ASV LEBO, meer dan een zaalvoetbalclub

KNVB Media
KNVB Media
30 december 2017, 9:08

Via de scholencompetitie van ASV LEBO zijn elke week 150 kinderen in beweging. - Foto: ASV LEBO

ASV LEBO is de grootste zaalvoetbalclub van Amsterdam. De vereniging uit Nieuw-West telt 19 heren-, twee vrouwen- en drie jeugdselectieteams. Maar de club kijkt verder dan de zaal en trekt de wijk in om jongeren in beweging te krijgen. "De spelers van het eerste zijn de rolmodellen voor de kinderen op straat."

De kantine van het Calvijn College is leeg. De scholieren hebben het nieuwe gebouw - opgeleverd in november 2015 - verlaten. Een vitrinekast met een glimmende schaal en ander zilverwaar springt direct in het oog. Het zijn de pronkstukken van ASV LEBO die herinneren aan het gloriejaar 2016 waarin de club landskampioen werd na een bloedstollende play-offs-finale tegen stadgenoot  't Knooppunt. "Ik kijk de beelden nog regelmatig terug op YouTube", zegt verenigingsmanager Nick van Teeffelen. En elke keer weer zorgt de euforie na de ontknoping voor een dikke laag kippenvel op zijn armen.

Aanvoerder Zaïd el Morabiti op de schouders met de kampioensschaal. ASV LEBO is in 2016 de beste zaalvoetbalclub van Nederland.

LEBO-night

De finale is gespeeld in de Sporthallen Zuid, jarenlang ook de thuishaven van de zaaleredivisionist. Maar in november 2016 keert de club terug naar haar wortels in Amsterdam Nieuw-West. "Bij een thuiswedstrijd op vrijdagavond is het LEBO-night", zegt Van Teeffelen. "Dan kleuren de muren van de zaal geel met enorme LEBO-vlaggen."

ASV LEBO draagt de naam van de hoofdsponsor, vastgoedbedrijf LEBO, dat het voetbal in Amsterdam West al decennia een warm hart toe draagt. Eerst in het veldvoetbal bij SV Osdorp. Van Teeffelen: "Maar toen die club in 2001 fuseerde met Blauw Wit zijn we overgestapt naar het zaalvoetbal." LEBO sloot zich aan bij de bestaande zaalvoetbalvereniging AORC, maar gaat al weer een aantal jaren als Amsterdamse Sport Vereniging (ASV) LEBO door het leven. De keuze voor ASV in plaats van AZV is bewust omdat de vereniging meer wil zijn dan een zaalvoetbalclub. De afkorting LEBO staat inmiddels dan ook bovenal voor Leef En Beweeg Optimaal.

Scholencompetitie

Het vastgoedbedrijf beheert vooral panden in Nieuw-West. "LEBO profileert zich als een betrokken verhuurder", zegt Van Teeffelen. "En dat laten we ook zien door met de club de wijk in te trekken en activiteiten voor de jeugd te organiseren." Wie op de website op het kopje 'Maatschappelijk' klikt, stuit op meerdere initiatieven. Zo is in Ghana een sportschool opgezet waar jaarlijks kleding en voetbalspullen voor worden ingezameld. Dichterbij huis organiseert de club panna knock-out en straatvoetbal activiteiten op de pleintjes van Nieuw-West en springt de basisscholencompetitie in het oog. 

 
 

Start LEBO Scholencompetitie Amsterdam Nieuw-West in 2016.

Waar de kantine leeg is, zijn ruim twintig kinderen naar de sporthal geglibberd om een paar uur te zaalvoetballen. Het winterse weer drukt de opkomst, maar via de scholencompetitie van ASV LEBO zijn normaal wekelijks 150 kinderen in beweging. Jongens en meisjes spelen door en met elkaar. Voor elke wedstrijd geven de spelers elkaar een hand. "Mo (Sharif Ismaili Alaoui, sportcoördinator van ASV LEBO) kwam langs op onze school om te vertellen over de zaalcompetitie", vertelt een meisje langs de kant. Ik vind voetbal hartstikke leuk, dus ik ben gaan kijken."  

Laagdrempelig

Het initiatief is in 2011 gestart met een paar scholen in Nieuw-West, maar is inmiddels uitgewaaierd over meerdere stadsdelen en zelfs naar het voortgezet onderwijs. Ook in Zuid en West kunnen de leerlingen na school in de zaal terecht. De beste scholen van het stadsdeel strijden op de finaledag om het kampioenschap van Amsterdam.

De uitbreiding mag niet ten koste gaan van de kwaliteit en daarom werkt Van Teeffelen nu samen met Vadym Zellner en Calvin Blankendal. Met hun bedrijf Funtrax hebben zij zich erin gespecialiseerd om jongeren na school in beweging te krijgen. Blankendal is bovendien hoofdtrainer van ASV Lebo. "De scholencompetitie past heel goed bij onze filosofie", zegt Zellner. "Het is in de buurt en daardoor laagdrempelig. Sportparken liggen toch vaak aan de rand van de stad."

Sportcoördinator Mo Sharif instrueert de kinderen. 'Ze leren hier meer dan alleen voetballen.' — Foto: ASV LEBO

Rolmodellen

"Je ziet bij ASV LEBO heel mooi hoe topsport en breedtesport elkaar kunnen versterken", vult Blankendal aan. "De spelers van het eerste zijn rolmodellen voor de kinderen. Zij laten zien: Dit kun jij ook bereiken.  Zo gaan er meer kinderen zaalvoetballen en als daar talenten tussen zitten, kan dat het eerste weer sterker maken. Dat is de wisselwerking." Een van die rolmodellen is Zaïd el Morabiti, opgegroeid op de pleintjes van Geuzenveld en in december 2016 gehuldigd als bondsridder, de hoogste onderscheiding binnen de KNVB, voor zijn verdiensten voor het Nederlandse zaalvoetbal. El Morabiti heeft inmiddels meer dan 100 interlands gespeeld.

Maar niet iedereen kan international worden en dat is dan ook niet het hoofddoel van de activiteiten. Dat blijft: de jeugd van de straat halen en een extra kans geven om zich te ontwikkelen. En niet alleen als voetballer. Zellner: "De kinderen kunnen een scheidsrechterscursus volgen. Er is huiswerkbegeleiding om taal- en leerachterstanden te verkleinen. Scholieren van het Calvijn College die later in de sport willen werken, lopen stage bij de scholencompetitie."

International Zaïd el Morabiti werd in december 2016 samen Jamal el Ghannouti gehuldigd als bondsridder van de KNVB.

Erkenning

De maatschappelijke activiteiten van ASV LEBO blijven niet onopgemerkt. Zo werd voorzitter Ronald van Teeffelen (de vader van Nick) in 2013 genomineerd voor de sportpenning van de gemeente Amsterdam. Een jaar later kreeg de club het Meer dan Voetbal - label van de KNVB. En schoof de voetbalbond ASV LEBO bovendien naar voren als Nederlandse vertegenwoordiger bij de UEFA Grassroots Awards, een initiatief van de UEFA om clubs en vrijwilligers te belonen die via voetbal de samenleving vooruit helpen.  

Ondanks het succes en de erkenning is dit nog maar het begin. "Twee jongens met een LEBO-achtergrond beginnen met een scholencompetitie in Zuidoost", zegt Blankendal. "En ook in de nieuwe wijk IJburg worden er plannen gemaakt." Als hoofdtrainer ziet hij dat zaal- en straatvoetbal een belangrijke rol kunnen spelen in de ontwikkeling van jonge spelers. "Bij Ajax maakt straatvoetbal bijvoorbeeld al deel uit van de opleiding."

Van links naar rechts: Vadym Zellner, Omar Tissoudali, Calvin Blankendal, Zaïd el Morabiti en Nick van Teeffelen.

Deuren open

Als het aan Zellner ligt, gooien clubs hun deuren open en gaan meer samenwerken. "Verenigingen willen leden graag voor zichzelf houden, maar waarom zouden kinderen in een seizoen niet op straat, in de zaal én op het veld kunnen voetballen. Dat stuit natuurlijk op praktische bezwaren - denk bijvoorbeeld aan de contributie - maar het is een stip die we op de horizon hebben geplaatst. Op de weg er naar toe vinden we daar vast een oplossing voor."

"Oh, ik moet weer gaan spelen", zegt het meisje langs de kant. Trots vertelt ze nog snel dat ze sinds kort ook op het veld voetbalt. "Bij Atletico Amsterdam." Zonder de scholencompetitie had ze die stap misschien nooit gemaakt. En dat raakt de kern van de LEBO-filosofie: kinderen stimuleren meer te bewegen. En of dat nu bij ASV LEBO is of een andere club, maakt geen verschil.  

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven