Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Jim Brinkhof, de piepjonge hoofdtrainer van SV Haarle

Willem Korenromp
KNVB Media
27 oktober 2018, 16:38

De selectie van SV Haarle, met op de eerste rij in het midden naast de doelman hoofdtrainer Jim Brinkhof. - Foto: SV Haarle

24 jaar is hij pas, Jim Brinkhof. Maar voor SV Haarle was dat geen enkel probleem om met hem in zee te gaan. De jonge oefenmeester is dit seizoen trainer van de kleine dorpsclub die uitkomt in de vierde klasse van het zondagvoetbal. Daarmee is hij een van de jongste trainers in het amateurvoetbal.

De overeenkomst tussen Leo Beenhakker en Jim Brinkhof? Beiden begonnen op jonge leeftijd als hoofdtrainer. Beenhakker deed dat in 1965, als 23-jarige bij sv Epe. Brinkhof werd op dezelfde leeftijd gepresenteerd als de nieuwe hoofdtrainer van SV Haarle. Ruim een half jaar later staat hij daadwerkelijk voor de groep. Een bijzonder verhaal? “Dat zeggen ze wel”, zegt Brinkhof nuchter. “Het schijnt ook vrij uitzonderlijk te zijn. Op de jaarvergadering van Haarle werd ik gepresenteerd als de jongste hoofdtrainer van Nederland. Of dat zo is weet ik niet, maar het is wel grappig om te horen.”

Op de jaarvergadering van Haarle werd ik gepresenteerd als de jongste hoofdtrainer van Nederland. Of dat zo is weet ik niet, maar het is wel grappig om te horen

Waar Beenhakker een succesvolle trainerscarrière heeft gehad die leidde langs clubs als Ajax, Real Madrid, Feyenoord en het Nederlands elftal staat Brinkhof aan het begin van zijn loopbaan. “Vorig jaar december heb ik me voorgenomen dat ik fulltime in de sport wilde werken”, zegt Brinkhof. “Ik heb me afgevraagd hoe ik dat moest aanpakken. Direct een fulltime baan bij een betaald voetbalclub zou lastig worden. Ik  had de cursus Trainer/Coach II op zak, dus besloot om ergens als hoofdtrainer aan de slag te gaan. Ik zag de vacature bij Haarle voorbijkomen en heb gesolliciteerd. Daarna was het snel raak. Van beide kanten voelde het goed. Ik heb veel waardering voor de club dat ze het met zo’n jonge trainer aandurven.”

Vertrouwen

De jonge leeftijd viel ook het bestuur van SV Haarle op, maar het vormde voor hen geen belemmering om met Brinkhof in zee te gaan. “Los van zijn leeftijd heeft Jim een cv waarvan wij dachten, dat ziet er goed uit”, zegt voorzitter John van der Ven. “Hij heeft de jeugd van Rohda Raalte getraind, gewerkt in de jeugdopleiding van Go Ahead Eagles en hij heeft zelf op een aardig niveau gespeeld. We hebben hem uitgenodigd voor een gesprek. Vanaf het eerste moment maakte hij een goede indruk. Natuurlijk kwam ook zijn leeftijd ter sprake, maar wij hebben vertrouwen in hem en zijn samen de diepte in gestapt.”

Jim Brinkhof, hoofdtrainer van SV Haarle.

Een gevolg van zijn aanstelling als hoofdtrainer is wel dat Brinkhof zijn eigen voetbalcarrière sindsdien op een lager pitje heeft gezet. “Ik speelde nog in het tweede van Rohda Raalte. Voordat ik deze stap zette, twijfelde ik. Zal ik nog één keer voor mijn kans gaan als voetballer in het eerste van de club? Dat betekende echter wel dat ik drie keer in de week moest trainen. Daarnaast gaf ik zelf nog drie keer in de week training aan de jeugd. Dat is pittig naast een baan. Daarom heb ik de keuze gemaakt om helemaal voor het trainen te gaan. Ik heb niet voor niets mijn trainersdiploma’s gehaald en heb de ambitie om verder te groeien in dit vak.”

Hollandse school

Inmiddels is Brinkhof een aantal maanden verder. Wekelijks staat hij op het veld van sportpark De Pastoorsmoat. Het grootste deel van de selectie is jonger dan hem, maar het team telt ook een aantal jongens die ouder zijn dan Brinkhof. “Hoe zij reageerden? Ze zullen zich ongetwijfeld af hebben gevraagd hoe het zou gaan met een jonge trainer. Ik heb ze daar vooraf niet over gesproken. Voor mijn gevoel is iedereen tot dusver positief. Daar ben ik blij om. Mijn leeftijd kan een gevaar zijn, maar daar ben ik niet bang voor. Als het goed loopt, is alles prima. Als het minder gaat zal ik daar ook een goede weg in moeten vinden.”

Ik ben een trainer die de Hollandse school mooi vind. Aanvallend voetbal wil spelen

Voorlopig gaat het echter crescendo met Brinkhof bij Haarle. Het team draait keurig mee in de middenmoot in de vierde klasse G. En belangrijker, Brinkhof heeft het naar zijn zin bij de dorpsclub en probeert zijn stempel te drukken. “Ik ben een trainer die de Hollandse school mooi vind. Aanvallend voetbal wil spelen. Daarbij denk ik dat ik een rustige trainer ben die de boel veel analyseert en kijkt waarop ie in kan springen. Ook het sociale eromheen vind ik belangrijk. Hoe je omgaat met spelers bijvoorbeeld. Dat is binnen een club als Haarle ook heel belangrijk. Op dit moment gaat dat goed. Ik ben hier prima opgevangen en werk met een leuke groep jongens. Ik hoop dat we zo door kunnen gaan.”

Jim Brinkhof geeft instructies aan zijn team tijdens een vriendschappelijke wedstrijd tegen Wijthmen.

Toekomst

Op voorzitter Van der Ven heeft Brinkhof in de eerste maanden in elk geval een goede indruk gemaakt. “Je hebt bij voetbaltrainers altijd te maken met kennis en kunde. Kennis is bij Jim overduidelijk aanwezig. Hij is een zelfverzekerde jongen, een echte voetbalman. Als je hem spreekt geef je hem ook geen 24 jaar, maar denk je dat je te maken hebt met iemand van een jaar of dertig. Qua voetbalintellect en hoe hij naar het spelletje kijkt is hij de rest ver vooruit.”

En in de toekomst? Ziet Brinkhof zich net als Beenhakker ooit als hoofdtrainer in het stadion van Real Madrid? “Ik voorspel hem een grote toekomst”, zegt Van der Ven. “Hij heeft nog een hele weg voor zich, maar het kan rap gaan.” De jonge oefenmeester zelf houdt zijn dromen nog even voor zich. “Op dit moment sta ik waar ik nu sta. Ik werk sinds dit seizoen ook als trainer bij PEC Zwolle, het zou mooi zijn als ik ook daar verder kan groeien. Maar eerst wil ik het hier goed doen. Veel leren en me verder ontwikkelen. Daarna zien we wel hoe het verder loopt.”

Alles voor trainers

Opleidingen van beginners tot het betaald voetbal

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen