SVN'69: 'Veel meer dan alleen een plek waar gevoetbald wordt'

Ruud Scheper
KNVB Media
13 januari, 15:30

Het jubileumjaar werd afgetrapt met een duel tussen een elftal vol oudgedienden en het huidige eerste elftal van SVN'69. - Foto: Jacco Drost

“Het gaat goed met SVN’69”, stelt voorzitter Jaap van der Niet. Eind deze maand is het precies een halve eeuw geleden dat de voetbalclub in Nijeveen werd opgericht. Nu, vijftig jaar later, is de dorpsclub nog altijd springlevend en neemt het een centrale rol in in het Drentse dorp. Een mooie prestatie, vindt de preses. “Daar mogen we best trots op zijn.”

Hele generaties groeiden op op sportpark De Tussenboerslanden

Honderd pagina’s telt hij, de speciaal gemaakte jubileumgids. Hij staat vol met verhalen voor en door echte SVN’ers. Enthousiast scrollt Van der Niet door de pagina’s. Oud-voorzitters, –trainers en families waarvan al drie generaties in het rood wit speelden, passeren in hoog tempo de revue. Eind deze maand moet hij bij iedere inwoner van Nijeveen en omstreken op de mat liggen, zo is het plan.

Proefdruk voor clubcoryfee

Het eerste exemplaar – een proefdruk - werd zaterdag al tijdens de nieuwjaarsreceptie van de jubilaris door de voorzitter uitgereikt aan Arjan Groen, voormalig speler van het eerste elftal en clubcoryfee. “Arjan wordt net als SVN dit jaar vijftig jaar en is precies veertig jaar lid. Het leek ons mooi om hem hiermee in het zonnetje te zetten.”

Een krantenartikel uit januari 1993. 'SVN is veel meer dan alleen een plek waar gevoetbald wordt.'

Het verhaal van Groen staat niet op zich. Hele generaties groeiden op op sportpark De Tussenboerslanden. Van der Niet zat er bij toen onlangs negen van de vijftien voorzitters een avond bij elkaar kwamen voor een van de verhalen in de jubileumgids. Prachtige anekdotes werden uitgewisseld. “Iedereen had wel ergens aan bijgedragen tijdens zijn periode als voorzitter. De eerste verlichtingspalen, de drainage, de kantine; noem maar op. Het was geweldig om al die verhalen te horen.”

Illuster trainersgezelschap

Niet veel later zat de huidige trainer Berry Mulder rondom de tafel met twee van zijn illustere voorgangers, Koos van der Galiën en Johan Vellekoop. “Koos was hier acht jaar trainer”, vertelt Van der Niet. “Hij heeft veel voor de club betekend.” Met Vellekoop kende SVN misschien wel haar beste periode. “Stonden we na drie promoties op rij, waarvan twee kampioenschappen, ineens op de rand van de tweede klasse.”

Een foto uit de oude doos. SVN'69 viert een van de twee kampioenschappen begin deze eeuw.

SVN is een plek waar mensen elkaar ontmoeten en waar kinderen leren samenwerken, leren winnen en verliezen

Die gedroomde promotie naar de tweede klasse volgde een paar jaar later onder Van der Galiën alsnog, waarna de club in 2012 weer afdaalde naar de derde klasse, het niveau waarin het nog altijd actief is. “We willen een stevige derdeklasser zijn”, vertelt Van der Niet. “Maar dat lukt het ene jaar beter dan het andere. Zo gaat dat nu eenmaal bij een dorpsclub.” Een blik op de ranglijst toont aan dat het momenteel even wat lastiger gaat. “Klopt, we staan onderaan. Maar win je er een paar op rij, dan sta je maar zo weer ineens in de middenmoot.”

Niet in paniek

En mocht de club onverhoopt toch een stapje terug moeten doen aan het einde van het seizoen, dan is dat niet het einde van de wereld, vindt de voorzitter. “Daar staan we hier heel nuchter in. We gaan ons best doen om ons weer te handhaven in de derde klasse, maar als dat niet lukt, dan is er geen man overboord. Het is gewoon lastig voor een club als SVN. Kijk naar omliggende dorpsclubs als VHK of Vitesse’63. Die hebben datzelfde meegemaakt. En ook wij zijn al wel eens afgedaald naar de vierde klasse en ook weer teruggekomen. Nee, daarvan raken we echt niet zomaar in paniek.”

SVN'69 investeerde de laatste jaren flink in duurzaamheid, mede dankzij haar leden.

Precies dát is de kracht van SVN. De club is veel meer dan alleen een plek waar gevoetbald wordt. “Het is een plek waar mensen elkaar ontmoeten en waar kinderen leren samenwerken, leren winnen en verliezen”, weet Van der Niet. “We zijn diepgeworteld in de Nijeveense samenleving. En dat geldt niet alleen voor ons hè, maar voor alle sportclubs in het dorp. Want daar zijn er nogal wat van. Die spelen samen een heel belangrijke rol in de gemeenschap. Denk je eens in hoe de samenleving eruit zou zien zonder die sportverenigingen…”

Maatschappelijk betrokken

De sportclubs spelen samen een heel belangrijke rol in de Nijeveense gemeenschap

Hij ziet de toekomst rooskleurig in. “In elke leeftijdscategorie zijn we nog vertegenwoordigd en naast het mannenvoetbal zijn er inmiddels ook twee damesteams. Onze ambitie is om een gezonde club te zijn, die maatschappelijk zijn steentje bijdraagt. Vandaar ook dat we in de afgelopen jaren flink hebben geïnvesteerd in duurzaamheid. Als ons dat lukt, en als we een plek kunnen zijn waar de jeugd met plezier komt voetballen en waar het goed toeven is, dan zie ik de toekomst met vertrouwen tegemoet.”

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven