Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Shirtje Ruilen: jubilerend vv ONA (100) ruilt uniek retroshirt

Francis Grondhuis
KNVB Media
20 oktober 2019, 10:30

De ONA Legends dragen het retrotenue voor de vriendschappelijke wedstrijd tegen oud-Feyenoord. - Foto: Hilda van Welzen / vv ONA

De actie 'shirtje ruilen?' in het kader van het 130-jarig bestaan van de KNVB is in volle gang. Op velden, in kantines en bestuurskamers wordt massaal het speciaal ontworpen oranje jubileumshirt aan de amateurverenigingen overhandigd. In ruil daarvoor krijgt de bond een shirtje van de bezochte voetbalclub. En in sommige gevallen komen daarbij wel heel bijzondere exemplaren tevoorschijn.

Zoals bij vv ONA. Ook de zondagtweedeklasser uit Gouda viert dit jaar een bijzonder jubileum. Om precies te zijn op 15 augustus 1919 zag Ontspanning Na Arbeid het levenslicht, waardoor de Goudse amateurs dit jaar hun eeuwfeest vieren. De jubileumcommissie, met voorzitter Rinie Perdijk (52) in de gelederen, stak de neuzen bij elkaar om een uitgebreid programma met tal van activiteiten te bedenken.

Rode loper

Betaald voetbal scheidsrechter Kevin Blom droeg als 20-jarig ventje dit retroshirt bij een vorig jubileum.

Bij één van die 'brainstormsessies' kwamen de foto's van het vorige jubileum op tafel. Het 75-jarig bestaan, in 1994. Het oog viel op een aantal foto's van een modeshow waarin clubleden in tenues uit het verleden over de rode loper paradeerden. "Een groot deel van die shirts kwam uit de verzameling van de familie Hofman", weet voorzitter Perdijk. "Eén van die shirts werd gedragen door een jong, blond ventje van 20 jaar."

Dat ventje was toevallig Kevin Blom, huidig scheidsrechter in het betaald voetbal en destijds een behendige rechtsbuiten van ONA. Het oude shirt dat hij droeg stamde uit de jaren 50. Een prachtig exemplaar met brede staalblauwe banen, dunne rode lijnen, rode mouwen en dito boord met een dikke witte veter. Logisch dat de jubileumcommissie besloot dat dit het retroshirt moest worden waarin ONA 1 het gehele kalenderjaar 2019 zou aantreden.

De jeugd in de huidige clubkleuren en de ONA Legends in het prachtige retroshirt. Foto: Hilda van Welzen / vv ONA

Jubileumjaar

De Nieuwjaarswedstrijd op 5 januari had de primeur, daarna speelde het vlaggenschip van ONA in de competitie in het retroshirt en hetzelfde was het geval tijdens de vriendschappelijke wedstrijd voor ruim 900 toeschouwers van de ONA Legends tegen oud-Feyenoord. "We krijgen er leuke reacties op", vertelt Perdijk. "Het shirt is ook te koop in onze eigen kledingshop en veel leden hebben hem gekocht. Veteranen, maar ook een paar jeugdspelers."

Precies zoals ONA voor ogen heeft in dit jubileumjaar. Bijna elke maand is er wel een grootse activiteit aan de Walvisstraat en daarbij komen alle leeftijdscategorieën aan bod. Jong en oud. Op 23 november staat het slotfeest op het programma. "Daarna is het tijd voor de next generation", zegt Perdijk lachend. "Bij het volgende grote jubileum, over 25 jaar, ben ik 77 en mag ik zelf gaan zeuren dat vroeger alles beter was."

Nostalgie

vv ONA is een echte volksclub en heeft een wijkgebonden functie.

De vraag is hoe ONA er dan voor staat. "Dat is best spannend", weet Perdijk. "We zijn gelukkig financieel gezond, maar wel een klein cluppie van 500 leden met twee velden midden in een woonwijk. Onze twee velden liggen tussen twee sloten ingeklemd. Een nostalgisch sportparkje op Korte Akkeren. Je weet nooit wat de gemeente er mee wil. We zien de woontorens en twee-onder-een-kappers om ons heen verschijnen."

Maar ONA heeft één groot voordeel en dat is de sociale functie die het in de multiculturele volkswijk heeft. "We hebben zo veel leden met verschillende achtergronden. Van draaideurcriminelen tot mensen die niet op 100 euro hoeven te kijken. Van alles wat, zoals ook de wijk is samengesteld. Als ONA zijnde hebben we een enorme voorbeeldfunctie. Als de jongens hier voetballen, halen ze geen rotzooi uit op straat. De allergrootste uitdaging is om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen."

1919-2019: honderd jaar voetbal op Korte Akkeren in Gouda.— Foto: Hilda van Welzen / vv ONA.

Betrokken vrijwilligers

Betrokkenheid is daarbij het toverwoord. Zoals bij veel andere verenigingen is het ook bij ONA soms lastig om goed kader te vinden. "Maar er zijn ook een aantal ouders van Marokkaanse komaf die veel willen betekenen voor de club. Eén vader is momenteel druk met het op poten zetten van het vrijwilligersbestand. En ook een aantal spelers van het eerste elftal is erg betrokken."

Een van hen ruilde onlangs het unieke retroshirt van het 100-jarige ONA met het eveneens unieke jubileumshirt van de 130-jarige KNVB. Het exemplaar van ONA krijgt straks, net als alle andere shirts uit het Nederlandse amateurvoetbal, een ereplaats op de KNVB Campus in Zeist.

130 jaar voetbal 130 jaar voetbal Dit seizoen bestaat het georganiseerde amateurvoetbal 130 jaar. Om het bijzondere jubileum te vieren brengen we een ode aan het amateurshirt.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen