Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Terugkijken: webinar ‘Hoe werf en leid ik scheidsrechters op binnen mijn club?’

KNVB Media
KNVB Media
5 juni 2020, 13:56

Tijdens de webinar ging het over op welke manier de KNVB clubs ondersteuning kan bieden bij het werven en opleiden van verenigingsscheidsrechters - Foto: KNVB Media

In deze onzekere tijden bieden we amateurclubs en vrijwilligers de mogelijkheid om op een eenvoudige en laagdrempelige manier toch met voetbal bezig te blijven. In diverse webinars en online programma’s bespreken we de komende weken met verschillende sprekers thema's die juist in deze periode voor clubs en vrijwilligers van belang kunnen zijn.

Op donderdag 4 juni zonden we het webinar uit over het werven en opleiden van scheidsrechters bij een amateurvereniging. Seán Mallon (Hoofddocent Arbitrageontwikkeling KNVB) en Ellen Ter Avest (Medewerker Organisatie Clubarbitrage KNVB) bespraken op welke manier de KNVB clubs ondersteuning kan bieden bij het werven en opleiden van verenigingsscheidsrechters.

Terugkijken Terugkijken Kijk de webinar hier terug.

Overige vragen

Vanwege de grote belangstelling zijn niet alle ingestuurde vragen aan bod gekomen tijdens de uitzending. Deze vragen, met de antwoorden van Seán en Ellen, vind je hieronder terug.

 

Wat is het verschil tussen Dugout en Lisa?

In LISA werden opdrachten beschikbaar gemaakt en daar weer in ingeleverd. Er werd niet gewerkt binnen LISA. Binnen de DugOut omgeving worden gebruikers in staat gesteld om videos te kijken, lesdelen te volgen, toetsen uit te voeren, met elkaar te discussieren. Kortom Dugout biedt ten opzichte van LISA een zeer grote mate van interactiviteit en draagt daarmee bij aan het leerproces van de deelnemers.

 

Waar vind ik meer informatie over de opleiding voor verenigingsscheidsrechter?

Meer informatie is te vinden op KNVB Assist Scheidsrechters.

 

Kan er geen kleine spoedcursus vanuit de KNVB beschikbaar worden gesteld om beginnende scheidsrechters de juiste bagage mee te geven?

Wij beschouwen de rol van scheidsrechter als een volwaardige rol, waar competenties voor ontwikkeld moeten worden. De cursus spelbegeleider/pupillenscheidsrechter is een goede instap om alvast aan de rol te wennen.

 

Is er al duidelijkheid of de nieuwe opleiding tot verenigingsscheidsrechter wordt ingevoerd?

De opleiding tot vereinigingsscheidsrechter wordt vanaf komende seizoen in DugOut standaard aangeboden

 

Is het een idee dat wij als club de mogelijkheid kunnen krijgen om toegewezen KNVB scheidsrechters, incidentieel mogen vervangen door clubscheidsrechters? Dit om clubscheidsrechters elk weekend te kunnen inzetten

Wellicht is het een idee om de samenwerking met verenigingen in de buurt op te zetten. Hiermee ontwikkelen zij zich ook verder.

 

Door respectloos gedrag van teams richting (volwassen) scheidsrechters weigeren sommigen bij ons om deze teams/wedstrijden nog langer te leiden. Zijn er handvatten hoe hiermee om te gaan?

Een sportieve wedstrijd is een gezamenlijk verantwoordelijkheid. Daar hebben alle betrokkenen een rol in. Dit bespreekbaar maken via het eigen bestuur en daarna in gesprek met teams uit dezelfde competitie zou een mooi stap kunnen zijn.

 

Hoe kan ik het beste zorgen voor voldoende aanmeldingen van cursisten?

Ervaring leert dat persoonlijke benadering essentieel is. Onderzoek wijst uit dat de trainers en leiders van teams een belangrijke rol kunnen spelen. Want ook zij hebben belang bij betere scheidsrechters.

 

Wat vinden jullie ervan als spelers van een seniorenteam wedstrijdjes moeten fluiten bij de jeugd wanneer ze bijvoorbeeld een schorsing hebben opgelopen?

Fluiten moet in ons opzicht vooral leuk zijn. Het inzetten als een 'straf' lijkt ons dan ook niet echt bevoordelijk voor het werven/behouden van scheidsrechters.

 

Wat is de minimale leeftijd om te fluiten?

Vanaf 12 jaar mag je pupillen wedstrijden fluiten. Voor wedstrijden op een heel veld is 14 jaar de ondergrens.

 

Het lastige van de centrale opleidingen vind ik dat je je kunt aanmelden zonder dat de data/dagen vooraf bekend zijn en er vaak een (lange) reistijd is. Lokaal werkt het beter om dit af te stemmen met elkaar. Stellen jullie de Dugout-omgeving ook beschikbaar als er lokaal een opleiding georganiseerd wordt ?

Lokale opleidingen (Pupillen/Verenigingsscheidsrechter) worden in samenwerking met de verenigingen gepland. Centrale opleidingen (vanaf SO-III) worden op basis van de groepssamenstelling gepland en dan wordt een geschikte locatie gezocht.

 

Hoe belangrijk zijn scheidsrechtersvereningen voor opleidingen?

Er zijn diverse scheidsrechtersvereningen die met de KNVB opleidingen voor verenigingen organiseren. Zij benaderen verenigingen om aan de cursus deel te nemen. Hierdoor kunnen meerdere verenigingen deelnemers samen voegen om tot een volwaardige cursus te komen.

 

Hebben jullie nog tips voor een erg kleine club (geen jeugd) om scheidsrechters te werven?

Belangrijk hierin is de persoonlijk benadering en mensen die stoppen met voetballen de kans te bieden bij de club betrokken te blijven. Ook het contact met andere verenigingen in de omgeving om samen de krachten te bundelen en van elkaar te leren kan van waarde zijn.

 

Is het halen van het spelregelbewijs voor scheidsrechters die al jarenlang actief zijn bij de club een goed idee?

Het spelregelbewijs is verplicht voor B-junioren. Het is altijd een goede idee om op de hoogte te blijven van de spelregels. Wij werken eraan om het spelregelbewijs (via VoetbalMasterz) ook voor andere doelgroepen te ontsluiten. Volgende week donderdag is er een webinar over spelregelwijzigingen, wellicht goed om je daarvoor aan te melden.

 

Zijn er ook opfriscursussen bij de KNVB?

Dit is uiteraard afhankelijk van de behoefte binnen de club, maar bekijk hiervoor zeker ook ons opleidingsaanbod.

KNVB Assist Scheidsrechters KNVB Assist Scheidsrechters Meer informatie over het opleiden en werven van scheidsrechters vind je op KNVB Assist Scheidsrechters.

Aanmelden overige webinars

Wil je de komende weken nog meer webinars over arbitrage bekijken? Meld je dan aan voor het webinar op 11 juni over de nieuwe spelregels voor het seizoen 2020/’21 of bekijk het volledige aanbod op knvb.nl/samenvooruit. 

De nieuwe spelregels voor het seizoen 2020/'21 De nieuwe spelregels voor het seizoen 2020/'21 Donderdag 11 juni, 20.00 uur. SamenVooruit SamenVooruit Kijk voor het volledige overzicht op knvb.nl/samenvooruit.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen