Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Een bekeravondje 'Bavo' gaat nooit vervelen

KNVB Media
KNVB Media
21 december 2017, 8:56

De VVSB-spelers vieren de uitschakeling van Katwijk met het paars-gele leger. - Foto: Tino Stulen

Voetbalvereniging Sint Bavo (VVSB) bereikt in 2016 als tweede amateurclub sinds de invoering van het betaald voetbal de halve finale van het KNVB Bekertoernooi. En net als vorig seizoen schaart de reuzendoder zich ook dit jaar weer onder de laatste zestien. Dat kun je geen geluk meer noemen. Aanvoerder Vladimir Jozic en rassupporter Stefan van den Burg zoeken naar een verklaring voor de bekerglorie in de Bollenstreek. "Als je er eenmaal aan geroken hebt, wil je meer."

Je kunt spreken van een VVSB voor het 'Wonder van Den Bosch' en van een VVSB erna. "Ga maar na", zegt Stefan van den Burg (24), de huistwitteraar die zijn cluppie overal op de voet volgt. "Voor het succesvolle bekerseizoen vliegen we er altijd in de eerste ronde uit. Tegen ploegen als PSV en Vitesse is dat logisch, maar we verliezen ook van Scheveningen en Gemert."

Kippenvel 

Vladimir Jozic, rechtsonder met vaan , voor de halve finale tegen FC Utrecht.

Wat is er toch gebeurd in dat voetbaljaar waarin Noordwijkerhout uitgroeide tot de voetbalvariant van het onoverwinnelijke Gallische dorpje uit de strip Asterix? Heeft de verzorger een toverdrank in elkaar gemixt? Niks van gemerkt bij de dopingcontrole. Maakt de sfeer op het knusse sportpark De Boekhorst onvermoede krachten los? De stunts vinden buitenshuis plaats. Zelfs de thuiswedstrijd tegen Emmen - met de huidige Ajax-coach Marcel Keizer op de bank - is gespeeld op het terrein van Quick Boys omdat VVSB op dat moment nog geen lichtinstallatie heeft. 

"Zeg het maar", zegt aanvoerder Vladimir Jozic (33), al vijftien jaar een vaste kracht op het middenveld. Een verklaring voor het bekersucces in het seizoen 2015/2016 heeft hij ook niet, maar dat VVSB sindsdien een cupfighter is, snapt hij wel. "De gedachte aan het 'Wonder van Den Bosch' haalt het beste in ons naar boven. Nu we het er over hebben, krijg ik weer kippenvel."

Dorp op zijn kop

Van den Burg onderschrijft dat gevoel. Elke keer als zich een bekeravondje Bavo aandient, voert YouTube hem terug naar het bekersprookje dat waargebeurd is. "Ik heb de beelden al weer een paar keer bekeken." Na zeges op Rijnsburgse Boys, Emmen en Capelle lijkt in de kwartfinale een einde te komen aan het bekeravontuur van VVSB. FC Den Bosch leidt tien minuten voor tijd in eigen huis nog met 2-0, maar in een tijdsbestek van vijf minuten scoort VVSB drie keer. 

VVSB bereikt de halve finale en  schrijft historie in de KNVB Beker.

Voor het eerst sinds IJsselmeervogels in 1975 staat er een amateurclub in de halve finales van het KNVB Bekertoernooi. Niemand van het elftal heeft ook maar een minuut ervaring in het betaald voetbal. "Het dorp stond op zijn kop", zegt Jozic. "De media-aandacht, de halve finale tegen FC Utrecht, je verwacht als amateurvoetballer niet dat je dat zal meemaken." Ondanks de paars-gele wand in de Galgenwaard blijkt de finale De Kuip een brug te ver voor de stuntploeg.

DNA

Nu we het er over hebben, krijg ik weer kippenvel

Maar 'Den Bosch' heeft zich in het DNA van de club genesteld. Een seizoen later zit de club weer bij de laatste zestien. "We schrikken ook niet meer zo snel als we achterkomen, zegt Jozic. In de competitie komen we tegen Jong Sparta met 3-0 achter. Hun spits zegt tegen onze centrale verdediger: 'Jullie zijn kansloos'. 'Dat dachten ze in Den Bosch ook', luidt het antwoord. En het wordt nog 3-3." 

Een stunt begint met erin te geloven. Dat besef wordt ook overgebracht op nieuwkomers in Noordwijkerhout. Jozic: "We hebben dit seizoen tien nieuwe spelers en een nieuwe staf, maar die kennen allemaal de verhalen. Zij willen dat ook meemaken." En dat blijkt. In de tweede ronde wordt Telstar - de verrassende nummer vier van de Jupiler League - uit het toernooi geknikkerd. "Dat was weer zo'n heerlijke avond", zegt Van den Burg. "Telstar komt 1-0 voor. Peet van der Slot wordt uit het veld gestuurd en we winnen dik verdiend met 4-1 onder andere door twee goals van Mo El Osrouti, die na een uur niet meer kon lopen vanwege kramp."

Mohamed El Olsrouti snelt langs de verdediger van Telstar. — Foto: Tino Stulen

Stunt

In de tweede ronde is Katwijk het slachtoffer van de katholieke dadendrang. De protestantse rivaal uit de Bollenstreek heeft tot dan toe alles gewonnen en kroont zichzelf tot het Manchester City van Nederland. Gekscherend, maar toch, Bavo is getergd en laat Katwijk een toontje lager zingen.

We hebben niks te verliezen. En er valt altijd wat te halen

En zo staat VVSB voor het derde opeenvolgende jaar in de achtste finales. Donderdagavond komt Roda JC naar sportpark De Boekhorst. Van de bekergelden is inmiddels een lichtinstallatie aangeschaft en volgens Van de Burg zijn de ingrediënten voor een stunt aanwezig. "Roda moet 250 kilometer reizen. Dan komen ze aan op een sportpark in plaats van bij een stadion en moeten ze ook nog eens op een echt grasveld spelen in plaats van op kunstgras."

Bekeravond

"Ik woon in het dorp", zegt Jozic. "En er hangt echt weer zo'n bekersfeer. Van de supporter tot de materiaalman, iedereen op de club en in Noordwijkerhout heeft het over de wedstrijd tegen Roda JC. Dinsdagavond hebben de supporters ons met vlaggen en fakkels een hart onder de riem gestoken. Dat geeft een enorme boost."

En het gaat nooit vervelen. Sportpark de Boekhorst zal uitpuilen donderdagavond. In de voorverkoop zijn al 2500 kaarten verkocht. Voeg daarbij de gedachte aan het 'Wonder van Den Bosch' en er staat de hekkensluiter uit de Eredivisie een lastige avond te wachten. Jozic: "We hebben niks te verliezen. En er valt altijd wat te halen."

KNVB Beker KNVB Beker Lees alles over het KNVB Bekertoernooi.

Contactinformatie KNVB Campus

Kom alles te weten over een bezoek aan de KNVB Campus

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen