Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB staat voor plezier en ontwikkeling in het jeugdvoetbal

KNVB Media
KNVB Media
30 april 2019, 13:00

Kinderen samen laten spelen met 'gelijkgestemden' zorgt voor een betere ontwikkeling en plezier in het voetbal. - Foto: KNVB Media

Hoe kunnen we plezier en ontwikkeling van individuele jeugdvoetballers centraal zetten? Dat is voor veel verenigingen een belangrijke vraag. Ze vragen zich af hoe zij jongens en meiden het best kunnen indelen en willen graag weten wat de visie van de KNVB is op gemengd voetbal.

Belangrijk is dat het uitgangspunt altijd is om jeugdvoetbal aan te bieden waarbinnen meiden en jongens voetballen in een veilige omgeving, waar zij met plezier beter kunnen leren voetballen. Voor spelers en speelsters t/m 11 jaar adviseren wij om gemengd voetbal te spelen. Teams en competities worden bij voorkeur niet ingedeeld op basis van sekse maar op basis van (voetbal)leeftijd, ambitie, motivatie en niveau. Kinderen spelen dan meer samen met ‘gelijkgestemden’ waardoor teams en competities beter aansluiten. Dit is beter voor de ontwikkeling van kinderen en plezier in het voetbal.

Gemengd voetbal; positief voor zowel jongens als meiden Gemengd voetbal; positief voor zowel jongens als meiden Trainers en spelers zijn overtuigd van de voordelen van gemengd voetbal, waaronder ook (jeugd)internationals Jill Roord en Justin Hoogma. Lees de praktijkervaringen.

Wat betekent dit in de praktijk?

Het advies voor gemengd voetbal is geen regel of procedure, maar een leidraad waarlangs de KNVB handelt en verenigingen en andere betrokkenen adviseert naar te handelen. Er verandert dan ook niets aan het competitie-aanbod. We blijven alle soorten competities aanbieden zoals we dat altijd hebben gedaan. Wij adviseren en stimuleren om gemengd te voetballen en om daar al vanaf de jongste jeugd mee te starten. Uit onderzoek blijkt ook dat als kinderen gemengd voetballen gewend zijn, dit voor hen normaal is. Hun houding kan wel beïnvloed worden door de omgeving, denk aan trainers en ouders. Het is dan ook van groot belang dat juist zij achter het principe van gemengd voetbal staan.

Waarom gemengd voetbal?

Gemengd voetballen is leerzaam voor jongens en meiden van alle leeftijden. Tot en met 11 jaar zijn er namelijk nauwelijks verschillen die invloed hebben op het samen voetballen. De kleine verschillen die er wel zijn, bijvoorbeeld op fysiek, cognitief en sociaal-emotioneel vlak, zorgen er juist voor dat kinderen van elkaar leren. Naarmate kinderen ouder worden zien we dat de verschillen groter worden, onder andere omdat jongens meer lichamelijke kracht ontwikkelen. We snappen dan ook dat verenigingen er vanaf dat moment voor kiezen om ook meidenvoetbal met en tegen meiden aan te gaan bieden. Vanzelfsprekend is het ook dan van belang goed te kijken naar de ontwikkeling en de wensen van de individuele voetballer en voetbalster en ernaar te streven iedereen een passende plek te bieden en voetbal met gelijkgestemden te realiseren.

Q&A gemengd jeugdvoetbal Q&A gemengd jeugdvoetbal Vind hier antwoorden op veelgestelde vragen over gemengd voetbal.

Aan de slag met gemengd voetbal

Het is belangrijk om deze stap uit te leggen aan alle betrokkenen (spelers, ouders, trainers, coördinatoren etc.). Waarom neemt de club deze stap, wat houdt dit in en hoe gaat de club dit vormgeven? Daarnaast is het verstandig om deze stap gefaseerd in te voeren en te starten bij de O.9 en nieuwe instromers. Deze kinderen hebben nog niet tot nauwelijks te maken met verschil in voetballeeftijd. De ervaring leert dat starten in deze categorie zorgt voor de minste weerstand van betrokkenen. Tip, haal informatie op bij verenigingen die dit proces al succesvol hebben vormgegeven. Uiteraard kun je voor ondersteuning ook bij de KNVB-collega’s in de regio terecht. Verenigingsondersteuning Verenigingsondersteuning Kom in contact met de experts uit jouw regio.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen