Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Verlangen naar ontknoping op slotdag Eredivisie

KNVB Media
KNVB Media
12 mei 2017, 13:44

Na het bereiken van de Europa League-finale hoopt Ajax nu op de landstitel. - Foto: Soccrates Images

De Eredivisie is een van de spannendste competities in Europa. Voor de vijfde keer in tien jaar wordt de strijd om de titel op de slotdag beslist. Wordt het Feyenoord, dat al 33 duels bovenaan staat? Of toch nog Ajax? En kunnen Sparta en NEC het vege lijf nog redden? Of zijn ze straks veroordeeld tot de nacompetitie.

Wordt het toch nog spannend. Daar had - behalve de Galliërs uit Kralingen en een enkele in lijden gepokt en gemazelde Feyenoord-supporter - afgelopen zondag niemand rekening mee gehouden. Feyenoord zou kleine broer Excelsior vermorzelen en met de gouden schaal naar de Coolsingel trekken.

Het liep anders. De adrenaline gekweekt uit de hunkering van de fans stolde als lood in de benen van de Feyenoorders. Ajax won wel en naderde de koploper tot op een punt. De ploeg van Peter Bosz houdt Feyenoord als een roofdier in het vizier. Geduldig. Klaar om toe te slaan. Desnoods op de slotdag.

Einde aan de lijdensweg

Jens Toornstra na de 3-0 nederlaag tegen Excelsior.

Lukt het Giovanni van Bronckhorst en zijn staf om de benen van de spelers weer soepel te krijgen? Het hoofd rustig? Feyenoord speelt tegen Heracles Almelo in de eigen vertrouwde Kuip, waar het dit seizoen niet verloor en veertien van de zestien wedstrijden won.

Maar deze wedstrijd torst achttien jaar lijden met zich mee. Feyenoordfans zijn daarin verbonden en als het misgaat hebben ze elkaar. Maar ook aan lijden zit een grens bleek uit de tranen van menige Feyenoordfan. Jong én oud. Het kan nog. Bij winst is Feyenoord voor de vijftiende keer landskampioen. Als Ajax gelijkspeelt tegen Willem II in Tilburg, mogen de Rotterdammers met vijf doelpunten verschil verliezen. Wint Feyenoord niet en Ajax wel, dan is het na het behalen van de Europa League-finale wederom feest in Amsterdam.

Willem II speelt voor de eer. Heracles Almelo strijdt met FC Groningen en sc Heerenveen om twee play-offs-plaatsen voor Europees voetbal. Met een punt zijn de Heraclieden zeker van deelname. Concurrent FC Groningen moet winnen bij FC Twente en hopen dat of Heracles of Heerenveen verliest. De Friezen hebben thuis tegen N.E.C. genoeg aan een punt. 

Nacompetitie

Dat zal niet meevallen. In Nijmegen hoopt men nog altijd de nacompetitie te ontlopen. Alleen een overwinning bij Heerenveen telt. En dan moet Roda JC verliezen van bekerwinnaar Vitesse en ook Sparta Rotterdam punten verspelen in de uitwedstrijd tegen het al gedegradeerde Go Ahead Eagles. 

De aftrap van alle negen wedstrijden met de nieuwe eredivisiebal, ontworpen door Henk Schiffmacher, is om 14.30 uur. Rond 16.15 uur zullen vreugde en verdriet vloeien op wat een historische dag beloofd te worden. 

Programma Programma Bekijk het programma in de Eredivisie.

Stand Stand Bekijk de actuele ranglijst van de Eredivisie.

Alles voor trainers

Opleidingen van beginners tot het betaald voetbal

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen