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen