Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

'Albert heeft zijn eigen trainingsprogramma'

KNVB Media
KNVB Media
4 juli 2017, 10:00

Albert Veenstra, een van de spelers van het G-voetbalteam van SWZ Boso Sneek. - Foto: KNVB Media

"Jongens en meisjes, mag ik even jullie aandacht. Ik wil een aantal mensen bedanken."Loet Boot, trainer van het CP-team van SWZ Boso Sneek, gaat staan. Het bestek wordt neergelegd. In het restaurant is het ineens stil. Vol verwachting gaan de blikken dezelfde kant op.

Albert is echt een topper die heel positief in het leven staat

Het is een traditionele seizoensafsluiting van een van de 400 G-voetbalteams in Nederland. Er is een heerlijk buffet, er wordt gelachen en er worden mensen in het zonnetje gezet. "En tot slot heb ik heel goed nieuws voor Albert", vertelt Boot. 

Albert Veenstra, een van de spelers van het team, heeft de Noordzeeziekte, een zeldzame spierziekte waarover helaas nog maar weinig bekend is. "Albert is echt een topper die heel positief in het leven staat. Hij heeft veel gevoel voor humor, echt onvoorstelbaar", vertelt Boot. "Die spierziekte zorgt ervoor dat voetballen soms lastig is voor hem omdat hij niet altijd controle over zijn spieren heeft. Daarom heeft Albert zijn eigen trainingsprogramma. Hij weet namelijk precies wat hij wel en niet kan."

Volwaardige G-voetbalafdeling

Bij SWZ Boso Sneek is het G-voetbal zo'n veertien jaar geleden opgezet. Op de eerste training kwamen drie spelers af. De drijvende krachten Herman Vis - bijna tachtig jaar, maar nog wekelijks in trainingspak op het veld te vinden(!), Jan Jansen - die alles buiten het team om regelt - en trainer Boot hebben in al die jaren gezorgd voor een volwaardige G-voetbalafdeling met inmiddels twintig spelers. En allemaal zijn ze er bij vanavond.

Albert heeft zijn eigen trainingsprogramma, hij weet namelijk precies wat hij wel en niet kan

"Zoals jullie allemaal weten, heeft Albert een zeldzame ziekte", vertelt Loet aan de spelers en ouders. "Daar moet meer onderzoek naar gedaan worden. Albert is betrokken bij de stichting Noordzeeziekte en daarom hebben we als team geld ingezameld. Alsjeblieft", eindigt Loet, terwijl hij een symbolische cheque overhandigt aan Albert. 

Poster

SWZ Boso Sneek is een van de bijna 350 voetbalclubs waar kinderen en volwassenen met een beperking kunnen voetballen. De club en Veenstra werden door de KNVB, Fonds Gehandicaptensport en ING verrast met een poster van de speler. De drie organisaties werken samen om het G-voetbal de aandacht te geven die het verdient. De speler zelf was onder de indruk van zijn poster. Eén poster hangt inmiddels bij hem thuis en één poster krijgt een mooi plekje in de kantine van SWZ Boso Sneek.

G-voetbal G-voetbal Lees hier meer over het aanbod van clubs met G-voetbal.


Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen