Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Competitieseizoen 2017/’18 begint bij ADO Den Haag

KNVB Media
KNVB Media
12 juni 2017, 20:00

De eerste wedstrijd van het nieuwe Eredivisieseizoen is ADO Den Haag - FC Utrecht. - Foto: KNVB Media

Het Eredivisieseizoen 2017/’18 begint op 11 augustus bij ADO Den Haag. Tijdens de opening van het seizoen in Den Haag is FC Utrecht om 20.00 uur de tegenstander. In de eerste speelronde van de Eredivisie staan verder onder andere Feyenoord – FC Twente en PSV – AZ tegenover elkaar.

De eerste wedstrijd tussen ploegen uit de top drie van vorig seizoen is PSV - Feyenoord op 17 september. De Jupiler League start op 18 augustus, een week later dan de Eredivisie. Hier staan onder meer SC Cambuur - Jong Ajax en MVV - Go Ahead Eagles tegenover elkaar op de eerste speeldag.

Dat staat in het concept competitieprogramma dat de KNVB dinsdagmiddag presenteert aan de clubs en afgevaardigden van gemeenten en politie. Het programma kan nog veranderen, nadat de wedstrijddagen en aanvangstijden besproken zijn.

Programma seizoen 2017/'18 Programma seizoen 2017/'18 Bekijk de (concept) competitieprogramma's voor de Eredivisie en de Jupiler League voor het seizoen 2017/'18.

Eredivisie, speelronde 1 (concept)

DatumWedstrijd
Vrijdag 11 augustusADO Den Haag - FC Utrecht
Zaterdag 12 augustusVVV-Venlo - Sparta Rotterdam
 PSV - AZ
 Heracles Almelo - Ajax
 Vitesse - NAC Breda
Zondag 13 augustusPEC Zwolle - Roda JC
 Feyenoord - FC Twente
 Willem II - Excelsior
 FC Groningen - sc Heerenveen

'Puzzel waarbij sportieve belangen voorop staan'

Jan Bluyssen, manager competitiezaken.

"Het competitieprogramma is ieder jaar opnieuw een pittige, maar mooie klus. Onze competitieplanners zetten ieder jaar een programma in elkaar met voldoende rust en met een evenwichtig thuis- en uitritme voor alle clubs in de Eredivisie en Jupiler League. Ook voor aankomend voetbalseizoen is dit weer gelukt", zegt Jan Bluyssen, manager competitiezaken van de KNVB.

"Bij het competitieprogramma staan de sportieve belangen van clubs altijd voorop, maar ook de openbare orde en commerciële afspraken zijn uiteraard van belang. Met deze aspecten in het achterhoofd gaan we in overleg met politie, gemeenten en zendgemachtigden. Dit programma is hier het resultaat van."

Europees voetbal belangrijk voor Nederland

In het competitieprogramma wordt zo veel mogelijk rekening gehouden met de Nederlandse clubs die Europees voetbal spelen. Dit houdt in dat deze teams zoveel mogelijk rust krijgen voorafgaand aan hun wedstrijden. Het is immers in ieders belang dat Feyenoord, Ajax, Vitesse, PSV en FC Utrecht zo goed mogelijk presenteren in Europa.

Dit jaar is er weer minimaal 72 uur rust voorafgaand aan Europese duels ingepland. Dit was ook de nadrukkelijke wens van clubs en trainers. Dit moet leiden tot een optimale voorbereiding voor clubs op Europese wedstrijden en, net als afgelopen seizoen, tot topprestaties. Verder zal een club die op donderdag Europees speelt, altijd een late zondagwedstrijd om 14.30 uur of 16.45 uur, toegewezen krijgen. Alleen bij een thuiswedstrijd na de Europa League wordt in een uiterst geval om 12.30 uur gestart.

Bekerwinnaar Vitesse is direct geplaatst voor het hoofdtoernooi van de Europa League.

Langere zomervakantie voor supporters

Het seizoen 2017/'18 in de Eredivisie begint één week later dan gebruikelijk en de Jupiler League zelfs twee weken. Dit betekent dat er een langere zomervakantie is voor supporters. Dit was een wens vanuit de clubs om ervoor te zorgen dat supporters de seizoensopening van hun team niet hoeven te missen.

"We beginnen het seizoen in de Eredivisie en de Jupiler League wat later dan gebruikelijk in verband met de vakantieperiode. Dit was een wens van clubs en supporters en hier hebben we gehoor aan kunnen geven. Hierdoor spelen we in tegenstelling tot andere jaren in de Eredivisie onevenredig voor- en na de winterstop, 18 om 16 speelronden, en wordt er in de Jupiler League gevoetbald tijdens interlandperiodes", zegt Bluyssen.

Het competitieprogramma wordt in eerste instantie voor de clubs opgezet, maar de KNVB beseft als geen ander dat voetbal niet hetzelfde is zonder supporters.

"Wedstrijden plannen wij zoveel mogelijk in op de door de club en supporters gewenste dag en het voor hun favoriete tijdstip. Het competitieprogramma wordt in eerste instantie voor de clubs opgezet, maar de KNVB beseft als geen ander dat voetbal niet hetzelfde is zonder supporters. Dit is ook de reden dat we het programma aan het Supporterscollectief hebben voorgelegd. Samen proberen we zoveel mogelijk rekening te houden met supporters. Dit doen we bijvoorbeeld door goed te kijken naar de reistijden voor uitfans, zodat ook de uitwedstrijden goed bezocht kunnen worden. Dat lukt niet altijd, maar daar doen we wel ons best voor."

Winterstop

De Eredivisie heeft verder een winterstop van drie weken, van 25 december tot en met 18 januari. Omdat er in het programma ook rekening gehouden moet worden met het WK 2018 in Rusland, waarvoor clubs op 21 mei hun spelers moeten afstaan, kent de Eredivisie drie midweekse speelrondes. De Jupiler League heeft een winterstop van slechts twee weken, van 23 december tot en met 11 januari. Ook voetballen ze op het tweede niveau van Nederland door tijdens de interlandperiodes van september en oktober 2017 en maart 2018. Dit heeft tot gevolg dat er maar vier keer een speelronde op maandag gepland staat.

Clubs hebben met FOX Sports en NOS afspraken over de verdeling en aanvangstijden van de wedstrijden.

Naast sportieve principes en de wensen van de club en fans, wordt er ook rekening gehouden met andere aspecten. Zo hebben de clubs met FOX Sports en NOS afspraken over de verdeling en aanvangstijden van de wedstrijden. In principe bestaat een Eredivisieronde uit één wedstrijd op vrijdag, vier op zaterdag en vier op zondag, verspreid over verschillende aanvangstijden. Dit jaar zijn er in de Eredivisie dertien clubs die hun thuiswedstrijden het liefst op zaterdagavond voetballen. Deze clubs moeten zo nu en dan dus ook een thuisduel op zondag spelen. Wel is het competitieprogramma zo ingepland dat iedere club zo veel als mogelijk voetbalt op de gewenste speeldag. Ook is de indeling van de aanvangstijden zo eerlijk mogelijk.

Sneekweek, WK Triatlon en worsteltoernooi

Als laatste factor zijn er andere evenementen in een stad waar de KNVB rekening mee houdt. Dit jaar lagen er enkele organisatorische uitdagingen tijdens onder meer de Sneekweek in Friesland, het WK Triatlon in Rotterdam en een internationaal worsteltoernooi in de sporthal van de Utrechtse Galgenwaard.

Bluyssen: "Voor de organisatie van iedere wedstrijd zijn meerdere partijen nodig. Samen met gemeenten en lokale autoriteiten maak je afspraken over data en tijdstippen waarop een voetbalwedstrijd niet handig is en plan je daar zoveel mogelijk omheen. De combinatie van een groot evenement en een voetbalwedstrijd in een stad is voor zowel supporters als voor de lokale autoriteiten soms lastig te organiseren. Door goed te plannen omzeilen we eventuele problemen en kan iedereen volop genieten van een voetbalwedstrijd in de stad."

Hoe komt het competitieprogramma tot stand?

Meer vrouwen als vrijwilliger

Elke vereniging die graag meer vrijwilligers aan zich wil binden, kan gaan focussen op het werven en behouden van meiden en vrouwen voor vrijwilligersfuncties. Onbedoeld en ongewild laten veel clubs maar liefst de helft liggen van hun potentiële trainers, scheidsrechters en bestuurders.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen