Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Slot Eredivisie definitief op 15 mei

KNVB Media
KNVB Media
19 april 2019, 17:30

Alle gemeentes hebben ingestemd met de verplaatsing van speelronde 33. - Foto: KNVB Media

Het donderdag met de clubs besproken plan om in de Eredivisie speelronde 33 te verschuiven van zondag 28 april naar woensdag 15 mei (19.30 uur) gaat definitief door. Alle thuisspelende clubs hebben hier inmiddels de benodigde instemming voor van de betreffende lokale autoriteiten. Komende week worden de mogelijke scenario’s voor de play-offs (promotie/degradatie en voor een Europees ticket) in kaart gebracht.

Doordat Ajax voor velen onverwachts de halve finales van de Champions League heeft bereikt, raakte het speelschema van de Eredivisie in een bijna onontwarbare knoop. Zo zouden de Amsterdammers op 28 april tegen De Graafschap en op 30 april tegen Tottenham Hotspur moeten spelen, terwijl twee wedstrijden in drie dagen niet mogelijk is: volgens de met alle stakeholders vastgestelde uitgangspunten moeten er twee volle dagen rust zitten tussen twee wedstrijden.

Met de gekozen oplossing blijft ook een ander sportief uitgangspunt overeind, namelijk dat de competitie zo eerlijk en spannend mogelijk eindigt met twee speelrondes waarin alle clubs gelijktijdig in actie komen. Bovendien heeft deze stap van alle nog mogelijke scenario’s het minste effect op de play-offs, die aansluitend op de competitie worden gespeeld en om uiteenlopende redenen niet veel verder naar achteren kunnen verschuiven. Vandaar dat er op een woensdagavond (19.30 uur) moet worden gevoetbald en er niet langer gewacht kan worden tot het weekend erna.

Optie

Een oplossing was nodig maar helaas konden we niet kiezen uit een optie die nergens pijn zou gaan doen

"We begrijpen heel goed dat deze verplaatsing voor supporters tot problemen kan leiden. Dat hebben we ook zoveel mogelijk trachten te voorkomen. Een oplossing was nodig maar helaas konden we niet kiezen uit een optie die nergens pijn zou gaan doen. Dat neemt echter zeker niet weg dat wij dit bijzonder vervelend vinden", aldus directeur betaald voetbal Eric Gudde.

“De KNVB wil verder alle clubs, gemeentes en politiekorpsen bedanken voor hun snelle handelen", vervolgt Gudde. "Zonder hun slagvaardigheid zou het niet mogelijk zijn om zo snel tot een oplossing te komen. Nu dat alle betrokkenen en de fans hierdoor duidelijkheid hebben en de sportieve uitgangspunten gewaarborgd zijn, hopen we op een spannend slot aan een mooi en vooral uniek voetbalseizoen."

Laatste twee speelrondes

De laatste twee speelrondes zien er nu als volgt uit:

Zondag 12 mei
sc Heerenveen – NAC Breda
Feyenoord – ADO Den Haag
AZ – PSV
Willem II – FC Emmen
PEC Zwolle – VVV-Venlo
Ajax – FC Utrecht
Heracles Almelo – Excelsior
Vitesse – De Graafschap
FC Groningen – Fortuna Sittard

Woensdag 15 mei
FC Utrecht – sc Heerenveen
NAC Breda – PEC Zwolle
PSV – Heracles Almelo
Fortuna Sittard – Feyenoord
Excelsior – AZ
De Graafschap – Ajax
VVV-Venlo – Vitesse
ADO Den Haag – Willem II
FC Emmen – FC Groningen

Wijzigingen speeldata onvermijdelijk Wijzigingen speeldata onvermijdelijk Lees het artikel.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen