KNVB Media
KNVB Media
20 mei 2018, 8:05

De spelers van Vitesse vieren feest. Zij gaan Europa in. - Foto: VI Images

Vitesse heeft zich als vijfde en laatste Nederlandse club geplaatst voor Europees voetbal. FC Utrecht werd in de return van de play-off-finale met 2-1 verslagen in de Galgenwaard. Vitesse had het eerste duel ook al gewonnen met 3-2.

FC Utrecht dacht het thuis af te maken en zo de vertrekkende Zakaria Labyad (Ajax) en Yassin Ayoub (Feyenoord) een mooi afscheid te bezorgen. Maar Vitesse nam in Utrecht de regie al snel in handen en kwam via een eigen goal van Ramon Leeuwin en een kopbal van Matt Miazga op een geruststellende 2-0 voorsprong.

Roy Beerens (Vitesse) in fel duel met Anouar Kali — Foto:VI Images

Terechte winnaar

Na rust zette FC Utrecht, dat de 46ste wedstrijd van het seizoen speelde, nog een keer aan. Mark van der Maarel bracht met een bekeken schot de spanning direct terug. De supporters gingen nog een keer achter de club staan. Er kwamen ook kansen, maar uiteindelijk hield Vitesse stand met een glansrol voor keeper Jan Houwen. "Het was overleven in de tweede helft", zei Vitesse-coach Edward Sturing na afloop. "Maar wij hebben alle duels in de play-offs gewonnen. Dan ben je de terechte winnaar."

Europa

Vitesse plaatst zich met de winst van de play-offs voor de tweede (van de vier) voorronde van de Europa League. Alle Nederlandse clubs die Europa in gaan op een rij:

ClubVoorronde
PSVVierde voorronde Champions League
AjaxTweede voorronde Champions League
AZTweede voorronde Europa League
FeyenoordDerde voorronde Europa League (bekerwinnaar)
VitesseTweede voorronde Europa League

Meer vrouwen als vrijwilliger

Elke vereniging die graag meer vrijwilligers aan zich wil binden, kan gaan focussen op het werven en behouden van meiden en vrouwen voor vrijwilligersfuncties. Onbedoeld en ongewild laten veel clubs maar liefst de helft liggen van hun potentiële trainers, scheidsrechters en bestuurders.