Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Kunstgrasvelden: voldoen ze aan de gebruiksnorm?

KNVB Media
KNVB Media
27 mei 2019, 10:50

Vanaf acht jaar dienen kunstgrasvelden een verplichte keuring te ondergaan. - Foto: KNVB Media

De gebruiksnorm voor kunstgrasvelden geeft de ondergrens aan tot wanneer een kunstgrasveld veilig en blessurevrij te gebruiken is. In de norm, die bestaat sinds 1 juli 2010, staan eisen rond de stroefheid (van invloed op de kniebelasting), schokabsorptie (enkelbelasting en lage rug), balstuit (hardheid van het veld), de balrol (snelheid van het veld) et cetera. Vanaf acht jaar na aanleg dienen kunstgrasvelden een verplichte keuring te ondergaan. Deze keuring moet vervolgens om de twee jaar worden herhaald.

Verenigingen ontvangen in het najaar bericht van de KNVB, dat het betreffende veld voor 1 juli moet zijn gekeurd. Verenigingen die hier niet op reageren, krijgen in januari een reminder. De verenigingen die dan nog niets laten horen, ontvangen in maart opnieuw een herinnering. In de eerste week van juni worden de verenigingen die nog geen positief keuringsrapport hebben ingestuurd, nog eens nadrukkelijk gewezen op de consequenties.

Een veld waarvan uiteindelijk niet kan worden aangetoond dat het voldoet aan de gebruiksnorm, mag niet meer worden gebruikt voor door de KNVB georganiseerde wedstrijden.

In veel gevallen is niet de vereniging maar de gemeente eigenaar van de velden. Daarom benadert de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) de betreffende gemeentes met dezelfde boodschap. Alles met als doel te voorkomen dat verenigingen hun kunstgrasveld(en) niet meer kunnen gebruiken.

Om onduidelijkheden over de gebruiksnorm zoveel mogelijk weg te nemen wordt hieronder antwoord gegeven op veelgestelde vragen. De gebruiksnorm is te vinden op de website van NOC*NSF. Veelgestelde vragen gebruiksnorm kunstgrasvelden Veelgestelde vragen gebruiksnorm kunstgrasvelden Je vindt hier antwoorden op veelgestelde vragen over de gebruiksnorm kunstgras.

Gebruiksnorm kunstgrasvelden Gebruiksnorm kunstgrasvelden De gebruiksnorm voor kunstgrasvelden geeft de ondergrens aan tot wanneer een kunstgrasveld ‘veilig’ en ‘blessurevrij’ te gebruiken is. Deze is te vinden op de website van NOC*NSF.

Accommodatiezaken

Vragen over zaken rondom de accommodatie? Stel ze via onderstaand e-mailadres.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen