Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Lachen en plannen smeden bij KNVB Kennisavond SEW

KNVB Media
KNVB Media
23 oktober 2017, 9:36

De ruim veertig aanwezige bestuurders en coördinatoren van amateurclubs inspireren elkaar met uiteenlopende initiatieven. - Foto: KNVB Media

Hoe je een veilige sportomgeving creëert voor pupillenvoetballers, daar had vrijwel elke verenigingsbestuurder wel een paar goede ideeën voor. Tijdens de KNVB Assist Kennisavond bij het Noord-Hollandse SEW in Nibbixwoud inspireerden de ruim veertig aanwezigen elkaar met uiteenlopende initiatieven. “Het stoplichtprincipe lijkt me een mooi idee om bij onze club uit te voeren.”

Tussen het luisteren en praten door werd er ook veel gelachen in het fonkelnieuwe clubgebouw van Sport en Wilskracht, kortweg SEW. Bijvoorbeeld tijdens de interactieve quiz over de spelregels van het nieuwe pupillenvoetbal. “Een leuke manier om het ijs te breken”, zegt Marco Neuvel, technisch jeugdcoördinator van de KNVB. “Je ziet dat mensen daarna veel sneller contact met elkaar zoeken, omdat ze samen even gelachen hebben tijdens de quiz. En we vestigen weer even de aandacht op het belang van de veranderingen rond het pupillenvoetbal.”

Na het openingswoord zoeken de aanwezige bestuurders en coördinatoren van de clubs elkaar op

En inderdaad, direct na het openingswoord zoeken de aanwezige bestuurders en coördinatoren van de clubs elkaar op. Eerst over luchtige onderwerpen, later op de avond over concrete plannen. “Ik ben bewust naar een sessie buiten mijn eigen omgeving gegaan”, vertelt Martin Keesman, wedstrijdsecretaris en bestuurslid van SV Sint Boys uit Sint Maarten. “Ik ben benieuwd of er in deze regio een andere mentaliteit heerst. Sowieso probeer ik altijd aanwezig te zijn bij bijeenkomsten van de KNVB, zoals de Kennisavonden. De bond doet veel voor clubs en ik zie het als iets waardevols om daar gebruik van te maken. Je steekt er altijd wel iets van op.”

Ouderavonden

Keesman schuift aan bij de inspiratiesessie ‘Ouders: Pupillen én verenigingen kunnen niet zonder’, over de invloed van ouders op het sportplezier van kinderen. Rond de sportvelden zijn ouders meer dan eens zichtbaar aanwezig, en niet altijd op een positieve manier. Wiens taak is het om ouders op hun gedrag te wijzen? Welk beleid hanteert de club? Waar ligt de grens? Gezamenlijk en in kleine groepen wordt het ideaalbeeld van hoe een ouder zich zou moeten gedragen geschetst.

Gezamenlijk en in kleine groepen wordt het ideaalbeeld van hoe een ouder zich zou moeten gedragen geschetst.

“Het is een onderwerp waar veel clubs mee te maken hebben, ook wij”, vervolgt Keesman. “Gelukkig hebben wij hierover geen problemen, maar dat kan bij clubs uit bijvoorbeeld een grotere stad weer heel anders zijn. Wat ik geleerd heb van de sessie is dat bijvoorbeeld ouderavonden helpen om gezamenlijk tot afspraken met elkaar te komen. Gaan ouders over de grens, dan kan de club en andere ouders hen wijzen op de gemaakte afspraken.”

Verschil tussen ouder en kind

Ook het zogenoemde ‘stoplichtprincipe’ stond genoteerd in zijn notitieblokje. Deze methode houdt kortweg in dat uitspraken die men hoort op het voetbalveld gewogen worden. Er blijkt een behoorlijk verschil te zitten in wat ouders wél vinden kunnen (groen) en wat kinderen mogelijk niet fijn vinden (oranje) of zelfs als negatief ervaren (rood). Keesman: “Dat zijn ideeën waar je als club echt mee aan de slag kunt. Het lijkt mij een mooi initiatief om uit te voeren bij onze club.”

Ik heb geleerd dat bijvoorbeeld ouderavonden helpen om tot gezamenlijk afspraken te komen

Sessieleider Sim Mensinga gaf de verenigingsbestuurders mee dat zij altijd gebruik kunnen maken van de middelen die de KNVB beschikbaar stelt om workshops te geven op de club. “Onlangs heeft Sint Boys een vrijwilligerstraject afgerond”, belicht Keesman. “In totaal hebben toen 45 vrijwilligers meegedacht over hoe we als club een toekomstbestendig beleid neer kunnen zetten. Het heeft de club naast nieuwe vrijwilligers ook veel betrokkenheid opgeleverd. Ik kan elke vereniging aanraden om gebruik te maken van de hulp van de KNVB.” 

Tot begin december worden er door het hele land KNVB Assist Kennisavonden gehouden. Meld je aan voor een bijeenkomst bij jou in de buurt! Meer informatie vind je op KNVB Assist.

KNVB ASSIST Kennisavonden KNVB ASSIST Kennisavonden Ook dit seizoen trekt de KNVB weer het land in voor de KNVB Assist Kennisavonden waarbij we verenigingen met elkaar in contact brengen, en kennis en informatie met elkaar uitwisselen.

Stel jouw training samen met Rinus

Je trainingen en seizoensplanning bij de hand. Thuis en op het veld.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen