PSV opnieuw de koning van de Cruijff Schaal

31 juli 2016, 19:54

Dankzij een goal van Davy Pröpper won PSV de Johan Cruijff Schaal XXI. - Foto: KNVB Media

Geen club streed vaker om de Johan Cruijff Schaal, geen club won het ronde zilverwerk vaker. Ook in 2016 is de traditionele opening van het seizoen een prooi geworden voor PSV. De landskampioen was in een enerverend duel met 1-0 te sterk voor bekerwinnaar Feyenoord en heeft daarmee de eerste officiële hoofdprijs van het voetbaljaar 2016/'17 veroverd.

Met dat gevoel is PSV bekend. Met elf gewonnen Johan Cruijff Schalen zijn de Eindhovenaren recordhouder op de erelijst van de vaderlandse supercup. Dit jaar ontvingen zij de schaal uit handen van clubicoon Willy van der Kuijlen én Susila Cruijff, de dochter van de dit jaar op 24 maart overleden naamgever Johan Cruijff. Reacties Reacties Van Bronckhorst: 'Om PSV te verslaan, moet je de hele wedstrijd goed zijn.'

Tegenwerking van de lat

PSV oogde in de halfvolle Amsterdam ArenA, gevuld met 27.400 toeschouwers, in het eerste deel van de wedstrijd geheel in controle. De landskampioen overvleugelde met een volwassen flair het matte Feyenoord, kende geen gevaar voor eigen doel en was zelf een aantal keer gevaarlijk. De enige tegenwerking kwam tot tweemaal toe van een stilstaand object, namelijk de lat.

De penalty van Luuk de Jong scheert via de lat over het doel van Pär Hansson.

Al na vijf minuten mikte Andres Guardado een vrije trap vanaf een meter of achttien op de dwarsligger. Hetzelfde deed Luuk de Jong, maar dan van nog dichterbij. De aanvoerder van de Brabanders verprutste na een half uur spelen een strafschop die arbiter Gözübüyük toekende nadat Karim El Ahmadi zijn directe tegenstander Jorrit Hendrix in de rug had geduwd. Met veel vaart joeg De Jong de bal net even te hoog richting het doel van Feyenoord's vierde keeper Pär Hansson.

Doortastende Pröpper

De Zweedse goalie was acht minuten later alsnog kansloos toen geen enkele verdediger van Feyenoord de bal uit het strafschopgebied weg kreeg en Davy Pröpper simpelweg doortastender was dan iedereen om hem heen. De middenvelder kreeg de bal voor zijn voeten en schoot met zijn linkerwreef droog in de verre hoek: 0-1.

Matchwinner Davy Pröpper wordt geknuffeld door zijn teamgenoten.

En Feyenoord? Dat was aanvallend volslagen onmachtig. Des te opmerkelijk was de metamorfose die de Rotterdammers in de rust ondergingen. Als herboren kwamen ze uit de kleedkamer en gooiden een nieuwe portie energie in de wedstrijd. Het duel leefde meteen op én Feyenoord kreeg kansen. Binnen twintig seconden kreeg PSV-keeper Jeroen Zoet een spervuur van Rotterdamse schoten op zich af. Tonny Vilhena, Dirk Kuyt en Jens Toornstra kregen echter geen van allen de bal tegen de touwen geramd.

Bal van de lijn

De grootste kans op de gelijkmaker kreeg Feyenoord in de 57e minuut toen verdediger Eric Botteghin uit een hoekschop hard richting doel kopte. Daar stond Guardado echter als een sta-in-de-weg op de lijn geposteerd. Op het moment dat Feyenoord een gelijkmaker verdiende, vloeide de adrenaline echter langzaamaan weg. De bekerwinnaar probeerde nog wel aan te dringen, bracht met Michiel Kramer en Bilal Basaçikoglu nieuwe krachten binnen de lijnen, maar kon in het laatste kwartier weinig meer forceren.

PSV hield stand. Had eerder al pech dat een mooi schot van Jürgen Locadio luttele centimeters langs  de verkeerde kant van de paal krulde en kon Jetro Willems verwijten dat hij pal voor tijd het duel, oog in oog met doelman Hansson, niet besliste.

Maar uiteindelijk opende de landskampioen van de afgelopen twee jaar het seizoen opnieuw met een hoofdprijs en kan het met een goed gevoel beginnen aan de Eredivisie die vrijdag van start gaat.

Nieuwelingen op de Nederlandse velden.  Daniel Schwaab (PSV) en Nikolai Jørgensen (Feyenoord).

Statistieken

Wedstrijd
Feyenoord - PSV 0-1 (0-1).

Scoreverloop
38. Davy Pröpper 0-1.

Geel
Toornstra (Feyenoord), Willems, Isimat-Marin (PSV).

Opstelling Feyenoord
Hansson, Karsdorp, Botteghin, Kongolo, Nelom, El Ahmadi, Kuyt, Vilhena, Toornstra (62. Bilal Basaçikoglu), Jørgensen (77. Kramer), Elia.

Opstelling PSV
Zoet, Brenet, Isimat-Mirin, Schwaab, Willems, Pröpper, Guardado (87. Koch), Hendrix, Pereiro (60. Narsingh), De Jong, Locadia.

Bijzonderheid
29. Luuk de Jong mist penalty.

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.