Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

'Vrijblijvend spreekt meer aan dan een verplichting'

Mathieu Hilgersom
KNVB Media
27 oktober 2019, 8:30

Veel ouders hielpen tijdens de eerste schoonmaakdag met het lappen van de ramen. - Foto: Bon Boys

Elke twee maanden stropen jeugdleden van Bon Boys en hun ouders de mouwen op om de accommodatie een flinke schoonmaakbeurt te geven. Zij ondersteunen daarmee de groep trouwe vrijwilligers die elke vrijdagmorgen het onderhoud verzorgt. En omdat zij het met elkaar doen, is het nog gezellig ook.

Het idee ontstond bij de vrijwilligerscommissie van de club uit Haaksbergen. "Wij willen de ouders meer betrekken bij de club als vrijwilliger. Door de verantwoordelijkheid te leggen bij de teams in plaats van bij henzelf, verwachten wij meer resultaat te boeken", legt Nathalie Roffel namens Bon Boys uit. "Verenigen is samen doen, dat is onder meer ook het uitgangspunt van het huidige bestuur."

Het idee is simpel. Elk team moet tijdens het seizoen bar- of schoonmaakdiensten invullen. Wanneer zij kiezen voor schoonmaken, moeten ouders en kinderen één keer een middag met elkaar aan de slag. Zij worden ingedeeld op een datum en ouders kunnen zelf aangeven of ze op die dag komen helpen. "Helpen is vrijblijvend en niet een verplichting. Dat spreekt enorm aan. Omdat de verantwoordelijkheid bij het team ligt, ontstaat er een groot gevoel van saamhorigheid. En wil iedereen in de regel ook meehelpen. Bovendien ervaart iedereen dat vrijwilligerswerk leuk is, het verenigt. Het mes snijdt dus aan verschillende kanten."

Gezellig met de muziek aan maakten de kinderen de voegen van de tegels in de kleedkamer schoon.

Gezellig

Wij hopen dat mensen die helpen, snappen hoeveel er moet gebeuren en daar ook de lol van inzien

In september stond de eerste schoonmaakmiddag op het programma. Een aantal ingeroosterde teams ging vervolgens aan de slag. In een tijdsbestek van twee uur bereikten zij veel. "De tuin aan de voorkant is gedaan, de ramen binnen en buiten zijn gelapt en de kleedkamers hebben een extra schoonmaakbeurt gekregen door onder andere de voegen schoon te maken. Er stond muziek aan en na afloop bleef iedereen wat drinken. Zo was het een hele gezellige middag."

Ook een aantal leden van de vrijdagmorgen schoonmaakploeg kwam langs. "Zij waren heel blij met onze klussen en hebben ook een bedankbericht geplaatst op de website. Heel leuk." De groep is flink geholpen met het werk. "Wij zijn heel blij met deze mensen, maar ze worden wel een dagje ouder. Voor de toekomst moeten we goed bedenken hoe wij hun werk kunnen overnemen. Met dit initiatief is een goede stap gezet. Uiteraard hopen wij dat mensen die helpen, snappen wat er allemaal moet gebeuren en daar ook de lol van inzien. Zij kunnen zich vervolgens als vaste vrijwilliger bij de club aanmelden."

Nieuwe schoonmaakmiddagen

De nieuwe schoonmaakmiddag van Bon Boys staat in november gepland. "Dan gaan we aan de slag met de overige kleedkamers, blazen we blad en halen oud ijzer weg."

Bon Boys maakte zelf een video over het goede werk van de vrijdagmorgenploeg.

In de tweede seizoenshelft staan er nog drie schoonmaakmiddagen gepland. De laatste is in juni. "Dan gaan we de sponsorborden langs de velden schoonmaken. Dat is een klusje dat we normaal gesproken ook in deze periode van het jaar doen, maar dat kunnen we nu mooi op deze manier oplossen. Aan het einde van het seizoen heeft elke team zijn verantwoordelijkheid genomen. En iedereen die heeft geholpen, heeft het waarschijnlijk nog naar z’n zin gehad ook."

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen