Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vertrouwen hersteld tussen GSC ESDO en VV Verburch

Mathieu Hilgersom
KNVB Media
15 september 2019, 9:52

Een mediator heeft de banden hersteld tussen GSC ESDO en VV Verbuch. - Foto: KNVB Media

Een incident tijdens een duel tussen een jeugdelftal van het Haagse GSC ESDO en VV Verburch (Poeldijk) aan het begin van vorig seizoen zorgde ervoor dat beide clubs lang niet tegen elkaar wilden voetballen. De KNVB had snel door dat het menens was en zette zich in om te bemiddelen. Het heeft effect gehad. Inmiddels staan er weer regelmatig wedstrijden tussen deze clubs op het programma.

Conflicten op het veld en ruzies die daardoor ontstaan tussen clubs komen helaas vaker voor. Ook in de Haagse regio. De KNVB heeft daarom in samenwerking met de gemeentes Den Haag en Westland het project ‘Weer spelen tegen’ opgestart. Het doel hiervan is om meer wederzijds respect te creëren tussen de clubs in Den Haag en het Westland.

Aftrapbijeenkomsten zorgen voor meer onderling respect.

Aftrapbijeenkomsten

Dit incident was de druppel. Het gevoel speelde al langer bij beide clubs

De methode is simpel. Wanneer er signalen zijn dat een duel uit de hand kan lopen, organiseert de KNVB een aftrapbijeenkomst. Een aantal sleutelfiguren zoals de aanvoerders, trainers en scheidsrechter komt voorafgaand aan de wedstrijd bij elkaar en drinkt een kop koffie. Samen bespreken zij wat er nodig is om een fijne wedstrijd te creëren. Het afgelopen seizoen heeft dit regelmatig goed gewerkt.

Tussen GSC ESDO en VV Verburch was er meer nodig om de band tussen de clubs te herstellen. “VV Verburch en GSC ESDO wilden na een incident tijdens een jeugdwedstrijd niet meer tegen elkaar spelen. En daar waren ze heel stellig in”, vertelt KNVB-verenigingsadviseur Louisse Vonk. “Ze vonden dat het met de jeugd niet meer verantwoordelijk was om tegen elkaar te spelen. Dit incident was waarschijnlijk de druppel. Het gevoel speelde al langer bij beide clubs.”

Bemiddelen

De KNVB verplaatste alle onderlinge duels die gepland stonden in de verschillende najaarscompetities. “We hebben in eerste instantie alle wedstrijden naar achteren geschoven en toen aan het einde bleek dat ze niet meer van belang waren, zijn ze helemaal uit het schema gehaald. Deze periode gaf ons de tijd om te bemiddelen. We hebben een externe mediator ingeschakeld die eerst afzonderlijk met de clubs heeft gesproken en ze daarna bij elkaar heeft gebracht. Er zijn afspraken gemaakt over onder andere veiligheid, plezier en begeleiding. Zo is besproken dat voor de wedstrijden de anonimiteit wordt weggenomen door vooraf met elkaar kennis te maken. Ook spelen de teams in eerste instantie met een onafhankelijke scheidsrechter en zonder grensrechters.”

De gesprekken en gemaakte afspraken leidden er toe dat er in het voorjaar alweer een competitieduel tussen twee jeugdteams van beide clubs kon worden gespeeld. Vonk: “Beide verenigingen organiseerden aan het einde van vorig seizoen ook op eigen initiatief een vriendschappelijke wedstrijd tussen twee jeugdteams om de goede intenties te laten zien. In het huidige seizoen zijn de clubs weer gewoon bij elkaar ingedeeld.”

De clubs hebben onderling afspraken gemaakt waardoor de bal weer rol bij wedstrijden tussen GSC Esdo en VV Verburch.

Vertrouwen

“De huidige maatschappij heeft te maken vooroordelen en racisme. Dit zie je helaas ook terug op het voetbalveld”, geeft Hicham Naji namens GSC Esdo aan. “De enige manier om dit probleem op te lossen, is door dit soort zaken extra aandacht te geven en om de tafel te zitten. Door met elkaar in gesprek te geraken ontstaat er begrip en valt de anonimiteit weg. Dit komt de interactie zowel op bestuursniveau als op het veld ten goede. Het was een intensief traject, maar het heeft wel geleid tot een goede basis om weer tegen elkaar te spelen. Wij gaan vol goede moed het seizoen in.”

Hoofd Opleiding Pieter Batenburg is het hier namens VV Verburch mee eens. “Dit is niet alleen een probleem tussen onze clubs, maar het is een groter maatschappelijk probleem. Het is dan ook fijn dat de KNVB hiermee aan de slag gaat en heeft bemiddeld. Het is natuurlijk nog heel vroeg om te stellen dat het probleem nu helemaal uit de lucht is. Dat zal de toekomst moeten uitwijzen. Maar wij zijn in elk geval blij met de afspraken die zijn gemaakt. Wij hebben weer vertrouwen wanneer onze teams tegen GSC ESDO uitkomen.”

Volg je voeten

Een uitnodiging aan alle jongens en meiden om te ontdekken wat voetbal hen kan brengen.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen