Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

John van Loen, bekerfenomeen van FC Utrecht én Feyenoord

KNVB Media
KNVB Media
21 april 2016, 13:15
3:31

John van Loen won de KNVB beker met FC Utrecht en Feyenoord. Namens beide clubs wist hij in de finale te scoren. - Foto: Soenar Chamid

Hij mag zich met recht een bekerfenomeen noemen. John van Loen schonk FC Utrecht in 1985 de KNVB beker, na een rake kopbal in de finale tegen Helmond Sport. Negen jaar later besliste de 'Rode Baron' een finale in het voordeel van Feyenoord.

"Ik was niet eens een goede kopper," zegt John van Loen (51) over zijn doelpunt in de finale van 1985. Hij zit op de Bunnikside en kijkt naar de goal waar hij zijn naam vestigde. "In de jeugd bij UVV stond ik op het middenveld. Achter Van Basten. Ik was ook niet zo lang. Wel dun. Van Loen houdt duim en wijsvinger bij elkaar. Pas later ben ik gaan groeien. Ik ben 1.94."

Debuut

"Bij mijn debuut voor FC Utrecht scoorde ik acht keer in een oefenwedstrijd. Maar voor Barry Hughes was het niet genoeg. Ik moest eerst maar eens wat meer kroketten eten om body te krijgen. Een jaar later kwam ik bij het eerste. Ik moest altijd de ballen naar het trainingsveld sjouwen. Dus ik loop met dat net op mijn rug. Komt Du Chatinier naast me lopen. 'Als jij een bal raakt, dan vlieg je tegen het hek aan.' Welkom in het betaalde voetbal. In dat team zaten bijna alleen maar Utrechters. Jan van de Akker, Gert Kruys, Ton du Chatinier, Jan Wouters, Frans Adelaar, Jan Willem van Ede. Dat was de beste leerschool die ik ooit kon hebben."

De finale vergeet je nooit. En dan de ontlading. In een keer weet iedereen wie John van Loen is.

"Die finale vergeet je nooit. In de halve finale hadden we PSV uitgeschakeld. De finale mochten we hier in Utrecht spelen. Tegen Helmond Sport uit de eerste divisie. Iedereen dacht dat wint Utrecht wel even, maar dat gaat helemaal niet zo makkelijk. Het bleef maar 0-0."

Ontlading

"Tot de laatste minuut. De bal gaat naar de linkerkant, naar Frans Adelaar. Die gooit hem voor. Mijn directe man was net gewisseld. En die nieuwe verdediger was veel langer. De voorzet komt en ik kop hem gigantisch in de bovenhoek. En dan de ontlading. Ik weet bij God niet waar ik heen ben gelopen. Ik was een hele jonge gozer en je scoort de winnende. In een keer weet iedereen wie John van Loen is."

Niet alleen als speler heeft John van Loen de KNVB beker gewonnen. Als assistent-trainer van Foeke Booy mag hij in 2004 met FC Utrecht de cup omhoog houden.

Voor een simpele A-B-C-voetballer zoals hij zichzelf noemt heeft John van Loen het ver geschopt. Na FC Utrecht speelde hij voor Roda JC en Anderlecht. En overal had hij wel een bijnaam: Vuurtoren, De Rode Baron, Strijkijzer en Lantaarnpaal om er een paar te noemen. Leo Beenhakker haalde hem naar Ajax, maar het publiek in Amsterdam pruimde Van Loen niet. Hij ontving zelfs een kogelbrief waarna hij in de winter van 1993 naar Feyenoord vertrok. Ook hier wist hij de beker te winnen.

Fantastisch elftal

"Dat was een fantastisch elftal. Elke maandag gingen we uit. Met zijn allen naar Amsterdam. Leidseplein. Dan kwam je Ajax tegen. Of de spelers van FC Utrecht. Dat kan nu bijna niet meer.
We waren heel moeilijk te verslaan en een paar maanden later stond ik met de schaal op de Coolsingel. Het seizoen erna was roerig. Ik had problemen met Van Hanegem (trainer, red.).
Kreeg twee rode kaarten in korte tijd. Acht wedstrijden schorsing. Boetes van de club. Ik zag het bijna niet meer zitten. Toen de schorsing voorbij was, speelde ik met het tweede. Tegen het einde van het seizoen liet Van Hanegem mij af en toe weer invallen. Dat ging heel goed."

Er volgde een aanval over links via Regi Blinker. Ik kop hem in de bovenhoek. Precies hetzelfde als in 1985.

"Iedereen hoopte op een finale tussen Feyenoord en Ajax. Het werd Feyenoord - NEC dat in de eerste divisie speelde. Feyenoord had het lastig ondanks een snelle 1-0 voorsprong.
Een kwartier voor tijd kwam ik erin. Er volgde een mooie aanval over links via Regi Blinker, die geeft voor en ik kop hem in de bovenhoek. Precies hetzelfde als in 1985."

Trots

NEC maakte vlak voor tijd nog 2-1. "Na het kampioenschap win ik een jaar later de beker. Zo slecht heb ik het niet gedaan bij Feyenoord. Het is je werk, maar als je het voor elkaar krijgt om beslissend te zijn, dan ben je wel trots. Mijn zoon is Feyenoord-supporter. Die zit straks in De Kuip. En als hij dit leest denkt hij toch: 'Mijn vader heeft wel iets bereikt.'"

Drieluik KNVB beker (1): de eerste finale ooit in 1899 Drieluik KNVB beker (1): de eerste finale ooit in 1899 Lees hier het eerste verhaal in het drieluik over de KNVB beker.

Drieluik KNVB beker (2): bijzondere bekerwinst voor Ajax Drieluik KNVB beker (2): bijzondere bekerwinst voor Ajax Lees hier het tweede verhaal in het drieluik over de KNVB beker.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen