Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Doelpuntenmachine Freddy de Grooth passeert magische grens van 500 goals

Ruud Scheper
KNVB Media
3 november 2019, 11:00

De Grooth kopt raak tegen Potetos. Doelpunt nummer 501. - Foto: Harald Gortz

In het lijstje met topscorers aller tijden prijkt zijn naam bovenaan. Freddy de Grooth lacht. Vorig weekend maakte de 36-jarige topschutter zijn 500e treffer in het amateurvoetbal. En ja, dat vervult hem met enorme trots. “Ik sta zelfs boven Abe Lenstra, mooi toch? Al was dat natuurlijk wel even een ander niveau hè.”

Ik wil het record van Quinn Mekel van Velocitas 1897 verbreken. Die maakte er twee jaar terug 77 in één seizoen

Kort na de pauze in het duel met de Oosterparkers voelde De Grooth dat zijn vijfhonderdste treffer er wel eens aan zou kunnen komen. Nee, vooraf had hij daar ook geen rekening mee gehouden. “Ik moest er nog zes maken, dat leek me ook wat veel. Maar toen ik de 3-2 maakte, vlak na de pauze, moest ik er nog maar drie.” Twee goals later moest in allerijl het speciaal voor deze gelegenheid gemaakte shirt uit de bestuurskamer worden getrokken. “Donderdagavond moest ik een shirt passen. ‘Hé krijgen we nieuwe trainingsshirts’, dacht ik toen nog. Maar het bleek voor een ander doel.”

Bijzondere mijlpaal

Nauwelijks had de inmiddels goaltjesdief het shirt met daarop het getal 500 aangetrokken of de jubileumgoal lag in het net. ‘Schiet op’, zei hij nog naar de kant toen het shirt nog opgehaald moest worden. “Want ik had het vermoeden dat de goal er wel eens aan zou kunnen komen.” En zo geschiedde. “Een vrije trap van een meter of 25”, vertelt hij. “Niet mijn mooiste nee, maar ik ben er wel heel erg trots op dat ik deze mijlpaal heb bereikt. Voor zover ik weet heeft nog niemand eerder zo vaak gescoord in het amateurvoetbal, maar vroeger hielden ze dat misschien minder goed bij hè.”

Freddy de Grooth maakte vorige week zijn 500e treffer in het amateurvoetbal. 

Voor zover ik weet heeft nog niemand eerder zo vaak gescoord in het amateurvoetbal, maar vroeger hielden ze dat misschien minder goed bij hè

Sinds zijn debuut op 15-jarige leeftijd in het eerste elftal van GRC Groningen maakte hij werkelijk op elk niveau zijn doelpunten. Of het nou de hoofdklasse was, de eerste, tweede of derde klasse of zoals dit jaar de vijfde klasse; de doelpunten bleven altijd komen. Soms, heel soms, stokte de productie even. “Ik heb wel eens een wedstrijd of twee, drie niet gescoord. Dat was niet prettig nee, maar ik heb het altijd belangrijker gevonden dat we een wedstrijd wonnen, dan dat ik scoorde. En ik ben er altijd rustig onder gebleven, ook niet onbelangrijk.”

De eerste en de mooiste

Van de 500 goals die hij maakte kan hij zich er een hoop herinneren. “Ook een hoop niet hoor”, lacht hij. “Maar de mooie en belangrijke wel.” Zijn eerste goal staat hem bijvoorbeeld nog helder voor de geest. “In de beker uit tegen ACV. Ik kwam er als 15-jarige een kwartier voor tijd in, nam de bal aan met rechts en schoot hem met buitenkant voet in de verre hoek. Een mooie goal ja, maar dat was in de beker dus, die zit niet bij die 500 goals. De eerste competitiegoal kan ik me eerlijk gezegd niet meer herinneren.”

Een vertrouwd gezicht; De Grooth juicht na weer een gemaakte treffer.

Een van de mooiste die hij maakte was de treffer in de promotiewedstrijd met PKC tegen Voorschoten. “Dat was zo’n bijzondere goal om alles eromheen. Het was voor promotie naar de hoofdklasse met 2500 man publiek om het veld. Eigenlijk kon ik niet spelen, maar ik was een week lang behandeld om toch een half uurtje mee te doen. Toen ik erin kwam, draaide ik weg van mijn tegenstander en schoot ik de bal in de verre kruising. Geweldig. Helaas verloren we de wedstrijd wel in de laatste minuut waardoor we promotie naar de hoofdklasse misliepen.”

77 goals in één seizoen

Je merkt dat tegenstanders op je letten of dat de jeugd een liedje over je zingt. Ik vind dat supermooi

Na jaren op verschillende niveaus actief te zijn geweest, speelt De Grooth dit jaar voor het eerst in de vijfde klasse. En dat is soms wel even wennen, bekent hij. “Je merkt dat tegenstanders op je letten of dat de jeugd een liedje over je zingt. Ik vind dat supermooi. Vaak heb ik aan het begin van de wedstrijd een tegenstander of twee, drie, maar dat went. Laatst werd zelfs een spits teruggeroepen door een van de centrale verdedigers om me af te stoppen. Hij was er klaar mee nadat ik er een stuk of acht had gemaakt, haha.”

De Grooth in actie. De doelpuntenmachine wil er meer dan 77 maken dit seizoen. Foto: Raoul la Crois

De magische grens van de 500 goals is hij inmiddels gepasseerd, maar dat betekent niet dat hij geen doelstellingen meer heeft voor dit seizoen. Het kampioenschap met Groninger Boys staat daarbij met stip op één. En daarnaast heeft hij ook een paar persoonlijke doelen. “Ik wil graag de topscorer worden van heel Nederland dit seizoen. En daarnaast wil ik het record van Quinn Mekel van Velocitas 1897 verbreken. Die maakte er twee jaar terug 77 in één seizoen. Ik ga er alles aan doen om dat record te verbreken.”

Meer vrouwen als vrijwilliger

Elke vereniging die graag meer vrijwilligers aan zich wil binden, kan gaan focussen op het werven en behouden van meiden en vrouwen voor vrijwilligersfuncties. Onbedoeld en ongewild laten veel clubs maar liefst de helft liggen van hun potentiële trainers, scheidsrechters en bestuurders.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen