Vrouwen ADO Den Haag winnen KNVB beker

28 mei 2016, 20:30
5:16

Derde bekerwinst voor de vrouwen van ADO Den Haag - Foto: KNVB Media

Voor de derde keer in vijf jaar hebben de vrouwen van ADO Den Haag de KNVB beker veroverd. In hun eigen Kyocera Stadion waren de Haagse vrouwen zaterdag met 1-0 te sterk voor Ajax. De winnende treffer kwam van de schoen van Lineth Beerensteyn.

Knuffels van ADO-trainer Marcel Valk voor matchwinner Lineth Beerensteyn

In een weinig spectaculaire eerste helft brak de ADO-aanvaller vlak voor rust de wedstrijd open. Via mooi Haags combinatiespel kwam de bal bij Pia Rijsdijk terecht. Zij stuurde drie Ajax-verdedigers het bos in en zette Beerensteyn met een goede individuele actie alleen voor de keeper, waarna de aanvaller gemakkelijk kon binnenschuiven.

Na rust drong Ajax meer aan en kreeg het kansen. Zo was Kelly Zeeman dichtbij de gelijkmaker en zorgde Marjolein van den Bighelaar met twee afstandsschoten voor gevaar. Ondanks een Amsterdams slotoffensief hield ADO Den Haag stand en won het voor de derde keer in de geschiedenis de KNVB beker.

Reacties uit het ADO-kamp: 'Hier hebben we naartoe geleefd'

ADO-vrouwen tonen vol trots hun veroverde KNVB beker

'Belangrijkste wedstrijd gewonnen'

Beerensteyn was na afloop in tranen. "Hier hebben we maanden van gedroomd. We wilden deze finale zó graag winnen. En kijk, we worden beloond." In vier eerdere competitiewedstrijden wist ADO niet van Ajax te winnen. Uitgerekend in de bekerfinale lukte dat wel. "We wilden het voor het laatst bewaren", grapte Beerensteyn. "Nee, Ajax heeft het elke keer zwaar gehad tegen ons. En dit was de belangrijkste wedstrijd."

Doelpuntenmaker Lineth Beerensteyn dankt ploeggenoot Pia Rijsdijk voor haar puntgave assist

Kirsten Koopmans (ADO Den Haag) en Desiree van Lunteren (Ajax) vechten een verbeten duel uit

Voor Ajax waren de druiven extra zuur. De Amsterdamse vrouwen gaven dit seizoen twee mogelijke hoofdprijzen uit handen. Twee weken geleden verloren zij als koploper de beslissende competitiewedstrijd bij FC Twente (1-0) en liepen daardoor op doelsaldo de landstitel mis. En nu dolven zij met dezelfde cijfers ook in de bekerfinale het onderspit.

Gifbeker

"De gifbeker is nu wel leeg", zei Ajax-aanvoerder Petra Hogewoning voor de camera van FOX Sports. "We wilden wel, gaven in de tweede helft ook meer druk, maar creërden nauwelijks kansen. Er zit gewoon een onwijze spanning op het team. We moeten en moeten. Als Ajax zijnde is er natuurlijk altijd druk, maar hoe dit kan, weet ik ook niet. We staan er gewoon niet. Klaar." KNVB beker vrouwen KNVB beker vrouwen Van ASV Celeritas tot ADO Den Haag. Alle winnaars van de KNVB beker vrouwen sinds 1981 op een rij.

Meer vrouwen als vrijwilliger

Elke vereniging die graag meer vrijwilligers aan zich wil binden, kan gaan focussen op het werven en behouden van meiden en vrouwen voor vrijwilligersfuncties. Onbedoeld en ongewild laten veel clubs maar liefst de helft liggen van hun potentiële trainers, scheidsrechters en bestuurders.