Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

De Druppels van Texel’94 stoppen ermee

KNVB Media
KNVB Media
26 juni 2017, 8:00

De druppels van Texel'94, Paul en Jos Bakker. - Foto: KNVB Media

Voetbaltweelingen. Wie is er niet mee opgegroeid? Frank en Ronald de Boer die samen de Champions League wonnen in 1995. René en Willy van de Kerkhof, die in 1978 als enige tweeling ooit allebei een WK-finale speelden. We kennen ze van tv of van het voetbalveld.

Op Texel hebben ze hun eigen voetbaltweeling. Paul en Jos Bakker, beiden 57 jaar, lijken zo veel op elkaar dat ze ook wel 'De Druppels' worden genoemd. De broers staan symbool voor het G-voetbal van voetbalclub Texel ’94 én de wijde omtrek. Iedereen kent ze. Van het voetbalveld, maar ook van hun leuke verslagen in de lokale krant die ze trouw na elke wedstrijd schrijven.

‘We gaan ze missen’

We gaan ze missen want we maken de mooiste dingen met ze mee

Nu, na 23 jaar, stoppen zij met actief voetbal. "En we gaan ze missen, want we maken de mooiste dingen met ze mee", vertelt Klaas van den Berg die samen met Martien Maat al jaren de trainingen verzorgd. Glimlachend: "Zo werd Paul eens onderuit gehaald tijdens een wedstrijd. Jos ging verhaal halen bij de scheidsrechter. Die lachte toen een beetje waarop Paul weer boos naar de scheids liep omdat hij dacht dat zijn broer uitgelachen werd. De scheids wist het even niet meer en vroeg aan mij: Wat doen we nu? Toen zijn we eerst maar een shagje gaan roken totdat iedereen weer was gekalmeerd."

De helaas te vroeg overleden Theo Franchimon, een sportfanaat van het eiland, richtte 23 jaar geleden het G-voetbal op. De gebroeders Bakker waren vanaf dag één lid van dit team. "Destijds was het G-voetbal nog niet zo bekend en moesten we regelmatig naar Amersfoort en Mijdrecht om te kunnen voetballen. Gelukkig zit het G-voetbal in de lift en komen er steeds meer clubs bij. Je merkt dat er steeds meer aandacht voor komt en dat is heel goed. Maar het kan nog beter hoor, want in Den Helder bijvoorbeeld zijn er nog geen clubs met G-voetbal", aldus Van den Berg.

Poster

Texel '94 is een van de bijna 350 voetbalclubs waar kinderen en volwassenen met een beperking kunnen voetballen. De club en de spelers werden door de KNVB, Fonds Gehandicaptensport en ING verrast met een poster van de voetbaltweeling. De drie organisaties werken samen om het G-voetbal de aandacht te geven die het verdient. De broers waren onder de indruk van hun poster. Eén poster hangt inmiddels bij hen thuis en één poster krijgt een mooi plekje in de kantine van Texel '94.

G-voetbal G-voetbal Lees hier meer over het aanbod van clubs met G-voetbal.


Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen