Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Jens Toornstra: precies op tijd in vorm

KNVB Media
KNVB Media
20 april 2016, 16:17
2:24

Jens Toornstra wordt tijdens de halve finale omringd door spelers van AZ. - Foto: KNVB Media

Jens Toornstra ging vorig jaar van FC Utrecht naar Feyenoord. Na een uitstekende start belandde hij dit seizoen op de bank. Maar nu is hij terug, juist op het moment dat de prijzen verdeeld worden.

Eigenlijk is Jens Toornstra een light-versie van Dirk Kuyt. Een laatbloeier ook die zijn hele jeugd bij een amateurclub speelde en zich vervolgens bij elke transfer moeiteloos aanpast aan het hogere niveau. Of het nu was van Alphense Boys naar ADO Den Haag. Van ADO Den Haag naar FC Utrecht of FC Utrecht naar Feyenoord. Als geen ander kan Toornstra de beide bekerfinalisten schetsen. "De clubs zijn vergelijkbaar. Allebei volksclubs. Met een fanatieke aanhang. Utrecht is eigenlijk Feyenoord in het klein."

Utrecht is eigenlijk Feyenoord in het klein

Of dat de overstap makkelijker heeft gemaakt? "Misschien wel. ADO is ook zo'n club. Ze passen bij mijn type spel. Ik ben iemand die altijd honderd procent geeft. Als het niet lukt, dan lukt het niet, maar als je dan je best doet, heb je het bij de fans al goed gedaan."

Moeten winnen

Toch is er een groot verschil. De druk van het altijd moeten winnen. "Je zag het in de periode dat Feyenoord minder presteerde, dan neemt de druk zo erg toe. Zulke periodes heb je waarschijnlijk ook bij ADO en Utrecht, maar daar wordt er veel minder nadruk opgelegd."

Jens Toornstra en Michiel Kramer vieren feest na een doelpunt tegen AZ.

Als valse rechtsbuiten speelt Toornstra zich direct in het elftal van Fred Rutten. Feyenoord overwintert in Europa maar stort aan het einde van het seizoen in elkaar. Dit seizoen keert Dirk Kuijt terug en de nieuwe trainer Giovanni van Bronckhorst posteert het clubicoon vaak op de rechterflank. Toornstra belandt op de bank en er is niets ergers voor zijn omgeving dan een voetballer die niet speelt. "Ik was thuis niet te genieten", zegt Toornstra. Maar hij kon de knop ook omdraaien. "We hebben net een bijzondere wensenmiddag gehad voor mensen die terminaal ziek zijn. Dan zie je dat er veel belangrijkere dingen in het leven zijn. Ik ben hard gaan werken en wachtte op mijn kans."

Belangrijk

En die kans komt. Zijn doelpunt tegen Ajax in de Arena is nog niet voldoende voor de zege, maar de assist op Michiel Kramer in de halve finale van het bekertoernooi tegen AZ is wel beslissend. Toornstra: "Ik was weer belangrijk. Dat idee miste ik vooral in het begin van het seizoen. Dat ik niet mijn stempel kon drukken op het spel. We hadden de halve finale gehaald en ik had weinig tot geen inbreng gehad. Wel fijn dat je in de halve finale kan laten zien dat je er nog bent. Vanaf die wedstrijd is het eigenlijk ook weer beter gegaan."

Nog altijd heeft Toornstra contact met Utrecht-aanvoerder Mark van der Maarel (midden).

De vorm, dat ongrijpbare fenomeen in de sport, is terug. En op het juiste moment, want nu worden de prijzen verdeeld. "Ik moet zeggen dat ik vaak aan de finale denk. Het lijkt me sowieso heel gaaf om een finale te spelen. In het team hebben we het er ook vaak over. Karim El Ahmadi heeft bijvoorbeeld drie finales verloren. Die snakt naar een zege. Hoe zou het zijn als je hem zou winnen. In de medische ruimte hangen wat foto's van een gevulde Coolsingel. Dat zijn hele mooie beelden."

Mark van der Maarel

Vanuit zijn FC Utrecht-tijd heeft Jens Toornstra nog altijd contact met Mark van der Maarel, de huidige aanvoerder. "Ik spreek hem nog vaak. Het is voor ons allebei de eerste finale. We willen er allebei van genieten. Maar er kan er maar een winnen. Maar ik hou me gedeisd. Alles wat je zegt, kan tegen je werken. Daar geloof ik in. Ik ga niet heel stoer doen. Eerst maar eens die beker bin-nenhalen. En daarna gaan we praten."

Drieluik KNVB beker (1): de eerste finale ooit in 1899 Drieluik KNVB beker (1): de eerste finale ooit in 1899 Lees hier het eerste verhaal in het drieluik over de KNVB beker.

Drieluik KNVB beker (2): bijzondere bekerwinst voor Ajax Drieluik KNVB beker (2): bijzondere bekerwinst voor Ajax Lees hier het tweede verhaal in het drieluik over de KNVB beker.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen