Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Johan Cruijff Schaal live op SBS6 en FOX Sports (18.00u)

KNVB Media
KNVB Media
31 juli 2016, 12:45

PSV won vorig jaar; Jeffrey Bruma en Jeroen Zoet koesteren de Johan Cruijff Schaal. - Foto: KNVB Media

Om 18.00 uur wordt in de Amsterdam ArenA het voetbalseizoen 2016/'17 volgens traditie gestart met de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Wie wint de eerste prijs van het nieuwe seizoen: landskampioen PSV of bekerwinnaar Feyenoord?

Live op SBS6 en FOX Sports

De officiële opening van het voetbalseizoen 2016/'17 is vanavond rechtstreeks te zien op SBS6 en FOX Sports. De laatste begint al om 17.00 uur met een uitgebreide voorbeschouwing, terwijl SBS6 een half uur later vooruitblikt op het duel tussen Feyenoord en PSV.

Primeur Gözübüyük

Serdar Gözübüyük beleeft een primeur. De arbiter leidt voor het eerst het duel om de Johan Cruijff Schaal. Aan de zijlijnen zijn Charl Schaap en Jan de Vries zijn assistent-scheidsrechters. Vierde man is Nicky Siebert en Dennis Higler en Jeroen Manschot zijn de vijfde en zesde official. Gözübüyük floot tot nu toe tijdens 112 wedstrijden in de Eredivisie, 77 in de Jupiler League en 18 in het KNVB Bekertoernooi. Tijdens de wedstrijd maakt de arbitrage gebruik van doellijntechnologie.

Feyenoord rood-wit, PSV blauw-zwart

Feyenoord won vorig seizoen de KNVB Beker door in de finale FC Utrecht te verslaan.

Feyenoord is in de Amsterdam ArenA formeel de 'thuisspelende' ploeg. In het wedstrijdreglement van het duel om de Johan Cruijff Schaal is bepaald dat de bekerwinnaar het thuisvoordeel krijgt. Feyenoord treedt aan in het thuistenue dat bestaat uit een rood-wit shirt, een zwarte broek en zwarte kousen. PSV draagt in Amsterdam de outfit voor uitduels en zal het veld betreden met een blauw-zwart shirt, een blauwe broek en blauwe kousen.

Direct strafschoppen bij gelijkspel

Als de stand bij Feyenoord - PSV na negentig minuten gelijk is, blijft de verlenging achterwege en volgen direct strafschoppen. De KNVB kiest hier samen met clubs voor om aan het begin van het seizoen de fysieke belasting voor spelers te beperken. Dat kan gunstig zijn voor hun prestaties in de aankomende nationale en internationale competities. Veel andere Europese voetbalbonden doen dit ook bij de supercupwedstrijd. 

Bijzondere prijsuitreiking

Susila Cruijff verzorgt zondag samen met KNVB-directeur Bert van Oostveen de prijsuitreiking van de 21e editie van de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal. De dochter van de legendarische nummer 14 is als speciale gast van de KNVB aanwezig in de Amsterdam ArenA. "Het Nederlandse voetbal heeft met enorm veel respect en waardering het leven van mijn vader herdacht", geeft Susila Cruijff aan. "Het wordt een bijzondere dag en ik hoop dat de Johan Cruijff Schaal symbool blijft staan voor wat mijn vader binnen en buiten de lijnen van het veld heeft betekend."

PSV vs Feyenoord in JCS

PSV en Feyenoord speelden in 2008 voor het laatst om de Johan Cruijff Schaal. Giovanni van Bronckhorst (links) was destijds aanvoerder van Feyenoord, vandaag is hij hoofdcoach.

PSV heeft een rijke historie als het gaat om de Johan Crujff Schaal. De Eindhovenaren zijn met tien overwinningen in zestien optredens recordhouder. Feyenoord won het zilverwerk tweemaal, in 1991 en 1999. Beide ploegen stonden drie keer eerder tegenover elkaar  tijdens de seizoensopening. Hieronder de duels tussen PSV en Feyenoord in de strijd om de Johan Cruijff Schaal.

JaarLandskampioenBekerwinnaarUitslag
1991PSVFeyenoord0-1
1992PSVFeyenoord1-0
2008PSVFeyenoord2-0
2016PSVFeyenoord?

In 1991 maakte de Roemeen Marian Damaschin de enige treffer van de wedstrijd en bezorgde de prijzenkast van Feyenoord voor het eerst de Johan Cruijff Schaal. Een jaar later was Erwin Koeman voor PSV de matchwinner. De strijd van 2008 werd in Eindhovens voordeel beslist na goals van Danko Lazovic en Dirk Marcellis.

JCS 2015: Zo ging het vorig jaar

lass="embed-caption">

De doelpunten van de Johan Cruijff Schaal 2015: PSV - FC Groningen 3-0.

Alles voor trainers

Opleidingen van beginners tot het betaald voetbal