Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Concept competitieprogramma bekend: Eredivisieseizoen 2021/’22 begint in Deventer

KNVB Media
KNVB Media
9 juni, 8:30

SC Heerenveen opent het Eredivisie-seizoen bij Go Ahead Eagles. - Foto: KNVB Media

Het Eredivisieseizoen 2021/’22 begint op vrijdag 13 augustus aan de Vetkampstraat in Deventer waar promovendus Go Ahead Eagles het opneemt tegen sc Heerenveen. In het kader van het 65-jarig bestaan van de Eredivisie staan in de eerste speelronde Willem II – Feyenoord en FC Utrecht – Sparta Rotterdam tegenover elkaar. Deze wedstrijden stonden in 1956, tijdens de eerste speelronde ooit in de Eredivisie, ook op het programma.

Landskampioen en bekerwinnaar Ajax trapt het Eredivisieseizoen af in de Johan Cruijff ArenA tegen het gepromoveerde N.E.C. Nijmegen. SC Cambuur keert terug op het hoogste niveau met een thuiswedstrijd tegen FC Groningen. In speelronde 4 staat met AZ – PSV de eerste topper van het seizoen op het programma. De eerste Klassieker vindt plaats in speelronde 17, als Ajax in De Kuip op bezoek gaat bij Feyenoord.

Keuken Kampioen Divisie

De Keuken Kampioen Divisie gaat van start op vrijdag 6 augustus. Degradant ADO Den Haag speelt in de eerste speelronde in eigen huis tegen Jong Ajax, FC Emmen gaat op bezoek bij Telstar, terwijl VVV-Venlo het thuis opneemt tegen NAC Breda.

Eredivisie krijgt zelfde opening als 65 jaar geleden.

Johan Cruijff Schaal

De 25ste editie van de Johan Cruijff Schaal staat op het programma voor zaterdag 7 augustus. Omdat Ajax in het seizoen 2020/’21 zowel de landstitel als de TOTO KNVB Beker veroverde, is de nummer 2 op de eindranglijst PSV de tegenstander in dit duel. Als de Eindhovenaren echter vooraf in actie moeten komen in de voorronde van de Europa League, dan zal de wedstrijd worden verzet naar zondag 8 augustus.

Publiek in de stadions

Het kabinet is voornemens om per 1 juli bij grote evenementen weer publiek toe te staan op basis van volledige vaccinatie of een negatieve coronatest. Dit wordt momenteel nader uitgewerkt door de overheid en op korte termijn gepresenteerd. De betaald voetbalcompetities zullen in ieder geval van start gaan met beperkt publiek. Als de positieve ontwikkelingen van de coronapandemie doorzetten, kan zo snel mogelijk worden toegewerkt naar een optimale bezettingsgraad bij voorkeur – en niet langer dan noodzakelijk - weer zonder coronatesten.

Zaterdag 16.30 uur en zondag 20.00 uur

De pilot met Eredivisiewedstrijden op zaterdag om 16.30 uur wordt verlengd. Dit is besproken met de Eredivisie CV en het Supporterscollectief Nederland. Op dagen dat om 16.30 uur geen Eredivisiewedstrijd wordt gespeeld, zal een Keuken Kampioen Divisiewedstrijd worden ingepland. Wedstrijden op zondag om 20.00 uur vinden alleen plaats als Ajax, AZ, Feyenoord en PSV gedwongen allen op zondag staan ingedeeld of wanneer een deelnemer aan een van de Europese toernooien hiervoor een verzoek indient.

Wijzigingen in het speelschema

Rekening houdend met de prestaties van de deelnemers aan Europees voetbal (Ajax, AZ, Feyenoord, PSV, Vitesse) wordt na dinsdag 3 augustus gekeken of het competitieprogramma moet worden afgestemd op hun programma. Na 31 augustus worden de speelrondes tot de winterstop waar nodig in speeldag en/of aanvangstijd aangepast, na woensdag 22 december gebeurt dat voor de competitie vanaf speelronde 22 tot en met 32. Net zoals voor het seizoen 2020/’21 wordt ook komend seizoen in het voorjaar geen dag en tijd gecommuniceerd tot bekend is of de deelnemers aan Europees voetbal na de winterstop nog in Europa actief zijn.

Dit concept competitieprogramma is afgestemd met alle betaald voetbalclubs, de Eredivisie CV, de Coöperatie Eerste Divisie, ESPN en de lokale autoriteiten en wordt later deze week definitief vastgesteld.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen