Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Meiden FC Delta Sports '95 meten zich met jongens

KNVB Media
KNVB Media
17 november 2019, 11:21

Het meidenteam van FC Delta Sports '95 JO13-6 komt uit in de jongenscompetitie. - Foto: KNVB Media

De jongens tegen de meisjes. Nog niet zo heel lang geleden was dat ondenkbaar. Tegenwoordig laten steeds meer clubs meidenteams die het niveau aankunnen in de jongenscompetitie spelen. Zo ook FC Delta Sports '95 in Houten waar een meiden Onder 13 team gewoon meedraait tussen de jongens. "Ik zie het verschil niet eens meer. Ik zie alleen voetballers."

De jongens van VVIJ JO13-3 betreden op een vroege zaterdagochtend het hoofdveld van FC Delta Sports '95. Het is net boven het vriespunt. Een waterig zonnetje heeft de nevel van de velden verdreven. Handen verdwijnen in de mouwtjes. Ademwolkjes verlaten hun monden terwijl ze de tegenstander aan de andere kant van het veld monsteren. Meiden.

Trainer-coach Chantal Geers roept de meiden bijeen voor een bespreking.

 Rots in de branding

"Voor jongens is het toch vaak nog een ding", zegt Jurrie van Doorn, een van de coördinatoren vrouwenvoetbal bij Delta Sports '95. "Meestal beginnen ze dan ook nog een beetje afwachtend." Het blijken profetische woorden. Als rots in de branding Lotte het eerste duel aan gaat, zie je de spits van VVIJ kijken: 'Ok, het wordt een echte wedstrijd. We hoeven ons niet in te houden.' 

Op het veld ernaast spelen leeftijdsgenoten in de meidencompetitie. Het verschil in intensiteit is groot. Toch wijst Van Doorn op een meisje, dat eruit springt. "Zij voetbalt pas een jaar maar misschien kan zij op een gegeven moment naar een hoger niveau." Als meisje kun je bij Delta Sports op drie niveau's spelen. In een meidenteam in de meidencompetitie; in een meidenteam in de jongenscompetitie en als meisje in een jongensteam. Van Doorn: "Daarvan hebben we er nu twee rondlopen." 

De spelers van VVIJ hadden de grootste moeite om Nora af te stoppen.

Weerstand   

De weerstand is groter dus de meiden leren sneller handelen

Daar konden de trainer-coaches Chantal Geers (36) en Michelle Kooiman (23) alleen maar van dromen in hun jonge jaren. "Ik heb zelfs nog even stiekem gevoetbald", zegt Geers na afloop in de bestuurskamer.. "Mijn ouders wilden er niets van wilden weten." Kooiman begon in haar geboortedorp Schalkwijk als elfjarige in een elftal met volwassenen. "Omdat er maar een vrouwenelftal was." Toch stond Geers niet te springen toen haar eigen dochter Tess thuis kwam met de mededeling dat ze op voetbal wilde. "Ze zat op turnen en dat ging hartstikke goed. Maar ik kreeg het niet uit haar hoofd, helemaal niet toen ze in een album een foto van mijn voetbalelftal had gevonden." 

Nu staat ze al jaren trots langs de kant als trainer-coach, de initialen CG op de donkerblauwe winterjas. Samen met Michelle, die ook nog in vrouwen een speelt. Ze zijn groot voorstander dat hun meiden tegen jongens spelen. "Hier worden ze echt beter van", zegt Geers. "De weerstand is groter dus ze moeten sneller handelen. En ze worden sterker in duels. Meisjes zijn vaak te lief voor elkaar." 

Michelle Kooiman en Chantal Geers met tussen hen in Liv.

Schoolplein

In de wedstrijd valt op dat de meiden beter samen spelen waar de jongens nog veel met zichzelf bezig zijn. De meiden gunnen elkaar de bal en hebben - hoewel ze dit seizoen voor het eerst op een groot veld spelen - oog voor de ruimte. Helaas stranden aanvallen vaak voor de goal waar de jongens van VVIJ veel effectiever zijn en een 1-3 voorsprong nemen. 

Op het schoolplein speelde ik altijd met en tegen jongens

Een meisje steekt haar hoofd om de deur. Het is Liv. Ze mengt zich meteen in het gesprek. "Ik moet eerder schieten. Soms blijven we teveel overspelen." Ze vindt het leuk om tegen jongens te spelen. En zo bijzonder is het in haar ogen nou ook weer niet. "Op het schoolplein speelde ik ook altijd met en tegen jongens." Voor de kinderen is het simpel. Als je goed kan voetballen hoor je erbij. 

'Meiden hebben op deze leeftijd meer overzicht.'

Ouders

Als er al wenkbrauwen gefronst worden, zijn het vooral ouders. Geers: "Vorige week hoorde ik nog een vader van de tegenstander zeggen: 'Als je van die meiden verliest, dan haal ik je van voetbal af.' Op zo'n moment draait de klok in een klap weer terug naar haar eigen jeugd. Er is dan ook nog veel te winnen in het vrouwenvoetbal, zelfs bij Delta Sports '95 waar ze de zaken goed voor elkaar hebben.

Als je van die meiden verliest, dan haal ik je van voetbal af

"Een voorbeeld", zegt Geers. "Aan het eind van vorig seizoen waren er selectiewedstrijden voor de Onder 13. In eerste instantie alleen voor de jongens, maar ze kwamen spelers tekort en zo kon een aantal van onze meiden meedoen. "Dat voelde als opvulling, maar wat bleek, de meiden kregen al snel de posities waar ze het spel konden verdelen. Dat heeft ook met hun ontwikkeling te maken. Ze zijn verder; hebben op deze leeftijd al meer overzicht."

De meiden FC Delta Sports '95 JO13-6M poseren trots voor de teamfoto.

Oerkreet

In het laatste kwartier van de wedstrijd hebben de meiden de jongens in de tang. Ze maken de aansluitingstreffer, maar de verdiende gelijkmaker blijft uit. Als de scheidsrechter fluit voor het eindsignaal, klinkt er een oerkreet uit de kelen van sommige jongens. 'Yes! Gewonnen!' En misschien nog wel belangrijker: niet verloren van de meiden. Bij Michelle en Chantal is die scheidslijn verdwenen. Kooiman: "Ik zie geen verschil meer tussen jongens en meiden als ik de wedstrijd volg. Ik zie alleen 22 voetballers." 

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen