Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Terugkijken: webinar ‘Een gezonde businesscase in de kantine’

KNVB Media
KNVB Media
10 juni 2020, 14:28

De webinar van dinsdag 9 juni ging over gezonde voeding in de kantine. - Foto: KNVB Media

In deze onzekere tijden bieden we amateurclubs en vrijwilligers de mogelijkheid om op een eenvoudige en laagdrempelige manier toch met voetbal bezig te blijven. In diverse webinars en online programma’s bespreken we de komende weken met verschillende sprekers thema's die juist in deze periode voor clubs en vrijwilligers van belang kunnen zijn.

Op dinsdag 9 juni zonden we het webinar uit over de gezonde kantine en hoe je als club aan de slag kan met het creëren van een gezonde sportomgeving. Rianne van Zandbergen (projectleider FC Vers) en Jan Beuckens (Verenigingsmanager Kolping Boys) bespraken hoe je als club stappen kan zetten richting een gezonde sportomgeving en welke partijen je daarbij kunnen ondersteunen. Ook deelde Jan praktische tips en lessen die hij heeft geleerd bij zijn club.

Terugkijken Terugkijken Kijk de webinar hier terug.

Overige vragen

Vanwege de grote belangstelling zijn tijdens de uitzending niet alle ingestuurde vragen van kijkers aan bod gekomen. De vragen die niet zijn behandeld, inclusief de antwoorden van Rianne en Jan vind je hieronder terug.

 

Zijn er kosten verbonden aan een clubcoach?

Rianne: Nee, je kunt de vereniging kostelaas aanmelden bij Team:Fit. Dit kan via de volgende pagina: www.teamfit.nl.

 

Als je al een certificaat Gezonde sportkantine hebt behaald, heeft dan aanmelden bij FC Vers nog een toegevoegde waarde?

Rianne: Zeker, alle ervaringen en onderzoeksresultaten die we bij de FC VERS verenigingen opdoen delen we ook graag met andere geinteresseerde verenigingen. Aanmelden voor de nieuwsbrief is dus zeker ook interessant als jullie verening al aan de slag is met een gezonde sportomgeving.

 

Wij hebben steeds verschillende bezettingen van kantineploegen. Dit zijn vooral voetballers die kantinediensten vrijwillig moeten draaien. Hoe krijg je alle neuzen dezelfde kant op?

Rianne: Dit zal zeker niet van de een op de andere dag gaan. Maak simpele instructies voor het bereiden van de producten en begin klein met bijvoorbeeld 1 product, zoals een wrap zalm, kip of een bruine tosti. Team:Fit kan jullie hier ook zeker in begeleiden en ook het 'Lekker Bezig' assortiment van Sligro heeft kaartjes met bereidingsinstructies en receptenkaarten met direct de bestelnummers erbij om het zo makkelijk mogelijk te maken voor de vereniging en de vrijwilligers. Voor meer informatie over Team:Fit kijk op www.teamfit.nl en voor het 'Lekker Bezig' assortiment van Sligro op https://www.sligro.nl/Sport/Over-lekker-bezig.htm.

 

Zijn er recepten beschikbaar?

Rianne: Zeker, Sligro heeft een online omgeving waar je allerlei verantwoorde recepten en snacks te vinden zijn. Hier vind je ook receptenkaartjes en bereidinstructies om het zo eenvoudig mogelijk te maken voor de vrijwilligers. Kijk voor meer informatie op https://www.sligro.nl/Sport/Over-lekker-bezig.htm.

 

Hoe kom je aan de koelingen die je nodig hebt voor deze producten? Onze ervaring is dat deze vrij duur zijn in aanschaf.

Jan: Als je een overeenkomst aan gaat met Sligro kunnen en willen zij heel veel voor de club doen. Voorwaarde is wel dat je daar je inkoop doet.

 

Naast de nieuwe producten worden de oude ook verkocht. Consumeren mensen door het nieuwe aanbod dan meer?

Jan: Wij zien de nieuwe producten als een extra bron van inkomsten. Speel met je assortiment. Zeker de jeugd die in het verleden niet iets kocht is nu een potentiële nieuwe klant.

 

Hoeveel vrijwilligers hebben jullie achter de bar? Heb je meer mensen nodig achter de bar nu je het gezonde assortiment verkopen?

Jan: Wij hebben wel vaste keukenmeiden en jongens die we een hele kleine vergoeding aanbieden, dit is een vrijwilligersvergoeding. Hier hebben wij voor gekozen en dit heeft ons 25% meer marge opgeleverd dus een directe teruggave van inkomsten.

 

Hoe kan ik bij de partners/leveranciers aangeven dat ik met gezonde producten aan de slag wil? Wij betrekken onze producten b.v. van Sligro.

Jan: Ik zou Teamfit erin betrekken en samen een plan opstellen met wie je gaat werken en welke handel je gaat inkopen en klaarmaken.

 

Hoe kan je met een stuk fruit voor een kwartje je omzet halen, waarkoop je fruit in voor 16 cent?

Jan: Op fruit zal je niets verdienen, wij pakken onze marges op de andere producten. Fruit is met name voor de uitstraling en de korste klap naar een gezondere keuze.

 

Heeft Kolping een overschot aan vrijwilligers ?

Jan: Nee zeker niet. Ik heb vaste jonge mensen in de keuken die ik een kleine vergoeding geef. Zij zijn verantwoordelijk voor het bereiden van de gehele keuken en de bewaking van de marges.

 

Eten kinderen ook wrap zalm?

Jan: Kinderen en hun ouders zijn grote liefhebbers van een wrap met zalm, als alternatief hebben we een wrap kipfilet.

 

Hoe verantwoorder is pulled chicken met saus boven een kroket?

Jan: Eens, alleen is kip iets magerder. Maar focus je vooral op de wrap zalm en kipfilet. Maak als extra toevoeging een broodje gezond of een lekker broodje wat gezond is en wat iemand uit de vereniging heeft bedacht.

FC Vers FC Vers Kijk hier voor meer informatie over FC Vers. Team Fit Team Fit Kijk hier voor meer informatie over Team Fit. Twelve Twelve Kijk hier voor meer informatie over Twelve. Lekker Bezig Lekker Bezig Kijk hier voor meer informatie over Lekker Bezig van Sligro.

Aanmelden overige webinars

Wil je de komende weken nog meer webinars voor amateurclubs bekijken? Meld je dan aan voor een van onderstaande webinars of bekijk het volledige aanbod op knvb.nl/samenvooruit. 

De nieuwe spelregels voor het seizoen 2020/'21 De nieuwe spelregels voor het seizoen 2020/'21 Donderdag 11 juni, 20.00 uur. Meer gelijkwaardige jeugdcompetities; hoe organiseren we dat? Meer gelijkwaardige jeugdcompetities; hoe organiseren we dat? Maandag 15 juni, 20.00 uur. Het organiseren van een training met de hulp van 'Rinus' Het organiseren van een training met de hulp van 'Rinus' Woensdag 17 juni, 20.00 uur. SamenVooruit SamenVooruit Kijk voor het volledige overzicht op knvb.nl/samenvooruit.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen