Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

ZSV Zeilberg voor één dag de baas in het Philips Stadion

Ruud Scheper
KNVB Media
27 mei 2018, 15:00

Na de allerkleinsten van de club was het de beurt aan de twee G-teams. - Foto: KNVB Media

Eén dag de baas zijn in het stadion van je favoriete voetbalclub. Het is de droom van elke voetballiefhebber. Voor ZSV Zeilberg uit Deurne kwam die droom uit. Niet sportpark De Kranenmortel maar het voor velen heilige gras van het Philips Stadion was een dag lang de thuishaven van ZSV.

Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat werd hij bedolven onder de reacties. Bas Elbers is er stil van. “Het is echt niet normaal hoeveel reacties we hebben gehad”, vertelt de initiatiefnemer van de actie. Hij heeft het idee dat zo’n beetje alle kinderen, ouders en begeleiders van de teams hem persoonlijk hebben aangeschoten of hem een berichtje hebben gedaan. ’s Avonds, thuis op de bank, ontplofte zijn telefoon zowat. “Heel erg leuk. Uiteindelijk doe je het daar toch allemaal voor.”

Tot veel in staat

Het was een paar weken eerder begonnen met een bericht van Energiedirect, de hoofdsponsor van PSV, dat hij voorbij had zien komen op Facebook. Als voetbalvereniging kon je een dag lang de baas zijn in het Philips stadion, zo meldde het bericht. ‘Hé, dat is iets voor ons’, dacht de fanatieke PSV-supporter. “Een paar jaar geleden zijn we verkozen tot leukste amateurclub van Nederland. Destijds is dat heel erg gaan leven binnen de club en werkte iedereen eraan mee. Als we ergens achter gaan staan met z’n allen, dan zijn we tot veel in staat.”

Een groepsfoto van een gedeelte van de deelnemers. 

Dat bleek ook nu weer, hoewel een van de ‘concurrenten’ voor de eerste plaats gevaarlijk dichtbij kwam. “We stonden op een gegeven moment maar een stem of negentig voor”, vertelt Elbers. “Ik heb dat toen meteen in alle groepsapps en op de sociale kanalen van de club gegooid. Een dag later stonden we met driehonderd stemmen voor, weer een dag later met zeshonderd.”

Eindzege niet in gevaar

De eindzege in de uitverkiezing kwam dan ook niet meer in gevaar. “Geweldig”, genoot Elbers, die toen nog geen idee had wat er allemaal op hem af zou komen. Er is heel wat tijd in gaan zitten, bekent hij. Iets meer ook dan hij vooraf had ingeschat. “Gelukkig ben ik eigen baas en kon ik het er een beetje bij doen. Anders was het wel lastig te combineren geweest, ja.”

ZSV Zeilberg JO17-1 tijdens hun bespreking in de kleedkamer van PSV.

Tientallen vrijwilligers, honderden enthousiaste kinderen en hun zo mogelijk nog enthousiastere ouders verkasten op zaterdag vanuit Deurne naar het Philips Stadion. Een pendelbus reed af en aan, met om 7.15 uur de eerste passagiers aan boord. De laatste werden om 20.45 uur weer thuis afgezet. Onder hen was ook de plaatselijke fanfare, die onder meer voorafgaand aan het laatste duel van een gecombineerd seniorenteam het Zeilberger stedelied ten gehore bracht.

Niemand teleurstellen

De dag was vele uren daarvoor afgetrapt door de bambino’s, JO8 en JO9, de kleinste voetballers van de club, die in een onderling toernooi uitmaakten wie de sterkste was. Daarna was het de beurt aan de twee G-teams van de club, die een onderlinge wedstrijd speelden, en een aantal andere gelukkige teams. Dat was nog wel even een lastig punt geweest, bekent Elbers. “Want je wilt niemand teleurstellen, maar uiteindelijk is er maar één veld in een stadion. Alle wedstrijden daarop spelen, lukt natuurlijk niet.”

De allerkleinsten van de club trapten de dag af.

Het probleem werd opgelost door een heuse openbare loting in de kantine, waarin een aantal teams werd uitgekozen. Gelukkig voor de andere voetballers betekende het niet dat zijn niet welkom waren in het Philips Stadion. Alle andere teams mochten meedoen aan een penaltybokaal, waarbij de winnaar naar een wedstrijd van Vitesse – hoe kan het ook anders – mocht. “Haha ja, dat komt omdat een van onze sponsoren daar goede connecties heeft.”

Zestien jeugdscheidsrechters

Een speciaal moment was ook ingeruimd voor zestien jeugdscheidsrechters, die onlangs de cursus spelbegeleider met succes hadden afgerond. Niet de kantine van hun eigen club, maar de persruimte van PSV was de plaats waar zij hun certificaat in ontvangst mochten nemen. Elbers zag de verrukking op hun gezichten. “Wij wonen onder de rook van Eindhoven. Voor zeker driekwart van die kinderen is PSV hun favoriete club. Als je dan op het veld in het Philips stadion mag voetbalen of je scheidsrechterscertificaat krijgt in de persruimte, dan maakt dat wel indruk.”

Tot slot was het de beurt aan een combinatieteam van verschillende seniorenploegen.

Hij merkte het aan de reacties. “Iedereen heeft genoten. Ook de teams die waren uitgeloot, maar die door aan de penaltybokaal mee te doen toch op het veld van PSV mochten staan. Het was echt een geweldige dag. Als je ziet hoe puur die kleinste kinderen genieten van zoiets.. Dat is geweldig.” Hij lacht. “Maar dat geldt net zo goed voor de oudere spelers hoor.”

Rinus

Het grootste aanbod voetbaltrainingen, losse oefeningen en meerweekse programma’s. Plan ze in, vink ze af en zorg voor gevarieerde trainingen en een goede ontwikkeling van je team!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen