Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB betreurt aangekondigde rechtsgang van De Graafschap

KNVB Media
KNVB Media
23 juni 2016, 17:24

De KNVB-directie had donderdag een onderhoud met een delegatie van De Graafschap - Foto: KNVB Media

De Graafschap heeft kenbaar gemaakt een kort geding tegen de KNVB aan te spannen. De club uit Doetinchem wil daarmee een extra plek in de Eredivisie afdwingen. De Graafschap was in een eerder stadium op sportieve gronden gedegradeerd, maar kon in de Eredivisie blijven indien FC Twente zijn licentie zou verliezen.

De beroepscommissie besliste vorige week - anders dan de licentiecommissie - om aan FC Twente een forse geldboete op te leggen en de licentie niet in te trekken. Als gevolg van deze beslissing van de beroepscommissie is de degradatie van De Graafschap niet ongedaan gemaakt. De club was en is immers op sportieve gronden gedegradeerd.

Uitspraak beroepscommissie Uitspraak beroepscommissie FC Twente behoudt licentie en krijgt boete van 181.000 euro, zo luidde de uitspraak van de beroepscommissie op 17 juni.

Negentiende plaats in Eredivisie

De KNVB heeft donderdagochtend in een gesprek met De Graafschap toenadering gezocht om de afgelopen periode te bespreken en een aantal zaken te verhelderen. Met die uitleg kon de club niet leven en bewandelt nu de weg naar de rechter. De KNVB betreurt de keuze van de Doetinchemmers.

De Graafschap is nu van mening dat het een plek in de Eredivisie verdient. Donderdag is door de directie van de KNVB uitgelegd waarom dit niet tot de mogelijkheden behoort. De Graafschap is immers op sportieve gronden gedegradeerd.

Voetbalrechtspraak

De Graafschap heeft in het onderlinge gesprek ook een nadere toelichting gekregen over de rechtspraak in het licentiesysteem van de KNVB. Net zoals bij het tuchtsysteem van de KNVB, zijn door de clubs zelf afspraken gemaakt over de licentieregels en de toetsing daarvan. In het licentiesysteem van de KNVB toetst de onafhankelijke licentiecommissie of de clubs voldoen aan de licentieregels en doet zij vervolgens uitspraak.

Indien een club het daarmee oneens is, kan deze de zaak voorleggen aan de beroepscommissie. Ook dit is een onafhankelijke commissie die de zaak vervolgens helemaal opnieuw bekijkt. De beroepscommissie kan de uitspraak van de licentiecommissie (geheel of gedeeltelijk) bevestigen of een nieuwe uitspraak doen.

Autonome organen

De licentiecommissie en de beroepscommissie zijn autonome rechtsprekende organen van de KNVB, de leden daarvan worden door de clubs democratisch gekozen en de uitspraken komen onafhankelijk van het bestuur van de KNVB tot stand. Dit in het kader van de scheiding van de zogeheten wetgevende (ledenvergadering), bestuurlijke (bestuur) en rechtsprekende (licentiecommissie en beroepscommissie) macht. Binnen het licentiesysteem is de uiteindelijke uitspraak van de beroepscommissie bindend en moet ook het bestuur van de KNVB die respecteren.

De KNVB bereidt zich nu voor op het kort geding en zal bij de rechter de argumenten toelichten.

Alles voor trainers

Opleidingen van beginners tot het betaald voetbal

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen