Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Kuyt en De Jong: Het finale weerzien

KNVB Media
KNVB Media
23 april 2016, 12:00
3:50

Dirk Kuyt en Jean Paul de Jong wonnen in 2003 samen de KNVB beker. Nu staan ze tegenover elkaar. - Foto: KNVB Media

Dirk Kuyt en Jean-Paul de Jong wonnen in 2003 de KNVB beker met FC Utrecht na een eclatante 4-1 zege op Feyenoord. Dertien jaar later treffen zij elkaar opnieuw tijdens hetzelfde affiche voor de bekerfinale. Maar nu staan ze tegenover elkaar.

Testwedstrijd

"Het was voor mij altijd een droom om in het eerste van Quick Boys te spelen", zegt Dirk Kuyt in de business-unit in De Kuip waar hij een aantal stoelen heeft voor zijn vrouw en kinderen. Buiten prepareren de groundsmen de beste grasmat van Nederland voor de seizoensfinale. Het liep anders, want na zes wedstrijden in Quick Boys 1 nodigde FC Utrecht hem in 1998 uit voor een testwedstrijd in Zeist met andere opvallende spelers uit het amateurvoetbal. “Een paar weken later belde Hans van Breukelen of ik bij FC Utrecht wilde komen. Dat was heel gek, want hij was een van mijn EK-helden uit 1988.”

Mijn eerste finale tegen Ajax, in De Kuip, dat was uniek

Jean-Paul de Jong, clubicoon met ruim 400 wedstrijden voor FC Utrecht, ziet Kuyt nog binnen stappen. "Hij kwam er in de voorbereiding bij, scoorde gelijk zes keer en is niet meer weggeweest." De Jong was een van de leiders van het team samen met mannen als Fons Groenendijk, Stijn Vreven en Reinier Robbemond. “Zij hebben mij gevormd”, zegt Kuyt. “Ik kwam een keer terug van Jong Oranje. We hadden gewonnen en ik had gescoord. Ik voelde me helemaal het mannetje en ging coachen op de training. Voor ik het wist lag ik bijna over de boarding." Niet praten, maar luisteren, zo was de boodschap. "Jean-Paul ging daarin voorop. Hij is de verpersoonlijking van een Utrechter.”

Drie jaar op rij stond FC Utrecht in de finale van de KNVB beker: 2002, 2003 en 2004.

Cupfighter


Die generatie ontpopte zich aan het begin van het millennium als cupfighter. Drie jaar op rij stond FC Utrecht in de finale van de KNVB beker: 2002, 2003 en 2004. Alleen in 2003 stonden Kuyt en De Jong samen in het veld. Tegen Feyenoord. Die finale kun je niet los zien van de finale een jaar eerder. "Mijn eerste finale", zegt De Jong. "Tegen Ajax, in De Kuip, dat was uniek. Dirk was geschorst, maar tot ver in de blessuretijd zag het er naar uit dat we zouden winnen. Door een buitenspeldoelpunt van Wamberto in de slotseconden werd ons die beker ontnomen."

We gingen maar met een doel naar De Kuip: om die pijn van het jaar ervoor niet weer te hoeven voelen

Zlatan maakte in de verlenging de golden goal. Heel Utrecht zonk weg in een moeras van rouw en woede jegens de grensrechter, maar niet voor lang. Het onrecht gaf ook de kracht om een jaar later opnieuw door te stoten tot de finale. Typisch FC Utrecht in die jaren, volgens Kuyt. "Nooit opgeven, altijd doorgaan." De Jong: "We gingen maar met een doel naar De Kuip: om die pijn van het jaar ervoor niet weer te hoeven voelen." Maar dat moest dan wel gebeuren tegen Feyenoord, dat een jaar eerder nog de UEFA Cup had gewonnen met spelers als Van Hooijdonk, Van Wonderen, een jonge Van Persie en Bosvelt.

Hoofdrol

Kuyt maakte vlak voor tijd met de 4-1 een einde aan alle onzekerheid.

Zowel De Jong als Kuyt spelen een hoofdrol in de finale. Vlak voor rust slaat Feyenoord een corner af, maar De Jong heeft op de rand van de zestien positie gekozen. "Ik neem hem in een keer op mijn schoen. De bal knalt in het kruis, terwijl ik zelden scoorde. Maar een bekerfinale vraagt ook iets bijzonders." Vanaf dat moment dicteert FC Utrecht de wedstrijd. Kuyt maakt vlak voor tijd met de 4-1 een einde aan alle onzekerheid.

"Het was best wel dubbel," zegt Kuyt. "Ik had getekend bij Feyenoord. Dat was een droom voor me, maar ik wilde ook goed afsluiten bij Utrecht. Ik was er op gebrand om nog een keer vol gas voor FC Utrecht te gaan en direct ook een visitekaartje af te geven aan Feyenoord. In die goal zat eigenlijk alles." Boven hem aan het plafond hangt zijn FC Utrecht-shirt. Met nummer 14. Cruijff. En daardoor speciaal om te dragen. Kuyt: "Voor mij zeker. Dit zou best wel eens het shirt van de finale kunnen zijn."

Leergierige teamspeler

De overgang naar Feyenoord verraste De Jong niet. "Dirk was leergierig en een hele goede teamspeler die in staat was om wedstrijden te beslissen en nooit verzuimde om zijn arbeid te leveren. Hij heeft zichzelf gevormd. Dirk was geen stilist, maar hij heeft zich overal kunnen handhaven."

Het wordt een mooi weerzien. We delen vele herinneringen

Dertien jaar later luidt het affiche voor de bekerfinale opnieuw Feyenoord - FC Utrecht. Kuyt en De Jong zijn er nog steeds bij. Alleen staan ze nu tegenover elkaar. Beiden keerden terug bij hun oude liefde. Kuyt neemt Feyenoord op het veld nog wekelijks op sleeptouw. De Jong assisteert Erik ten Hag. "Het wordt een mooi weerzien", zegt De Jong. "We delen vele herinneringen."

Dertien jaar later luidt het affiche voor de bekerfinale opnieuw Feyenoord - FC Utrecht. Kuyt en De Jong zijn er nog steeds bij. Alleen staan ze nu tegenover elkaar.

Geen favoriet

Ik wil nu met Feyenoord die beker winnen, net zo graag als ik het destijds met Utrecht wilde

Tot de bal rolt. Kuyt: “Een van de grootste teleurstellingen uit mijn eerste periode bij Feyenoord is dat ik nooit een prijs heb gewonnen. Ik wil nu met Feyenoord die beker winnen, net zo graag als ik het destijds met Utrecht wilde. Het zal een geweldige strijd worden. FC Utrecht heeft een hele goede ploeg, die boven zichzelf uit kan stijgen. Feyenoord kan ook van iedere club winnen in Nederland. Dat moet op die dag samenkomen. Er zijn geen favorieten."

Dat vindt De Jong ook. In de kwartfinale tegen PSV hebben we laten zien dat we kunnen pieken. Ondanks dat Feyenoord het thuisvoordeel heeft, is het stadion voor de helft gevuld met FC Utrecht-supporters. Voor ons voelt het ook als een thuiswedstrijd. Vele van die FC Utrecht-fans hebben in 2003 voor Dirk Kuyt gejuicht. "Dat maakt deze wedstrijd wel speciaal. Het zou geweldig zijn om in het eerste jaar terug bij Feyenoord die prijs te pakken." Tegen de club waar het allemaal begon. "Dan is het een bepaalde cirkel, die daarmee rond is." 

Drieluik KNVB beker (1): de eerste finale ooit in 1899 Drieluik KNVB beker (1): de eerste finale ooit in 1899 Lees hier het eerste verhaal in het drieluik over de KNVB beker.

Drieluik KNVB beker (2): bijzondere bekerwinst voor Ajax Drieluik KNVB beker (2): bijzondere bekerwinst voor Ajax Lees hier het tweede verhaal in het drieluik over de KNVB beker.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen