Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Wacht de Eredivisie weer een spectaculair slot?

KNVB Media
KNVB Media
13 mei 2017, 14:14

PSV pakte vorig jaar op de slotdag onverwacht het kampioenschap. - Foto: KNVB Media

De beslissing om het kampioenschap in de Eredivisie valt pas op de slotdag. Feyenoord, dat vanaf speeldag één bovenaan staat, heeft de beste papieren. De Rotterdammers kunnen zich echter geen misstap meer veroorloven. Europa League-finalist Ajax ligt op de loer. Wacht de Eredivisie weer een spectaculaire ontknoping?

De afgelopen tien jaar werd de Eredivisie vaker op de slotdag beslist. 2007 spant de kroon. AZ kon kampioen worden, maar ging onderuit bij Excelsior. Ajax en PSV stonden op punten gelijk om de koppositie over te nemen.

Tranen bij Danny Koevermans nadat AZ de titel op de slotdag verspeelde in 2007.

Ajax had het beste doelsaldo, maar won met slechts 0-2 bij Willem II. PSV profiteerde dankzij een 5-1 overwinning op Vitesse. Het laatste doelpunt van Phillip Cocu, in de 77ste minuut, bracht de beslissing. Het lukte de Amsterdammers niet meer om een derde treffer te maken. PSV werd daardoor landskampioen.

2011

Ook 2011 was spectaculair. De enige overgebleven kandidaten voor de titel stonden tegenover elkaar: Ajax en FC Twente. De Tukkers hadden een voorsprong van twee punten, maar moesten op bezoek in Amsterdam. Aan de hand van Siem de Jong won Ajax met 3-1.

Ajax werd in 2011 kampioen na een rechtstreeks duel met FC Twente.

2016

Aan de laatste ontknoping in de Eredivisie hebben de Amsterdammers minder goede herinneringen. Ajax had het kampioenschap voor het oprapen. De ploeg hoefde alleen nog maar te winnen op bezoek bij De Graafschap. Zeker nadat Amin Younes Ajax op voorsprong had geschoten, leek niets een kampioenschap in de weg te staan.

Bryan Smeets maakte gelijk en dompelde Ajax in rouw.

Er volgden volop kansen op de 0-2, maar de bevrijdende treffer viel niet. Plotseling was het echter 1-1 dankzij Bryan Smeets. De ploeg van Frank de Boer raakte in paniek en kon de winnende treffer niet meer maken. PSV profiteerde door op bezoek bij PEC Zwolle met 1-3 te winnen.

Verlangen naar ontknoping op slotdag Eredivisie Verlangen naar ontknoping op slotdag Eredivisie Alles over de slotdag in de Eredivisie.


Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen