Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

De laatste tien winnaars van de Johan Cruijff Schaal

KNVB Media
KNVB Media
5 augustus 2017, 12:45

PSV won vorig seizoen de Johan Cruijff Schaal door Feyenoord met 1-0 te verslaan. - Foto: KNVB Media

Pakt Vitesse voor het eerst in de historie de Johan Cruijff Schaal of wint Feyenoord voor de derde keer de Nederlandse supercup? In het stadion van de Rotterdammers zal zaterdagavond de beslissing vallen wie PSV opvolgt als houder van de prijs.

De Johan Cruijff Schaal is de traditionele seizoensopening in het betaald voetbal. De landskampioen en de bekerwinnaar strijden om de prijs die is vernoemd naar de beste voetballer die ons land ooit heeft gehad. PSV won de Johan Cruijff Schaal het vaakst: elf keer. Vandaag blikken we terug op de laatste tien winnaars van de Johan Cruijff Schaal.

2007: Drie op een rij voor Ajax

Kopduel tussen Jason Culina (PSV) en John Heitinga (Ajax). Op de achtergrond kijkt de Spanjaard Gabri toe.

Voor de derde keer op rij wint Ajax de Johan Cruijff Schaal en net als in 2005 en 2006 is PSV het slachtoffer van de Amsterdammers. Wel moet de bekerwinnaar het in deze editie stellen zonder Wesley Sneijder. De spelmaker is geschorst na een rode kaart in de eindfase van het voorgaande seizoen. De personele problemen aan PSV-kant zijn echter een stuk groter. De Eindhovenaren missen de complete voorhoede. Danko Lazovic is geschorst, terwijl Arouna Koné met malaria kampt en Jefferson Farfán nog herstellende is van een blessure die hij opliep tijdens de Copa América.

Uiteindelijk is het de Spanjaard Gabri die Ajax aan de winst helpt, na voorbereidend werk van Dennis Rommedahl en Klaas Jan Huntelaar. Voor de Amsterdammers is het de zevende keer dat ze de supercup winnen.

2008: Eindelijk weer eens succes voor PSV

Eindelijk pakt PSV de Johan Cruijff Schaal weer eens. Na drie keer op rij van Ajax te hebben verloren, gaan de Brabanders in de strijd om de Johan Cruijff Schaal XIII wel met de prijs aan de haal. In de Amsterdam Arena wint de landskampioen met 2-0 van Feyenoord.

De Rotterdammers zijn gehavend. Ze missen Roy Makaay en Jonathan De Guzman die met blessures terugkeerden van de Olympische Spelen in Peking. Ook sterkhouder Kevin Hofland en Ron Vlaar ontbreken door blessures. PSV daarentegen is nagenoeg compleet. Feyenoord weet de Eindhovenaren in de eerste helft nog op 0-0 te houden, maar na rust slaat PSV toe. Danko Lazovic en Dirk Marcellis bezorgen de Eindhovenaren voor de achtste keer in de historie de supercup.

AZ-spelers Jeremain Lens en Mounir El Hamdaoui vieren een van de doelpunten tegen Heerenveen.

2009: AZ overklast sc Heerenveen

In 2009 staat er voor het eerst sinds het bestaan van de Johan Cruijff Schaal geen club uit de traditionele top drie in de eindstrijd. De verrassende landskampioen AZ neemt het op tegen bekerwinnaar sc Heerenveen. Voor beide teams is het de eerste keer dat ze kans maken om de prijs te winnen.

Bij AZ debuteert Ronald Koeman langs de lijn als trainer. De ex-international kent met zijn ploeg een voortvarende start. Na 28 minuten hebben de Alkmaarders al een 3-0 voorsprong te pakken, dankzij doelpunten van Brett Holman, Mounir El Hamdaoui en Maarten Martens. Pas na een uur spelen doet Heerenveen iets terug via de Tsjech Michal Papadopoulos. Jeremain Lens bepaalt de eindstand met twee treffers echter op 5-1 en helpt AZ daarmee aan de eerste Johan Cruijff Schaal in de clubgeschiedenis.

2010 en 2011: Twentse lente

In 2001 speelde FC Twente voor het eerst om de Johan Cruijff Schaal. Toen boog de bekerwinnaar voor landskampioen PSV. In 2010 en 2011 hebben de Tukkers meer succes. Onder leiding van de Belg Michel Preud'homme - de opvolger van Steve McClaren, de Engelsman die de Enschedeërs het jaar daarvoor naar de eerste en enige landstitel uit de clubhistorie leidde - wordt in 2010 met Ajax afgerekend. Door een vroege treffer van Luuk de Jong gaat de schaal mee naar Enschede.

Een jaar later staan Ajax en FC Twente opnieuw tegenover elkaar, nu met de Amsterdammers als regerend landskampioen en de Tukkers als bekerwinnaar. Preud'homme heeft na een succesvol seizoen plaatsgemaakt voor Co Adriaanse en in zijn eerste officiële wedstrijd voor de Enschedeërs is het direct prijs. Marc Janko schiet FC Twente vanaf de strafschopstip naar een 1-0 voorsprong. Een rode kaart voor Steven Berghuis brengt de Tukkers in de problemen. Als Toby Alderweireld de gelijkmaker produceert lijkt de wedstrijd ook in het voordeel van Ajax te kantelen. Invaller Bryan Ruiz laat FC Twente echter alsnog juichen, waardoor de Johan Cruijff Schaal XVI tegenwoordig in de Twentse prijzenkast staat.

FC Twente-aanvaller Bryan Ruiz viert de winst van de Johan Cruijff Schaal in 2011.

2012: Nummer negen voor PSV

De Johan Cruijff Schaal is Ajax tussen 2010 en 2012 niet goed gezind. Voor het derde jaar op rij gaan de Amsterdammers onderuit tijdens de seizoensopening. Na twee keer FC Twente, is nu PSV de baas in de Arena. De 52.000 toeschouwers zien hoe Ola Toivonen en Jeremain Lens de bekerwinnaar uit Eindhovenaren na elf minuten al aan een 2-0 voorsprong helpen. Toby Alderweireld brengt Ajax vlak voor rust terug in de wedstrijd.

Na acht minuten in de tweede helft schiet Ola Toivonen de Amsterdamse hoop echter aan diggelen met zijn tweede treffer van de avond. Door een eigen doelpunt van Marcelo wordt het nog wel 3-2, maar in de blessuretijd helpt Georginio Wijnaldum PSV voor de negende keer aan de supercup.

Ajax-spits Kolbeinn Sigthorsson was een van de drie trefzekere IJslanders in 2013.

2013: IJslanders in de hoofdrol

Drie IJslanders die scoren in de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Het is een unicum. Het gebeurt in editie XVIII. En eindelijk is het Ajax dat mag juichen. Na drie verloren finales, winnen de Amsterdammers de prijs die vernoemd is naar de beste speler uit de clubhistorie weer eens. Na de derde landstitel op rij, wordt bekerwinnaar AZ over de knie gelegd. Makkelijk heeft de ploeg van trainer Frank de Boer het echter niet.

AZ lijkt in eerste instantie zelfs op weg naar de tweede Johan Cruijff Schaal-winst in de clubhistorie. De Alkmaarders nemen dankzij de IJslanders Johann Berg Gudmundsson en Aron Johannsson een 2-0 voorsprong. Maar acht minuten na de tweede AZ-treffer is de stand alweer in evenwicht door een eigen doelpunt van Jeffrey Gouweleeuw. Kolbeinn Sigthorsson, de IJslandse spits van Ajax brengt de stand in evenwicht. Pas in de verlenging schiet Siem de Jong de Amsterdammers naar de zege.

2014: PEC Zwolle flikt het opnieuw

Trainer Ron Jans verbaast in het seizoen 2013/'14 vriend en vijand door met PEC Zwolle de KNVB Beker te winnen. De Blauwvingers winnen in de finale van Ajax. Met 5-1. Niemand verwacht dat de Amsterdammers zich nog een keer laten verschalken door de ploeg uit Overijssel. Zeker niet in het eigen stadion, terwijl er een prijs op het spel staat.

PEC Zwolle-aanvaller Stef Nijland houdt trots de Johan Cruijff Schaal XIX boven zijn hoofd.

Het gebeurt toch. Ajax is gebrand om revanche te nemen na de verloren bekerfinale en krijgt na drie minuten via Nick Viergever een uitgelezen kans om de score te openen. De bal gaat er niet in. Het lukt Ajax in het vervolg van de wedstrijd nooit echt om het beoogde spel te spelen. Stef Nijland wordt uiteindelijk het goudhaantje van PEC Zwolle. De blonde aanvaller schiet op aangeven van Kamohelo Mokotjo de Blauwvingers in de 55ste minuut naar de winst van de Johan Cruijff Schaal. Vooralsnog de enige supercup in de historie van de club.

2015 en 2016: PSV vergroot voorsprong op Ajax

Ajax was PSV door de winst van de achtste Johan Cruijff Schaal in 2013 genaderd tot op een schaal. Maar in 2015 en 2016 maakt PSV duidelijk dat het vooralsnog de absolute recordhouder is als het gaat om gewonnen Johan Cruijff Schalen. Zowel editie XX als editie XXI worden beslecht in Eindhovens voordeel.

In 2015 wint de ploeg van trainer Phillip Cocu de schaal door af te rekenen met FC Groningen. De Noorderlingen hebben in het voorgaande seizoen voor het eerst in de clubhistorie de KNVB Beker gewonnen en hopen op nieuw succes. Luuk de Jong en Adam Maher boren die hoop echter de grond in. Voor de tiende keer gaat de schaal naar Eindhoven.

Het jaar daarop is het opnieuw feest voor de Brabanders. Nu met bekerwinnaar Feyenoord als tegenstander. De Rotterdammers moeten het zonder eerste doelman Kenneth Vermeer stellen, waardoor Pär Hansson onder de lat staat. De Zweed ziet Luuk de Jong in de eerste helft een strafschop over schieten, maar moet enkele minuten later het antwoord schuldig blijven op een puntertje van Davy Pröpper, die PSV daarmee de elfde Johan Cruijff Schaal uit de clubhistorie bezorgt.

Highlights Johan Cruijff Schaal 2016.

2017: Feyenoord of Vitesse

Wie volgt PSV op winnaar van de Johan Cruijff Schaal? Voor het eerst in jaren wordt de wedstrijd niet gespeeld in de Amsterdam Arena, maar is het stadion van de landskampioen plaats van handeling. Deze nieuwe opzet van de seizoensopening is ook aangegrepen om een gloednieuwe prijs te maken: een veertienhoekige schaal met daarop de beeltenis van Johan Cruijff. Feyenoord en Vitesse vechten deze zaterdag samen uit wie de schaal uiteindelijk omhoog mag houden.

De nieuwe Johan Cruijff Schaal De nieuwe Johan Cruijff Schaal Alles over de gloednieuwe Johan Cruijff Schaal

Voetballen bij een club

De KNVB is er voor voetballers op het veld, in de zaal en op straat. Voor pupillen, profs en 65-plussers. Voor jongens en voor meisjes.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen