Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Wijzigingen speeldata onvermijdelijk

KNVB Media
KNVB Media
18 april 2019, 15:47

Door de ongekende succesreeks van Ajax in de Champions League zijn wijzigingen in de speeldata onvermijdelijk. - Foto: KNVB Media

Het huidige seizoen heeft een uniek en ongekend verloop. Iets wat vooraf door weinigen voor mogelijk werd gehouden, is toch gebeurd: één Nederlandse club staat in de halve finale van de Champions League, de finale van de TOTO KNVB Beker én is in de race voor het kampioenschap van de Eredivisie. Directeur betaald voetbal Eric Gudde legt uit waarom wijzigingen in de speeldata daardoor onvermijdelijk zijn.

"Bij de totstandkoming van de speeldagenkalender voor het seizoen 2018/2019 zijn de wensen van de clubs geïnventariseerd. In gezamenlijkheid werd besloten dat het schrappen van een midweekse speelronde voorrang moest krijgen ten opzichte van die hele kleine kans dat een van de clubs zo ver zou komen in de Champions League." 

"Nu dit met Ajax toch het geval is, blijkt dat er aan het eind van het seizoen geen ruimte meer is om eenvoudig met eredivisiewedstrijden uit te kunnen wijken naar alternatieve data. Na wekenlang alle mogelijke oplossingen te hebben verkend, zijn de overgebleven scenario’s vandaag voorgelegd aan de clubs. Dit omdat alle clubs aan de basis stonden van het competitieprogramma en nu ook allemaal te maken krijgen met speeldata die hoe dan ook veranderen.”

Wat is nu het plan?
We hebben verschillende scenario’s besproken. We willen een sportieve afsluiting, dat is het uitgangspunt. Hiervoor willen we speelronde 33 verschuiven naar woensdag 15 mei (19.30 uur). Ook de play-offs voor promotie/degradatie en voor het Europese ticket zullen hierdoor verschuiven.

Worden deze wedstrijden verschoven zodat Ajax zich rustig kan voorbereiden op de halve finale van de Champions League?
Nee, dit wordt gedaan om aan de samen afgesproken voorwaarde van minimaal twee volledige dagen rust tussen twee wedstrijden te kunnen voldoen. Dat is het uitgangspunt voor onze competitieplanning. Dat geldt voor alle clubs en dat geldt voor alle competities waarin ze spelen; eredivisie, bekertoernooi en Europees voetbal. Daarnaast is er het uitgangpunt dat we ten behoeve van een eerlijk verloop van de competitie er zo lang mogelijk aan vasthouden dat op de laatste twee speeldagen alle clubs tegelijkertijd in actie komen.

Zijn de clubs het allemaal eens met deze wijzigingen?
We lopen tegen een probleem aan waarbij de makkelijke oplossing niet bestaat. De opties met de minste consequenties zijn de afgelopen weken uitgewerkt en intensief besproken met (direct) betrokken clubs en partijen, maar waren om diverse redenen voor partijen niet in te vullen. Aan de opties die nu overblijven kleven meer nadelen. We zijn ons er daarom van bewust dat het onmogelijk is om iedereen tevreden te stellen, maar er moet een knoop doorgehakt worden.

Is de KNVB tevreden met de uiteindelijke beslissing?
Van volle tevredenheid kan geen sprake zijn, want dit is uiteindelijk voor geen van de betrokkenen prettig. Wat wel erg prettig is, is de reden waarom dit nodig was: de halve finaleplaats van Ajax in de Champions League. Niet alleen Ajax, maar het hele Nederlandse voetbal profiteert hiervan.

In deze heeft de KNVB zijn rol gepakt als organisator van de competitie, het belang van de clubs zoveel als mogelijk dienend én in overleg met de betrokken clubs.

Zijn deze data nu helemaal definitief?
Met alle clubs is nu dit besluit besproken, maar zij moeten dit uiteraard nog overleggen met de gemeentes en politie. We hebben vooraf alle belangen meegewogen dus denken dat het zo haalbaar is.

Waarom kan De Graafschap – Ajax niet op de oorspronkelijke datum, zondag 28 april, worden gespeeld?
Met het oog op de halve finale van de Champions League die op dinsdag 30 april wordt gespeeld, kunnen we het eerder overeengekomen uitgangspunt van de twee volledige dagen rust tussen twee wedstrijden niet nakomen.

Waarom wordt niet alleen de wedstrijd De Graafschap – Ajax naar achteren geschoven?
Dat zou betekenen dat alleen deze wedstrijd na 12 mei gespeeld wordt. Clubs en fans verdienen een eerlijk en zo spannend mogelijk slot van de competitie, vandaar het uitgangspunt van tegelijkertijd spelen op de laatste twee speeldagen. Ajax speelt voor het kampioenschap en De Graafschap verkeert in de gevarenzone voor degradatie. Niet alleen zou de ontknoping dan blijven steken op één wedstrijd die later wordt gespeeld, hierdoor krijgt De Graafschap ook meer tijd om zich op deze voor hen wellicht beslissende wedstrijd voor te bereiden dan de andere degradatiekandidaten.

Waarom is het niet mogelijk dat De Graafschap – Ajax op 26 of 27 april wordt gespeeld?
Die data zijn de Koningsnacht en Koningsdag. Organisatorisch levert dit onoverkomelijke problemen op met onder meer de beschikbaarheid van de stewards en politie, waardoor het spelen van deze wedstrijd niet haalbaar is.

Kan de finale van de TOTO KNVB Beker nog worden verschoven?
Dat is vanwege afspraken met onder meer de betrokken gemeentes niet meer mogelijk. Bovendien is het ook niet (meer) nodig nu de UEFA de speeldatum voor de returnwedstrijd van de halve finale heeft vastgesteld op woensdag 8 mei. Tussen deze wedstrijd en de bekerfinale op zondag 5 mei zitten de eerdergenoemde twee volledige dagen rust.

Is er met de UEFA contact geweest over de data van de halve finales?
Wij hebben een verzoek bij hen neergelegd wetende dat de bekerfinale niet meer verschoven kon worden. Binnen hun reglementen hebben zij gekozen voor de dinsdag/woensdag-variant in plaats van de woensdag/dinsdag-mogelijkheid voor de halve finale wedstrijden van Tottenham Hotspur tegen Ajax. Reglementair en vanuit contractuele afspraken was een woensdag/woensdag-variant voor de UEFA onbespreekbaar. Zodoende is er voldoende ruimte (twee volledige dagen) met de finale van de TOTO KNVB Beker op zondag 5 mei.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen